En gång otrogen, alltid otrogen. Eller? Ja, enligt en ny studie verkar det faktiskt så. Mer
Om du någon gång varit i ett förhållande där din partner varit otrogen mot dig så vet du att det suger – och man behöver bestämma om man kan förlåta hen eller inte och fortfarande vara tillsammans. Om man väljer att inte göra slut börjar sedan arbetet med att bygga upp en tillit till sin partner igen, och hoppas att hen inte är otrogen ytterligare gånger. Men nu visar en ny studie att man ska vara försiktiga med de som är otrogna, då det är troligt att de kommer att vara otrogna igen.
Studien länkar ihop oärlighet och hjärnan, och kan förklara varför många som är otrogna ofta är det fler än en gång. Studien, som heter
”The brain adapts to dishonesty”, hävdar att varje gång en person ljuger känner de sig mindre skyldiga av att göra det.
Allt beror på amygdalan, den del i hjärnan som ger en negativ respons när människor ljuger, men varje gång vi är oärliga blir responsen mindre. I studien står det:
”Vi spekulerar i att den avtrubbade responsen av att vara oärlig upprepade gånger kan reflektera en minskning i den emotionella responsen för dessa beslut.”
En av forskarna i studien,
Neil Garrett, säger till
Elite Daily att de måste testa teorin specifikt på förhållanden för att se om den också fungerar på otrohet.
– Idén är att första gången vi är otrogna mår vi dåligt över det. Men nästa gång känner vi oss mindre skyldiga, och så vidare, med resultatet att vi då kan vara otrogna i en större utsträckning.
Garrett fortsätter:
– Vad vår studie och andra föreslår är att den kraftfulla faktor som hindrar oss från att vara otrogna är vår emotionella reaktion, alltså hur dåligt vi mår över det. Och processen att anpassa sig minskar denna reaktionen vilket gör att vi kan vara otrogna mer. Med de som är otrogna flera gånger skulle det vara så att de mådde dåligt första gången de var otrogna, men att de varit otrogna så många gånger att de har anpassat sig till det och helt enkelt inte mår dåligt över att vara otrogna längre, förklarar Garrett.
Alltså kan de lögner man säger, även vita lögner, blir större och mer allvarliga ju mer tiden går eftersom vi kan hantera dem bättre.
Garrett säger också att studien måste modifieras för att kunna bedöma effekterna av hur amygdalan svarar på otrohet.
– Jag tror att en av de stora skillnaderna är att otrohet i relationer ofta utspelar sig på ett kortare tidspann än vad min studie gjorde. Så om anpassning görs på ett längre tidspann och om det genererar andra typer av beteenden vi tycker är dåligt, så som otrohet, är de två saker vi behöver testa för att kunna svara på detta.
En sak är i alla fall säkert, och det är att otrohet aldrig är något roligt att behöva utsättas för.
Följ oss på Instagram och Snapchat för pepp, inspiration, tävlingar, backstage-häng och hacks!
Klicka på Instagram-ikonen för att följa oss där, och scanna av spöket eller skärmdumpa det för att följa oss på Snapchat!
VeckoRevyn Shopping