Ögoninflammation är vanligast att få i samband med en förkylning, men visste du att även din egen sminkväska kan vara en stor bov i dramat? Mer
Vårstäda bland ditt smink – så minskar du risken för ögoninflammation
Det kan gömma sig en hel del bakterier i din gamla mascara, ögonskugga och eyeliner. Och gammalt smink kan i sin tur resultera i att du får ögoninflammation. Vi guidar dig igenom vilka produkter som är dags att kasta ut och vilka som kan få bo kvar i sminkhyllan ett tag till. Misstänker du att du redan har drabbats av ögoninflammation? Då hittar du allt du behöver veta längre ner i artikeln.
1. Håll ditt ögonsmink för dig själv
Tänk på att inte låna ut ditt ögonsmink till andra personer. Om någon har fått ögoninflammation och lånar ditt smink är nämligen risken stor att du också drabbas. Det är viktigt att dela med sig, men just när det kommer till ögonsmink bör du hålla det för dig själv!
2. Rensa din sminkväska ofta och gör dig av med gammalt smink
Det är även viktigt att rensa i din sminkväska, så du inte använder för gammalt smink eller smink där det kan ha börjat gro bakterier. Bakterier gror allra bäst i smink med ett högt vatteninnehåll, exempelvis eyeliner eller mascara. På grund av detta är det extra viktigt att rensa bland dina sminkprodukter ofta, just för att minska risken för infektioner.
Så länge håller ditt smink:
Då hållbarheten för flytande kosmetika är sämre än för resterande smink bör du byta ut dessa oftare. Här är några riktlinjer att förhålla sig till:
- Ögonskugga i krämform: 1,5 år. En ögonskugga i puderform kan dock hålla hur länge som helst.
- Eyeliner: 6 månader.
- Mascara: 3 månader.
- Kajal- och ögonbrynspenna: 1,5 år.
- Flytande foundation och concealer: 6 månader. Detta gäller om din foundation är utan pump. En foundation i krämform eller i pumpflaska håller upp till 1,5 år, vid torr förvaring.
- Puder, rouge och bronzer: 1,5 till 2 år. Börjar sminket smula är dags att kasta det.
3. Välj allergivänligt smink som minskar risken för ögoninflammation
Enligt 1177 kan en ögoninflammation även bero på att du fått en allergisk reaktion i ögat. Detta kan exempelvis bero på att du är överkänslig mot din mascara eller eyeliner. Här kommer lite tips på allergivänliga sminkprodukter för dig som är extra känslig.
Apolosophy Mascara för dig med känsliga ögon
Denna mascaran passar både för dig med känsliga ögon och för dig som använder kontaktlinser. Den är oftalmologiskt testad och du hittar den på Apoteket Hjärtat. Lär mer och köp här.
Apolosophy Radiant Concealer att använda nära ögat
Hos Apoteket Hjärtat hittar du denna concealer att använda under ögat. Den innehåller Glycerin som är mjukgörande och återfuktande för huden. Den är även mild, vårdande och oparfymerad för personer med känslig hud och känsliga ögon. Läs mer och köp här.
Apolosophy Eyeshadow Palette
Apolosophy Eyeshadow Palette finns hos Apoteket Hjärtat. Den är framtagen för att vara skonsamma mot känsliga ögon och känslig hud. Läs mer och köp här.
Så vet du om du har drabbats av ögoninflammation – och svar på 8 vanliga frågor
Det är såklart lätt att vara efterklok. Kanske borde du ha slängt den där gamla mascaran eller skippat att låna ut din kajal till en vän? Sånt som händer! Här är vad du behöver veta om du drabbats av ögoninflammation.
Hur får man som vuxen ögoninflammation?
Det vanligaste är att barn blir smittade med ögoninflammation när de umgås och leker tätt, exempelvis på förskolan. Men vuxna kan också smitta varandra. Detta kan exempelvis ske genom handskakningar eller beröring, då man får bakterier eller virus på händerna och sedan rör vid ögonen. Eller genom att dela smink, som sagt!
Vilka är symptomen på ögoninflammation?
När du har ögoninflammation kan du drabbas av olika typer av symptom. Det är exempelvis vanligt att man får rinnande och röda ögon några dagar innan det bildas var i ögat. Här är de vanligaste symptomen:
- Ögonvitan blir röd och irriterad.
- Det bildas var i ögat och det kan klibba igen.
- Ögat blir svullet.
- Du kan uppleva känslan av att det skaver i ögat.
Kan man få ögoninflammation i ett öga?
Det är vanligast att få ögoninflammation i båda ögonen, men i vissa fall finns inflammationen endast i ena ögat. Det är dock vanligt att det startar i ena ögat, för att sedan sprida sig till andra, enligt 1177.
Behandling: Hur behandlar man ögoninflammation?
Oftast går inflammationen över av sig självt inom fem dagar, men ibland kan du behöva ta hjälp av ett läkemedel. Antibiotikadroppar eller ögonsalva finns på recept som skrivs ut av en läkare när det är konstaterat att ögoninflammationen orsakats av bakterier. Det är dock viktigt att rengöra ögat ordentligt både innan du testar ögonsalva och under behandlingen.
För vuxna finns det receptfria ögonsalvor att köpa på apoteket. Det finns olika sorters salvor som verkar på olika sätt, så ta hjälp av personalen på apoteket så att du får rätt sort. Men kontakta alltid en läkare innan du påbörjar en behandling!
Finns det någon huskur för ögoninflammation?
Kamomill, salvia och åkerfräken är några örter som sägs hjälpa mot ögoninflammation. Men stämmer det verkligen? Kom ihåg att alltid använda sunt förnuft och uppsök alltid en läkare om du upplever besvär vid ögoninflammation som inte går över.
När ska man söka vård för ögoninflammation?
Uppsök vård om ögoninflammation inte går över av sig självt. Kontakta 1177 och be om hjälp!
När går ögoninflammation över?
Det är olika och beror lite på vilken typ av behandling du genomgår. Får du antibiotika smittar du inte efter två dagar och kan återgå till arbete eller skola.
Bör man sjukskriva sig vid en ögoninflammation?
Du bör stanna hemma från jobb och skola om du drabbats av en ögoninflammation, då det lätt smittar via beröring. Var extra noga med att tvätta händerna, även om du är hemma.