Hur vet man om det bara är en svacka eller om det är dags att göra slut? Och om man ska göra slut, hur gör man slut på ett bra sätt? Vi har alla svaren och guidar dig genom serparationsdjungeln! Mer
Ska du göra slut eller är det värt att stanna kvar och satsa? Experten svarar
Att göra slut med någon man en gång har älskat – finns det något värre? När vi gör slut med personer som står oss nära kan kroppen gå in i chock. Vissa får fysiska besvär som ångest, stress eller sömnbrist. Många går också igenom de fem sorgefaserna förnekelse, ilska, förhandling, tomhet och slutligen acceptans, berättar samtalsterapeuten Maryam Karim Khani.
– Att göra slut kan vara lika stressande som ett dödsfall eller liknande trauma.
Vi kan vägra inse vad som händer i förnekelsefasen, bli arga, ångra oss, försöka förhandla med partnern, fyllas av tomhet och till slut nå acceptansen där vi inser att vi kommer att klara oss ändå. Alla går inte igenom de här faserna, men det är klassiska sorgefaser.
Hur vet man att det är dags att göra slut?
– Det finns tusen svar på den frågan. Förtroendet kan vara borta, man vill olika saker i livet eller så kan man inte komplettera varandra. Oavsett anledning till att relationen skaver, bör man inte ta förhastade beslut eftersom relationer går upp och ner. Men när ni har försökt, när ni har pratat, diskuterat och kämpat utan att någonting ändras, kan det vara dags att göra slut. Oftast har vi svaret inombords, även om det är jobbigt att ta reda på det.
Hur vet man om det ”bara är en svacka”?
– Det här är den vanligaste frågan jag får som terapeut, hur vet vi om det här är en svacka? Jag brukar svara att alla förhållanden har svackor. Vi tror lätt att andra förhållanden, familjerelationer eller vänskaper, är bra hela tiden, men så är det inte. Att ha svackor är sunt. Men om man bråkar hela tiden, eller aldrig kan komma överens, är det kanske mer än bara en svacka. Några frågor man kan ställa sig är ”varför vill jag vara kvar i den här relationen?” eller ”varför vill jag komma ur den här relationen?”. Vad är meningen med vår relation? För vems skull har jag den här relationen? Kan man svara på de frågorna, brukar man kunna se om det är en svacka eller något man bör ta sig ur.
Ska man alltid sätta sig själv i första hand i en relation?
– Att kompromissa är en del av alla mänskliga relationer, så självklart ska man försöka mötas halvvägs. Men jag tror att alla människor har ett ansvar för sitt eget liv. Du har ett ansvar att vara lycklig. Du har ett ansvar att sätta ditt välmående i första hand. Att göra slut behöver inte alls handla om att den andra personen är en dålig människa, utan om att er relation inte fungerar optimalt.
Hur gör man slut på bäst sätt? Och vad ska man undvika?
– Det bästa är att försöka möta den andra personen, jag tror på face-to-face. Var ärlig med ditt motiv och ta dig tid att förklara varför du vill gå ur den här relationen. Ofta försöker vi linda in svåra grejer så att det inte ska göra så ont, men det gör inte saken bättre. Försök att inte göra någon till en syndabock, skyll inte ifrån dig. Ett sista tips är att utgå från sig själv. Hur skulle du vilja att någon gjorde slut med dig? Ofta blir svaret ärligt, uppriktigt och med hänsyn.
Hur gör man slut med en vän?
– När det gäller vänskap tycker jag att man ska vara så uppriktig man bara kan. Kanske kan man säga ”vi kan inte vara vänner under de här förutsättningarna” eller bara förklara att den här relationen inte ger mig någonting mer.
Och en familjemedlem?
– Att bryta med en familjemedlem är ett av de svåraste valen vi någonsin kan göra i livet. Vi har en tydlig bild av hur en familj ska se ut. Att alla ska vara sams och att man ska fira högtider tillsammans. Så ser det verkligen inte ut i alla familjer! Och det är heller inget krav. En familjerelation kan se ut på tusen sätt. Men man har en speciell relation till sin familj. De är inga man har valt själv. Om man funderar på att göra slut med en familjemedlem tycker jag att man bör söka professionell hjälp, där man kan få vägledning genom samtalet.
Hur gör man slut med en partner?
– En partner är någon du har valt själv. Förutom de tidigare tipsen är det viktigt att vara bestämd, att verkligen göra slut och inte vela, eftersom det handlar om andras känslor. Om det bara är du som har bestämt att ni ska göra slut, behöver du ta hänsyn till partnerns känslor. Hen kanske aldrig mer vill ses, och då är det så. Har ni bägge två kommit överens om att göra slut, kan ni ta en diskussion om ni vill fortsätta som vänner eller skiljas åt.
Hur vet man om man har gjort rätt?
– Det är en svår fråga. Direkt efter att vi har gjort slut med någon tenderar vi att glorifiera den andra och att bara minnas det som var bra. Gör en lista med nackdelarna i förhållandet. Skriv ner vad det var som fick dig att lämna relationen.
Hur ska man tänka om man själv blir dumpad? Finns det något survival-kit?
– När man blir dumpad är det någon annan som gör ett val åt dig. Du känner dig inte delaktig i beslutet, vilket är en fruktansvärd känsla. Anklaga inte dig själv eller den andra, ni har båda två varit i relationen och är delaktiga till att det har blivit såhär. Tiilåt dig själv att sörja, men älta inte. Gör saker du mår bra av som att träffa kompisar, träna eller hitta en ny fritidsaktivitet. Blicka sedan framåt.
5 varningstecken att se upp för – då är det dags att göra slut
1. Din utveckling hindras.
En relation som kväver dig och inte tillåter dig att vara den du vill vara är sällan optimal.
2. Konflikterna löser sig inte.
Om ni bråkar ofta utan att hitta orsaken till bråken, är det ett dåligt tecken.
3. Ni stöttar inte varandra.
I en bra relation ska man hålla varandra om ryggen. Gör ni inte det? Då kanske ni inte har en stabil grund att bygga vidare på.
4. Omgivningen reagerar.
Om dina vänner eller familj känner oro över ert förhållande är det viktigt att ta deras argument på allvar.
5. Ni tar varandra för givet.
Har vardagen tagit över? Har gnistan försvunnit? Har ni slutat uppmärksamma varandras behov?