Kan hajar verkligen känna doften av vårt mensblod?

En av grejerna man är rädd för i havet är ju garanterat hajar. Om man har mens blir det lite (läs: mycket) extra läskigt när man ska dyka ner i plurret – även om man vet att ingen haj borde dyka upp där man badar. Men kan hajar verkligen känna doften av mensblod? Och lockar mensen i så fall till sig dem?

Vi vet alla att hajar dras till blod, och när man har mens så blöder man ju – såklart. Men lockas hajar verkligen av vårt mensblod?

Christopher G. Lowe, chef för Shark Lab vid California State University, förklarade för Women’s Health att ja, hajar kan känna doften av vårt mensblod. Men Lowe säger också att enbart doften inte är nog för att en haj ska attackera (puh!).

Han säger att hajar inte direkt gillar människor, även om de har mens eller blöder från ett litet nytt sår. Människor är ju inte ett normalt byte för hajar, och de är vanligtvis på sin vakt när det kommer till människor.

På Florida Museums hemsida konstaterar man att hajar dras till mensblod lika mycket som annan kroppsvätska, inklusive urin. Men de påpekar också att det inte finns något samband mellan hajattacker och kvinnor som har mens.

Om olyckan skulle vara framme någon gång och du hamnar face to face med en haj i havet, oavsett om du har mens eller inte, rekommenderar Lowe att sakta backa ut ur vattnet samtidigt som man håller ögonkontakt med hajen. De gillar inte känslan av att bli utmanande, och kommer förhoppningsvis bestämma sig för att simma därifrån.

Ja, lättare sagt än gjort skulle vi gissa på och hoppas allt vi har att vi aldrig råkar stöta på en haj när vi tar ett dopp.

haj

Just nu får du ett komplett kit med mineralsmink när du börjar prenumererar på VeckoRevyn. Kolla in hur du får den bästa glowiga looken med produkterna här:

Klicka på bilden för att komma till erbjudandet!

ecommerce_700x350_Mineralsmink

Följ oss på Instagram och Snapchat för pepp, inspiration, tävlingar, backstage-häng och hacks!

Klicka på Instagram-ikonen för att följa oss där, och scanna av spöket eller skärmdumpa det för att följa oss på Snapchat!

instagram-snap-folj-oss

NUVARANDE Kan hajar verkligen känna doften av vårt mensblod?
NÄSTA Därför tycker myggor bättre om vissa personer (och så håller du myggen borta!)