Det blåser nya vindar i modevärlden! Inga orkaner direkt och mycket måste bli bättre, men även de små vindpustarna av förändring är värda att hylla.
7 positiva och banbrytande exempel inom modebranschen (+ några mindre bra…)
? Några banbrytare:
- Modellen som inte passade in i Facebooks ”hälsopolicy”Tess Holliday, som själv beskriver sig som en ”plus model” och har 1,3 miljoner följare på Instagram, skulle medverka i ett event för kroppspositivism i maj 2016. Ett event skapades på Facebook med en bild på Tess i underkläder, men annonsen för eventet togs bort eftersom Tess kropp bröt mot Facebooks hälso- och träningspolicy.
När initiativtagarna till eventet, Feminism and Fat, frågade Facebook vad som var problemet med bilden fick de svaret: ”Bilden visar en kropp eller kroppsdelar på ett oönskat sätt. Annonser får inte avbilda ett hälsotillstånd eller en kroppsvikt som är perfekt eller extremt oönskad”.
Facebook föreslog att gruppen kunde använda en aktivitetsbild istället, kanske på en person som springer eller cyklar? Både Tess och hennes fans reagerade på Facebooks ”hälsopolicy”. Facebook ångrade sig sedan och svarade i en kommentar till Aftonbladet att ”Den här bilden bryter inte mot våra riktlinjer. Vi ber om ursäkt för misstaget och vi har sagt till företaget att vi godkänner deras reklam”. Men hur gick det med eventet? Jo, de la upp en ny bild på en stolt, glad och tjock kvinna som cyklade!
Här har vi skrivit om Tess tidigare. -
Flera nyanser av ”nude”
Färgen nude (naken eller bar på svenska) kommer oftast i en färg: ljus eller beige. Det här gäller allt från foundations och concealers till underkläder som strumpbyxor, behåar eller trosor. Nu har underklädesmärket Naja skapat kollektionen Nude for all, där behåar och trosor kommer i sju olika nyanser. Vd:n för Naja, Catalina Gerald, fick idén under OS 2012 när en gymnast bar ”hudfärgade” skor som inte matchade hennes hudton. Vi hoppas att fler företag tar efter!
-
Företaget som slutade retuschera sina bikinibilder
År 2014 beslöt modemärket American Eagle att deras bikini- och underklädesmärke Aerie inte skulle marknadsföras med retuscherade och photshoppade bilder, istället skulle modellerna se ut precis som de gör. Vd:n för Aeire, Jennifer Foyle, har sagt att beslutet att inte photoshoppa bikinibilderna var självklart:
– Vi visste att det här beslutet skulle tas emot väl hos den här generationen. Varför skulle vi modifiera de här modellerna? De är vackra precis som de är.
Och när Aerie slutade retuschera sina bilder ökade försäljningen, enligt tidningen Business Insider.
-
Friskhetsintyg från läkare krävs för att få bli modell
Enligt en ny lag i Frankrike får modeller inte vara sjukligt smala längre. Från och med 2016 behöver hen som vill jobba som modell ett läkarintyg på att man är frisk. Läkarna ska då kontrollera modellens ålder, vikt och kroppsform för att kunna ge ett intyg som är ”förenligt med utövandet av yrket”, enligt BBC. Frankrike är inte det första landet att lagstifta om underviktiga modeller – Italien, Spanien och Israel har alla gjort det.
-
Städer förbjuder kroppshetsande reklam
Hur påverkas vi av att se lättklädda och restuscherade bilder i det offentliga rummet? Londons nyblivna borgmästare Sadiq Khan tror att vi påverkas mycket. Därför har han, sedan maj 2016, förbjudit reklam ”som gör att människor anpassar sig till orealistiska eller ohälsosamma kroppsideal” i kollektivtrafiken.
– Ingen ska känna sig pressad att behöva se ut på ett visst sätt medan man åker tunnelbana eller buss och jag vill skicka ett tydligt meddelande till reklambranschen om detta, sa Sadiq Khan i ett pressmeddelande.
Även i Trondheim, Norges tredje största stad, finns nu ett förbud mot halvnaken reklam som förväntas träda i kraft i höst. Annonser som innehåller retuscherade bilder på modeller ska inte längre tillåtas på offentliga platser som reklampelare eller busskurer.
– Vi måste tänka på vilken typ av reklam som vi hjälper till att sprida. Vi vill inte delta i spridningen av reklam som bidrar till ökad hets kring kroppsideal, sa Ottar Michelsen, kommunalråd från Sosialistisk Venstreparti, till NRK.
Här skrev vi tidigare om Londons och Trondheims förbud.
-
Modellen ryter ifrån till sina haters
Vi är många kvinnor som har tröttnat på att få negativa och kritiska kommentarer om vårt utseende och våra kroppar på sociala medier. (Hallå, låt oss se ut precis som vi ser ut! Punkt!) En av dem är
modellen Iskra Lawrence, 26, som efter att ha fått kommentarer som ”tjock ko”, ”personer som hon borde sluta äta på McDonald’s” och ”personer som hon äter för mycket chips”. Iskra la upp en bild och en video på Instagram på sig själv i underkläder omringad av chips och chipspåsar och skrev ”det här är till alla som har kallat mig tjock”. Hon skriver även att hon äter vad hon vill med måtta, att hon äter chips ibland och hälsosam hemlagad mat ibland och att hon tränar regelbundet. Meddelandet i bilden och filmen är tydligt: ”Vem bryr sig om vad någon annan tycker om dig? Du är den enda som bestämmer vad du är värd.” Vi kunde inte hålla med henne mer! -
Hej då ”plus size”!
I höst blir det som tidigare var ”plus size” hos Lindex en del av alla storlekar. De som vill handla en större storlek kommer inte behöva gå till ”Generous”-avdelningen, utan kan handla där alla kläder finns. Höstens kampanj frontas av bland andra Ashley Graham och Candice Huffine. Vi ställde några frågor till Annika Hedin, som är designchef på Lindex.
Varför tar ni det här initiativet?
– Vi vill att kvinnor i alla storlekar ska känna sig inkluderade och kunna handla från alla våra modekoncept. Med denna förändring kommer våra kollektioner bli ännu mer inspirerande och tillgängliga för fler. Vi har hittills fått fantastiskt positiva reaktioner från våra kunder vilket är ett tydligt kvitto på att vårt initiativ uppskattas.Varför händer det här först nu?
– Vi ser en förändring på marknaden, som till exempel en ökande efterfrågan på större storlekar.
Vi får också feedback från kunder som önskar att vi omfattar större storlekar. Vi har därför beslutat att integrera våra plusstorlekar i vårt ordinare sortiment. Genom att göra detta ser vi många fördelar och tror att våra kunder kommer att ha samma uppfattning. Vi vill att kvinnor i alla former och storlekar ska känna sig inkluderade och kunna handla från alla områden i våra butiker.Är det ett initiativ enbart för höstkollektionen eller tänker ni att detta ska gälla från och med nu?
– Det kommer att vara i vårt sortiment från och med nu. 60 procent ur Lindex damsortiment kommer att finnas upp till storlek 48/50. Kvinnor med storlek 52/54 kommer att ha ungefär 20 procent fler varianter att välja från jämfört med tidigiare Lindex damsortiment.Ett problem för oss på VeckoRevyn är att modehus oftast skickar ut provstorlekar från kommande kollektion i små storlekar. Hur tänker ni där?
– Från och med hösten 2016 kommer vi att ha provstorlekar i storlekarna 36, 38 samt 44 och 46.Mer om Lindex ställningstagande här.
[adSpace]
… men här har vi fortfarande långt kvar ?
1.Vitheten
Både i reklamkampanjer, på modeveckor och på modellagenturer är en klar majoritet av modellerna vita, vilket blir väldigt skevt när vårt samhälle inte ser ut så. Det kan göra att personer med annan hudfärg än vit inte ser sig själva representerade i varken modevärlden eller samhället. Det är ett stort problem.2. Provstorlekarna
När modemagasin, som till exempel vi på VeckoRevyn, ska fotografera säg, vårens modetrender, gör vi det månader innan det blir vår och plaggen finns i butik. Då skickar klädmärken och modehus plagg ur kollektionen till oss i förväg. Oftast går det inte att välja storlek, utan de enda plagg som finns från den nya kollektionen är storlek 34 eller 36. Det här gör det svårt att plåta andra kroppsstorlekar än just de storlekarna. (Alternativet skulle vara att inte vara aktuell, alltså att inte visa vårens modetrender, utan att istället fotografera plagg som finns i butik då – men som inte skulle finnas tillgängliga när tidningen kommer ut.)3. Sexism och könsdiskriminering
Vissa inom reklam och media tror fortfarande det går att ”sälja en grej med en tjej”. I augusti 2016 fälldes till exempel bilmärket BMW av Reklamombudsmannen för en reklamfilm med Gigi Hadid eftersom den var könsdiskriminerande. ”Gigi har ständigt världens blickar på sig men kan du hålla koll på vilken BMW hon kör?”