in

Krönika: ”Måste man gå igenom ett helvete för att bli hälsosam?”

krönika läsare
Bildkälla: Yulissa Tagle / Unsplash

LÄSARKRÖNIKA. Ska man behöva gå igenom ett helvete för att bli stark och hälsosam? Nathalie Persson frågar sig vad tv-program som ”Den stora hälsoresan” gör med vårt förhållande till hälsa, kost och träning. Mer

För ett tag sedan sändes ett program vid namn Den stora hälsoresan på D Play. Som säkert många av er andra, har jag tagit del av några klipp och läst litegrann om det omtalade programmet. Ett tv-program där vi får följa några kända profiler som under sexton veckor strikt följer ett kost– och träningsprogram vid namn ’’16 weeks of hell’’. Sexton veckor av ett helvete? Är det vad träning, mat och hälsa handlar om? Är det vad träning, mat och hälsa ska fortsätta handla om?

De pratar i programmet om att de ska träna och äta för att bli starka och hälsosamma. Ska man genomgå ett helvete för att vara stark och hälsosam? Det jag ser är inte hälsosamt eller att vara stark. Det är inte hälsosamt att svälta kroppen och samtidigt träna hårt så att man mår både fysiskt och psykiskt dåligt, som många av de som deltar faktiskt uttrycker att de gör. Trots att de följer detta kost- och träningsprogram för att bli starka och hälsosamma så pratas det ändå så mycket om vikt och deras kroppars utseende.

Året är 2020 och dessa typer av tv-program går fortfarande på tv? Tyvärr så är det inte bara på tv som detta fenomen fortsätter. Vi diskuterar fortfarande – på alla möjliga olika sociala kanaler, bland vänner, kollegor, klasskamrater och familj – hur vi ska och inte ska träna, hur vi ska och inte ska äta, hur vi ska och inte ska se ut. Är det inte dags att lägga dessa diskussioner, tankesätt och kommentarer bakom oss? Är det inte dags att träna om man tycker det är roligt och för att det är vetenskapligt bevisat att det är bra för oss? Äta för att det är gott och för att det ger oss energi och näring? Ska inte fokuset ligga på hur fantastisk vår kropp är som kan göra alla fantastiska saker för och tillsammans med oss? Och hur fantastiskt det faktiskt är att alla kroppar är olika?

Vi pratar om det i lunchrummet på jobbet, det pratas om det bland våra vänner, man hör andra prata om det när man sitter på bussen. Det pratas om det vid matbordet hemma med familjen, vi matas med det på sociala medier, det visas sådana här typer av tv-program. Inte konstigt att det bara fortsätter och fortsätter. Vill vi verkligen fortsätta skapa osunda relationer till mat och träning i relation till vår kropps utseende, som i alldeles för många fall leder till psykisk och fysisk ohälsa? Vi alla har, eller har haft, en osund relation till mat, träning och vår kropp. Eller känner någon som har eller har haft det.

Året är 2020. Räcker det inte nu? Har vi inte tillräckligt med fall av psykisk och fysisk ohälsa som skapats av detta? Har vi inte tillräckligt med fall av ätstörningar? Det räcker nu.

Nathalie Persson (@nnathaliepersson på Instagram) är 23 år och arbetar som administratör på Trafikkontoret.

nathalie krönika