Oönskade graviditeter är mångas skräck. Men för många är den största skräcken kanske att vara ofrivilligt barnlös. Många kvinnor vet inte att möjligheterna till att få barn blir betydligt mindre efter att man fyllt 35 år. Det vill Fertilitetskollen ändra på! Mer
Sant och falskt om fertilitet – när börjar det bli svårt att bli gravid?
I en undersökning från Gedeon Ritcher Nordics framkom det att av svenska kvinnor i åldrarna 20-40 år så önskade 35 procent att de fått bättre och mer information när det gäller fertilitet och förmågan att bli gravid.
Den nya sajten Fertilitetskollen vill nu informera kvinnor om fertilitet och eventuell äggfrysning. Enligt dem är det många kvinnor som har låg kunskap om sin fertilitet och de menar också att det finns många missuppfattningar och myter kring ämnet. Många tror till exempel att det blir svårare för en kvinnan att få barn runt 40 års ålder, när det i själva verket redan blir svårare vid 35 års ålder.
Trots brist på kunskap så är det hela 56 procent av de kvinnor som inte har barn som kan tänka sig att frysa in sina ägg. Den vanligaste orsaken till att de är villiga att prova äggfrysning är att många inte har träffat en partner som de vill få barn med.
Kort fakta om fertilitet
- En kvinna föds med cirka 1 miljon ägg i äggstockarna.
- Äggens kvalitet försämras dessto äldre kvinnan blir, och antalet ägg minskar drastiskt runt 35 år.
- En äggfrysning kan göras på en fertilitetsklinik och kostar i dag uppemot 35 000 kr.
Vad är äggfrysning?
Vid en ägggfrysning fryser man ner sina ägg för att öka chanserna att bli gravid senare i livet. Sedan några år är metoden tillgänglig för alla fertila kvinnor över 18 år.
Vad är IVF?
IVF är en behandling då ägg plockas ut och befruktas utanför kroppen – en provrörsbefruktning helt enkelt. Några dagar efter befruktningen sätter läkaren in det befruktade ägget i livmodern. Där fortsätter det förhoppningsvis att utvecklas till ett barn.
IVF är en förkortning av in vitro-fertilisering. Det betyder befruktning i laboratorium i glaskärl eller provrör. Metoden är vanligt förekommande vid äggledarskador, endometrios, nedsatt spermiefunktion eller om inget annat fungerar.
Vanliga myter om fertilitet
- Stress har inte lika stor inverkan på fertiliteten som kvinnans ålder.
- Ett ägg (under menscykeln) är inte befruktningsduglig mer än ett dygn.
- Kvinnan måste inte få orgasm för att kunna bli gravid.
- Det går inte att bli gravid när som helst under mensen. För att bli gravid behöver du ha sex dagarna innan din ägglossning.