in

Modellagenturen Mikas sätter inte krav på modellers mått – men de måste passa i små provstorlekar

mikas atstorningar

Mikas är en av Sveriges störta och mest välkända modellagenturer. Deras modeller är smala, vita och långa – vilket ansvar tar Mikas själva för att förändra normen? Mer

kari_traa_annonsbalk-1

Mikas har länge varit en av de ledande modellagenturerna i Sverige. De har flera avdelningar, där en är den som samlar toppmodeller. De har också en classic och en commercial-avdelning, där kriterierna för vad en modell är ser lite olika ut. Till exempel är kraven på längd och storlek inte lika strikta.

Men eftersom det är just toppmodellerna man ofta ser i reklam som riktar sig till unga kvinnor så är det just den kategorin vi vill diskutera med Mikas. Hur måste man egentligen se ut för att bli toppmodell på Mikas? Hur jobbar agenturen med representation för att alla typer av människor ska känna sig representerade och hur jobbar de mot ätstörningar?

Veckorevyn.com pratade med Lotten Breitholtz jobbar på Mikas Women-avdelning, där toppmodellerna finns.

Vad har ni för kriterier för kvinnliga modeller?

– Kriterierna ser olika ut för de olika avdelningarna. Tänker man sig att ha modellandet som ett heltidsjobb, så är det lättare om du närmar dig 177-180 cm eftersom du då passar i de flesta provstorlekarna. Självklart finns det undantag; exempelvis vår modell Mona Johannesson på 172 cm, eller Saint Laurents nya musa Agnes Å, som är 174 cm. På övriga avdelningar, så som Classic och Commercial, finns inte något specifikt längdkrav.

Enligt Lotten finns det inga andra krav än just längd, men om man som modell vill jobba med de stora modehusen så måste man kunna bära deras provstorlekar. Det innebär i praktiken att allt över storlek 36 är otänkbart.

– Vi tar som sagt in folk i alla olika storlekar för de olika avdelningarna. Jag kan bara upprepa vad jag redan sagt.

 

ska%cc%88rmavbild-2016-12-01-kl-4-09-15-em
Så ser Mikas formulär ut för de som vill bli modeller.

Enligt Lotten är det viktigt att komma ihåg att längd och utseende bara är en del av det hela.

– Det viktigaste just nu är att man har en bra personlighet, att man lämnar ett avtryck, att folk upplever en som glad och social. Längd och utseende är egentligen bara en del av det hela.

ska%cc%88rmavbild-2016-12-01-kl-1-26-32-em
Informationen om modellerna presenteras i fakta om det yttre.

Om det är så viktigt med personlighet, varför presenteras bara modellerna i form av centimeter på hemsidan?

– Personlighet har blivit otroligt viktigt och är ofta det som avgör om en modell blir ombokad. Det är ganska svårt för oss att på en hemsida redovisa personlighet, därför brukar kunder ofta be modeller komma förbi på en så kallad casting eller go-see eller så går man in på modellens social media för att på så vis få en uppfattning om personen. På hemsidan länkar vi, för att underlätta för kund, till de modeller som är över 18 år och har öppna profiler.

[adSpace placement=”manual”]

 

När man går in på Women-avdelningen på Mikas hemsida är det inte svårt att se att de allra flesta modeller är vita och smala. Enligt Lotten är alla välkomna hos Mikas, men de följer ingen särskild strategi för att öka representationen.

– Vi är ju inte en statlig myndighet som måste följa givna direktiv. Oavsett det så letar vi alltid efter talang och personligheter som vi tror att vi kan ta hand om och jobba på ett bra sätt, folk som vi bedömer att våra kunder kommer vilja boka, säger Lotten och fortsätter:

– Hos oss är alla välkomna, och våra scouter vet att vi strävar efter en bredd i registren. Vi skulle aldrig välja bort en lovande talang på grund av exempelvis hudfärg – det funkar inte så.

Så hanterar Mikas eventuella ätstörningar

Att gå på auditions och jämt och ständigt bli dömd efter hur ens kropp ser ut påverkar såklart många modeller och det är inte ovanligt att vissa går ner i vikt snabbt och på ett ohälsosamt sätt. I Kari Traas serie ”The Swedish Model” berättar tre tjejer om sjuka dieter de eller modeller de bott ihop med tvingats gå på. En av dieterna var att äta bomull doppad i saft, för
att få en mättnadskänsla.

Tar ni fram dieter till modeller som ska gå ner i vikt?

– Nej.

Jobbar ni med att förebygga ätstörningar hos era modeller?

När man blir antagen till Mikas blir man erbjuden och rekommenderad att gå på en hälsokontroll hos en välrenommerad mottagning i Stockholm. Vi har också utbildningstillfällen för de nya modellerna där de bland annat får lära sig hur viktigt det är med bra kost och motion, tips på bra mellanmål som de kan ha med sig på olika uppdrag, exempelvis på modevisningar, som kan innebära lång väntan och där det gäller att inte att tappa energin.
Vad gör ni om ni upptäcker att en modell går ner i vikt snabbt eller börjar utveckla en ätstörning? Finns det policys för hur ni hanterar det?

– Märker vi att någon vi arbetar med, oavsett om personen ifråga jobbar på kontoret, som extern scout eller som modell, blir sjuk på något vis så tar vi naturligtvis tag i det.

 

Artiklar publicerade under #iamtheswedishmodel sponsras av sportmärket Kari Traa och syftar till att synliggöra sport- och modebranschens skeva skönhetsideal och dess negativa inverkan på unga kvinnors psykiska hälsa. Läs mer på www.theswedishmodel.se

Läs andra artiklar i serien:

Felicia, 19, fick ätstörningar redan på högstadier: “‘Healthy is the new skinny’ gjorde mig sjuk”

Varannan ung kvinna har bantat – experten: “Andelen unga som försöker gå ner i vikt har ökat”

Experten: ”Föräldrar som kritiserar sina kroppar öppet påverkar barn negativt”