Finns G-punkten? Och i så fall, vad är det? Så många frågor, så många svar! Här är allt du vill veta om G-punkten. Mer
Här är allt du behöver veta om den mytomspunna G-punkten
G-punkten har ungefär blivit lika mytomspunnen som Loch Ness-odjuret. Finns den, eller finns den inte? Vissa svär på att G-punkten existerar, men ingen har ännu kommit med mer än tvivelaktiga bevis. Samtidigt håller folk på att studera vaginan i sökandet efter någon himla magisk orgasmknapp, när det antagligen inte är något annat än en del av inre klitoris. Så de som säger att de upplever fantastiska G-punktsorgasmer får nog ta det för vad det är – bara orgasmer. Och det är ju inte så bara, det heller. Men för att verkligen förstå vad G-punkten är, eller inte är, kommer här en liten crash course.
Vad är G-punkten?
G-punkten har länge beskrivits som en liten erogen zon på framväggen av vaginan, som vid stimulering kan leda till intensiva orgasmer.
Uppfinningen av G-punkten
G-punkten har fått namnet efter mannen som först ”upptäckte” den år 1950. Han hette Ernest Gräfenberg och var gynekolog. G-punkten namngavs dock först 1981 när en doktor publicerade en artikel om kvinnlig ejakulation, och för att hedra Gräfenberg kallade han den erogena zonen för G-punkten.
Därför existerade myten om G-punkten så länge
Efter att Gräfenberg ”upptäckt” G-punkten fortsatte andra forskare att leta efter den. Det gjorde de främst genom att undersöka kvinnolik, fräscht va? Vissa forskare hävdade att de hittade G-punkten, men studierna gjordes ofta bara på en kropp så resultaten är ju minst sagt tveksamma.
Det som dödade G-punkten
I en studie som kom förra året undersökte forskare och läkare 13 kvinnolik. De dissekerade framväggen av vaginan för att hitta struktur i vaginan som skulle kunna vara G-punkten. Vad de hittade? Inga bevis på att det fanns någon sådan anatomisk struktur, i alla fall inte som kunde ses med blotta ögat. Betyder detta då att det är helt fastställt att G-punkten inte existerar? Nej, inte nödvändigtvis (okej, så helt död är inte G-punkten – än). För att verkligen fastställa att G-punkten inte finns måste man göra en mikroskopisk analys av vävnaden i det området. Innan man gjort en sådan verkar den här studien ge kött på benen åt en teori som säger att G-punkten i själva verket är det område där klitoris, urinröret och vaginan möts.
Grejen med vaginala orgasmer
Medan forskare försöker hitta G-punkten så fortsätter ju naturligtvis personer med fitta att få vaginala orgasmer. Och in kommer: klitoris! Allt eftersom man insett att klitoris spelar en stor roll när det kommer till att få orgasm har det också inneburit att idén om att vaginala orgasmer inte ens finns. Mer och mer forskning säger att den enda strukturen som möjliggör orgasmer för de med fitta är klitoris, och att vaginala orgasmer är ett resultat av att stimulera inre klitoris.
Det här med inre klitoris
Okej, så angående det här med inre klitoris. De flesta har säkert koll på det här laget, men vi kör ändå bara pga coolt. Den lilla delen av klitoris du ser är egentligen bara toppen av isberget, so to speak. Klitoris går faktiskt långt in i kroppen (man brukar säga att klitoris är cirka 10 cm) och är formad som ett önskeben. I en studie från 2009 använde forskare ultraljud för att se vad som händer i vaginan under orgasm. De uppmärksammade att vaginan böjer sig på ett sätt som gör det möjligt för penisen att nudda de inre delarna av klitoris önskeben. Något som skulle kunna förklara grejen med vad folk tror är G-punktsorgasmer.
Vad händer nu, då?
Om du levt ditt liv i god tro (som vi typ alla gjort) om att G-punkten finns, och upplever fantastiska orgasmer – yay you! Fortsätt som du gör. Men den mest avgörande forskningen har hittills inte hittat några bevis för att tro att det finns en faktisk G-punkt. Troligtvis är orgasmen ett resultat av stimulering av inre klitoris.