SEX och KÄRLEK och PREVENTIVMEDEL. Veckorevyn har sammanställt en närmast komplett guide till djungeln av preventivmedel! För en djungel är precis vad det är. En ganska snårig sådan – för att innehålla något så viktigt som information om skydd mot oönskad graviditet.
Sex och preventivmedel: ”Jag äter p-piller – hur gör du?”
Både min erfarenhet och mejlen jag får av er läsare skvallrar om att kondom tyvärr inte är den mest populära kryddan i sexlivet. Visst, det kan vara aningens avtändande, men väger jag det mot de eventuella konsekvenserna känns lite gummi som ett billigt pris. Dessutom behöver jag bara tänka på det om jag är osäker på om killen är fri från könssjukdomar – för jag äter p-piller. Men inte heller det verkar vara ett naturligt val – många väljer hellre att inte använda preventivmedel alls. Mest av rädsla för att gå upp i vikt eller bli ett hormonellt instabilt monster. En fråga bara: hur mycket tror ni att ni går upp i vikt med ett barn i magen?
Hade det funnits information tydlig och tillgängligt nog så hade det varit allmänt känt att det finns så många olika alternativ för precentivmedel att alla kan hitta något som passar – utan att bli tjocka monster! Alla preventivmedel har någon egenskap som är bättre än de andras och någon eller några biverkningar som känns värre än de andras. Så är det bara. Så att välja preventivmedel ÄR svårt, men det kan vara bra att se vad det finns för alternativ. Tänk på att alla fungerar olika beroende på person, att du kanske måste prova några olika innan du hittar rätt och att du rådfrågar en barnmorska eller gynekolog innan du börjar med något av preventivmedel. Hoppas du hittar vad du söker och lycka till!
Kram /Hannah
Kombinerade p-piller
Vad? ”Vanliga” p-piller. Kommer i tablett-kartor som räcker en månad. Vissa tas dagligen hela månaden, (då det inte är p-piller, utan sockerpiller du knaprar sista veckan) andra tas dagligen i tre veckor och har sedan uppehåll sista veckan. Barnmorska eller läkare skriver ut recepten på dessa p-piller.
Bra? Om du tar dem utan slarv är det ett väldigt säkert skydd. Mensen blir regel-
bunden och mensmängd och menssmärtor
minskar oftast. P-piller skyddar också mot blodbrist, cystor på äggstockarna och utomkvedshavandeskap(när ett befruktat
ägg inte når livmodern, utan fastnar, och växer, någonstans på vägen dit).
Dåligt? Inte så bra om du glömmer att ta dina p-piller. Dessutom kan de ge biverkningar som humörsvängningar, nedsatt sexlust, huvudvärk och viktökning. Risken för blodproppar ökar. P-piller skyddar inte mot könssjukdomar.
Vad kostar det? Upp till det år du fyller 23 kostar det cirka 60-200 kronor per år. Sedan cirka 250-700 kronor per år.
Kopparspiral
Vad? T-formad spole av plast med koppartråd runt. Den är bara några centimeter och placeras av en barnmorska eller gynekolog i livmodern. Där kan den sitta i fem till tio år, men kan också tas ut när som helst – om man skulle bli sugen på att skaffa barn till exempel.
Bra? Detta preventivmedel är bekvämt, säkert och påverkar inte dina hormoner.
Dåligt? Det kan göra ont när den sätts i och den kan öka risken för sexuellt överförbara sjukdomar som klamydia. Spiralen kan göra att dina mensblödningar blir extra långa och rikliga och att du får flytningar. Skyddar inte mot könssjukdomar.
Vad kostar det? Det är gratis på ungdoms-mottagningen och mödravården.
Hormonspiral
Vad? Ser ut som en kopparspiral och sätts in på samma sätt. Den finns antingen på mottagningen eller receptbelagt på apoteket. Kan sitta i fem år.
Bra? Ett preventivmedel som ger nära hundraprocentigt skydd, minskar (eller utesluter) dina blödningar och knappt ger några biverkningar.
Dåligt? Det kan göra ont att sätta in den, finns en liten risk för infektion och att du stöter ut den. Vissa får oregelbundna småblödningar och akne. Skyddar inte mot könssjukdomar.
Vad kostar det? Normalpriset för detta preventivmedel är 1 000 kronor för en spiral, men i de flesta kommuner är priset kraftigt subventionerat för ungdomar.
Pessar
Vad? Gummikupa som du sätter in i slidan innan samlag och där ska den sitta kvar minst sex timmar efteråt. Ska alltid användas i kombination med spermiedödande medel och provas ut hos barnmorska eller gynekolog.
Bra? Den inte påverkar dina hormoner, är väldigt säker och ger få biverkningar om du använder den rätt.
Dåligt? Kan kännas som ett lite opraktiskt preventivmedel eftersom det krävs noggrannhet, framförhållning och spermiedödande medel. Skyddar inte mot könssjukdomar.
Vad kostar det? Det är gratis på ungdomsmottagningen.
Minipiller
Vad? Piller som ska tas varje dag hela månaden utan uppehåll. De måste tas vid samma tidpunkt varje dag.
Bra? Ett preventivmedel med få och sällsynta biverkningar. Du slipper helt biverkningar som förknippas med östrogen, så det är ett bra alternativ om du avråds från kombinerade p-piller.
Dåligt? Att du måste ta dem vid samma tidpunkt varje dag. Slarvar du skyddar de inte lika effektivt och du kan få blödningsstörningar. Andra biverkningar är akne, bröstspänningar, humörförändringar, viktökning, huvudvärk och minskad sexlust – men dessa är som sagt sällsynta. Precis som p-piller skyddar de inte mot könssjukdomar.
Vad kostar det? Ordinarie pris är cirka 300-700 kronor per år, men i de flesta kommuner är priset subventionerat för ungdomar.
P-stav
Vad? En liten mjuk stav som sätts in under lokalbedövning i armen av en läkare eller specialutbildad barnmorska. Kan sitta i tre eller fem år, beroende på sort.
Bra? Det är en väldigt säker metod och du slipper tänka på preventivmedel.
Dåligt? Oregelbundna blödningar eller långa mensuppehåll förekommer. Andra biverkningar av detta preventivmedel kan vara akne, minskad sexlust, bröstspänningar och humörförändringar. Skyddar inte mot könssjukdomar.
Vad kostar det? Cirka 1000 kronor för en stav. I många kommuner är priset kraftigt reducerat för ungdomar.
P-ring
Vad? En mjuk plastring som du själv sätter in i slidan och använder i 21 dagar. Sedan tar du ut den och gör ett uppehåll på sju dagar (som med p-piller). Under uppehållet får du förmodligen en mensliknande blödning och sedan ska en ny ring sättas in.
Bra? Ett preventivmedel som ger bra skydd, om den sköts rätt. Du får regelbunden mens och minskade mensmärtor.
Dåligt? Kan ha biverkningar som huvudvärk, illamående, ömhet i brösten, flytningar och humörsvängningar. Ökar risken för blodproppar och skyddar inte mot könssjukdomar.
Vad kostar det? Cirka 1 200 kronor per år. När du börjar kan du få en provförpackning för cirka 120 kronor.
P-dator
Vad? En liten manick som hjälper dig att kolla när i månaden du ska avstå från sex för att undvika att bli gravid. Åtta gånger per menscykel testar du hormonhalten i ditt kiss med en teststicka, som du sedan stoppar in i p-datorn. Grön signal = fritt fram, röd signal = avstå från sex eller använd skydd.
Bra? Det finns inga biverkningar och det kan fungera bra – om du är noga.
Dåligt? Detta preventivmedel är krångligt, omständligt och kräver att du är väldigt noggrann. Skyddar inte mot könssjukdomar.
Vad kostar det? Ett startpaket kostar 1 295 kronor (plus eventuellt postförskott). Sedan kan du köpa på dig fler testickor på Apoteket för 120 kronor per förpackning (du behöver en förpackning till varje cykel/månad).
P-plåster
Vad? Ett tunt beige plåster på cirka 5 x 5 cm som du sätter på höften, skinkan, magen, ryggen eller utsidan av armen – men inte på brösten. Plåstret ska bytas ut en gång i veckan under tre veckors tid, sedan gör du ett uppehåll på en vecka. Under den veckan får du förmodligen en mensliknande blödning. Fungerar precis som p-piller.
Bra? Om det används rätt ger detta preventivmedel ett bra skydd och du behöver bara tänka på det en gång i veckan – när det ska bytas ut.
Dåligt? Samma biverkningar som du kan få av p-piller: bröstspänningar, illamående, oregelbundna blödningar, viktökning, minskad sexlust och humörsvängningar. För vissa är det lättare att komma ihåg att göra något dagligen än en gång i veckan. Skyddar inte mot könssjukdomar.
Vad kostar det? Cirka 1 200 kronor per år.
P-spruta
Vad? Preventivmedel som består av en spruta, och som ger ett 99 procentigt skydd mot graviditet. Var tredje månad får du en injektion (som låter läskigare än vad det är) av en läkare eller barnmorska.
Bra? Är nästan så säkert det kan bli och ett bekvämt preventivmedel. Många blir helt skonade från biverkningar.
Dåligt? Viss forskning visar att p-sprutan orsakar urkalkning av skelettet. Unga tjejer rekommenderas ofta att inte använda p-spruta eftersom det är under tonåren –och tidiga vuxenåren – som skelettet byggs upp och p-sprutan kan troligen orsaka att du inte får maximal bentäthet
i skelettet. En annan nackdel är att det kan ta upp till ett år innan ägglossningarna kommer tillbaka efter att du slutat. Skyddar inte mot könssjukdomar!
Vad kostar det? 70 kronor per spruta. I många kommuner är priset på detta preventivmedel subventionerat för ungdomar.
Femidom
Vad? En kondom för tjejer! Gummihylsa med en tunn mjuk platta i botten som håller ”kondomen” på plats i slidan och med en ring runt öppningen som hindrar den från att skrynkla ihop eller glida in.
Bra? Ett preventivmedel som skyddar mot BÅDE graviditet OCH könssjukdomar!
Dåligt? Lite klurig att få på plats och ”stör” sexakten som en vanlig kondom.
Vad kostar det? 95 kronor kostar ett tiopack på rfsu.se
Östrogenfritt p-piller
Vad? Ett p-piller som, som det låter, inte innehåller något östrogen.
Bra? Preventivmedel som utgör ett tillförlitligt skydd (om du kommer ihåg att att ta dem vid ungefär samma tid varje dag). Menssmärtor och mensmängd minskar och det gör även risken för cystor i äggstockarna, utomkvedshavandeskap och cancer i livmoderslemhinnan och äggstockarna.
Dåligt? Det blir ett väldigt osäkert preventivmedel om du glömmer att ta dina p-piller. De vanligaste biverkningarna av preventivmedel, som humörsvängningar, nedsatt sexlust, huvudvärk och viktökning, kan även förekomma
här. Du kan få oregelbundna blödningar. Eller inga blödningar alls. Precis som vanliga p-piller skyddar de inte mot könsjukdomar.
Vad kostar det? Cirka 600-700 kronor per år. I de flesta kommunerna är priset subventionerat för ungdomar.
Akut p-piller
Vad? Akut p-piller är en nödlösning om du skulle ha slarvat, glömt eller helt enkelt skitit i att använda något av de ovanstående alternativen. Två tabletter som tas samtidigt så snart som möjligt efter oskyddat sex, helst inom 12 timmar och absolut senast inom 72 timmar.
Bra? Att du slipper göra abort, om det oskyddade sexet hade lett till en oönskad graviditet.
Dåligt? Akut p-piller ska inte användas som ett systematiskt preventivmedel eftersom de ofta leder till illamående och blödningsbesvär. Och det är betydligt snällare mot både kropp och själ att hitta ett preventivmedel som är mer långsiktigt.
Vad kostar det? Akut p-piller är gratis på ungdomsmottagningen och kostar 159,50 kronor på Apoteket.