in

Graviditet

abortlagar europa

Vad menas egentligen med säkra perioder och när är det störst risk eller chans att bli gravid under menscykeln? VR har koll!

Mer

Kondom eller P-piller?

Vilket är det bästa preventivmedlet? Det finns inget preventivmedel som är bäst för alla. Kondom är överlägset genom att det skyddar både mot graviditet och könssjukdomar. P-piller och andra hormonmetoder fungerar för vissa, men inte alls för andra. Prata med din barnmorska om alternativen.

Gravid trots akut p-piller?

Är risken stor att jag blir gravid trots akut p-piller? Akut p-piller funkar ju som bäst när det tas inom tolv timmar efter samlaget. En risk på 200 kan man då säga att det finns, alltså en liten risk. Man kan ta dem upp till tre dygn (72 timmar) efter samlaget, men tar man dem i slutet av det tredje dygnet har man kommit fram till att 8 kvinnor av 200 blir gravida. En del kräks ju efter att de har tagit pillret och då är det viktigt att komma ihåg att du, om du kräks inom tre timmar efter du tagit pillret, måste ta ett nytt.

”Säkra perioder”

Vad är säkra perioder? Säkra perioder går ut på att man inte har oskyddat samlag när kvinnan är fertil, alltså minst en vecka innan ägglossning. Det bygger dock på att kvinnan har totalkoll på sin ägglossning genom flera metoder, genom att ta sin temp varje morgon och kontrollera sitt slidsekret. Det är inte en säker metod och kräver mycket kunskap. Det räcker inte med att räkna dagar, då ägglossningen och menscykeln kan ändras mycket från gång till gång.

Avbrutet samlag

Varför är inte avbrutet samlag säkert? Män får en försats en stund innan orgasmen, hos många en bra stund innan, och han är oftast helt omedveten om den. Försatsen kan innehålla spermier, och en räcker. Om du ger din kille oralsex så kan du märka att försatsen kommer långt innan utlösningen. Dessutom är det svårt för killen att avbryta i tid. Avbrutet samlag är inte alls säkert, använd en riktig preventivmetod istället.

Spermier

Hur länge lever spermier? Spermier lever bara några minuter om de utsätts för luft eller i en kondom. Inne i livmodern kan de dock leva i 3-7 dagar, ibland mer. Runt ägglossningen har kvinnor slidsekret som kan hålla spermierna vid liv i en vecka, för att de ska kunna befrukta ägget vid ägglossningen.

Bli gravid

När är det risk för att bli gravid? En kvinna kan bara bli befruktad 24-48 timmar per menscykel, när ägglossningen sker. Ägget lever i ungefär 24 timmar. Dock kan spermier leva länge inne i livmodern och vänta in ägglossningen, i en vecka eller mer. Ett samlag kan leda till en graviditet i runt en vecka innan ägglossningen och under ägglossningen.

Gravid utan sex?

Kan man bli gravid utan samlag? Ja, om man har otur. Sperma kan komma in i slidan på fingrarna, eller vid analsex om sperman rinner över till slidöppningen. Men det hör definitivt inte till vanligheterna.

Gravtest

När kan jag göra ett gravtest? Du ska helst ska vänta tills beräknad mens med att testa dig, men du behöver inte vänta till nästa beräknad mens om du skulle missa det första tillfället. Tumregeln finns till för att man inte ska lita helt på resultatet om man testar sig för tidigt.

”Hur vet jag om jag kan bli med barn?”

Tänk om jag inte kan få barn, hur vet man det och hur ökar man sin fertilitet? Alla har vi nog den känslan flera gånger i livet, somliga mer än andra. Att överhuvudtaget oroa sig för dels det som inte är ett problem än, dels det man inte kan kontrollera, är bara jobbigt. Visst finns det saker man kan tänka på, till exempel är bra, varierad och vitaminrik kost och motion dödsviktigt för hälsan och alltså också fertiliteten. Rökning lär inte tillföra något positivt, inte heller alkohol i stora mängder eller övervikt. Men det är ju som sagt regler som gäller även för allmänt välmående också. Se också till att inte knalla runt med klamydia utan att veta det då det kan leda till sterilitet om det inte behandlas. Så alltså, att leva ett hälsosamt, friskt liv – att må bra och inte oroa dig, det är de bästa knepen! Man brukar säga att cirka ett par av sex blir drabbade och vanliga rent kroppsliga orsaker hos kvinnor är sjukdomen endometriosis, ägglossningsproblem, sänkt äggkvalitet, polycystiska ovarier och blockerad äggledare. Alltså olika problem med barngörar- och barnbärar-verktygen vi har i kroppen. Om du är så orolig att du inte kan släppa det tycker jag att du ska gå till en gynekolog och snacka om din oro och kolla vad som går att kolla och inte. Men försök i första hand att inte oroa dig så mycket!

Sperman rinner ur!

Jag vill ha barn och har hört att det är större chans att bli gravid om man ligger kvar efter samlaget, men jag brukar alltid kissa direkt efter sex eftersom jag inte vill få urinvägsinfektion (igen) och då rinner ju sperman ur? Somliga säger att du maximerar dina chanser att bli gravid om du ligger kvar i sängen en halvtimme efteråt. Dock kan ju detta ställa till problem för dig om du har lätt att få urinvägsinfektion. Men kom ihåg att det inte är någon vetenskaplig sanning att det är så. Däremot så kan du kanske kompromissa lite och ligga kvar en stund, säg tio minuter eller så. Gärna på rygg, kanske med en kudde under rumpan eller liksom cyklandes med benen upp i luften. Inte heller detta är vetenskapligt fastställt, men det sägs fungera och känns ju logiskt så varför inte testa?

”Min mens är konstig. Är jag gravid?”

Jag hade sex första gången för ett tag sedan och vi hade kondom som jag antar inte sprack. Nu har min mens blivit konstig och jag har flytningar varje dag och har börjat svettas mer under armarna. Är jag gravid? Det är inte konstigt om det blir lite knas därnere efter att du haft sex första gången. Det har ju varit ett främmande föremål där inne och härjat! Helt andra bakterier än vad din slida är van vid, även om ni använde kondom. Att du fått flytningar och att din mensblödning inte var exakt som vanligt är inte speciellt oroande i sig. Försvinner inte flytningarna kan du fått någon infektion, kolla upp det hos ungdomsmottagningen i så fall. Visst händer det att kondomer spricker, men jag tror ändå inte att du är gravid. Hade ni sex precis innan du skulle ha mens är sannolikheten att bli gravid i princip noll. Gravid kan man bli dagarna före, under och en dag efter ägglossningen (som är mitt i menscykeln). Alltså ungefär två veckor innan mens. Nu hoppas vi på att flytningarna försvinner och klumpen i magen likaså!

Gravid under mens?

Jag blir ofta kåtare när jag har mens, men min pojkvän vill helst inte ha sex då och han oroar sig för att jag kanske skulle bli gravid. Jag har p-stav. Kan man ändå bli gravid när man har mens? Det är ganska vanligt att man blir kåtare under mensen, det har med hormonerna och blodtillförseln att göra. Nu till din fråga: det är teoretiskt möjligt att bli gravid under mensen, för vissa som har en väldigt kort menscykel. Det är under ägglossningen du kan bli gravid och om du har kort menscykel (man kan säga att en det i kort menscykel är 22 dagar mellan mensens startdagar) kan den inträffa bara några dagar efter mensen och då kan en spermie ha överlevt där inne i äggledarna. Har du en vanlig menscykel på 28 dagar är risken extremt liten för att du blir på smällen under mens. Men för dig är den ju framför allt i princip obefintlig eftersom du har en p-stav! Den är ju till för att du inte ska behöva oroa dig för att bli gravid. Så berätta för din kille att det är minre risk än vanligt att du blir gravid och säg hur jävla mycket du vill ha honom under dessa dagar. Det går ju alldeles utmärkt att han en liten handduk under rumpan bara eller ha sex i duschen eller hur man nu vill göra det. Det är ju inte farlig eller på något sätt riskabelt, förutsatt att ingen har någon infektion. Men då funkar det ju fint med kondom.

”Jag nojar över att bli gravid!”

Jag är orolig att jag är gravid. Har gjort två (negativa) graviditetstest (ett hemma och ett hos en barnmorska) och har inte haft oskyddat sex. Har haft p-ring och nu äter jag minipiller, men tänk om de inte skyddar ordentligt? Det finns ju massa skräckhistorier om folk som inte har märkt att de blivit gravida förrän det är ”för sent”…  Wow, det finns många som skulle behöva en skopa av din noja. Dels för att alldeles för många tror att det aldrig kan hända dem, men framför allt för att du skulle behöva bli av med lite. Du gör ju verkligen allt för att inte bli på smällen, skyddar dig och kollar dig, men ändå nojar du. Två test har sagt nej, en barnmorska har sagt nej – du har inte ens haft oskyddat sex! Du är inte gravid. Tänk också på att det bara är några få dagar under en månad som en kvinna ens kan bli gravid, precis innan och under ägglossning. Att du ska ha haft det just precis då, din p-ring slutat fungera, en spermie befruktat ett ägg och att två graviditetstest ska ha visat fel. Det är låga odds på det. Sluta oroa dig!

”Jag blir inte gravid trots oskyddat sex.”

Jag har haft oskyddat sex så länge jag kan minnas, cirka 90 procent av mitt sexliv har varit oskyddat. Jag slutade med p-piller efter att jag testat många olika sorter, men ingenting fungerade för mig. Jag har aldrig blivit gravid, trots mitt oskyddade sex. Nu vill jag ha barn men undrar om jag är steril? Hur kan man veta om man kan få barn eller inte?   Att du inte blivit på smällen av misstag behöver definitivt inte vara en indikation på sterilitet. Tvärtom är det ju ganska låg risk/chans att bli oplanerat gravid, även om det såklart händer många. För att bli gravid är det många små saker som ska klaffa. För det första kan du ju bara bli gravid några dagar i månaden (före och under ägglossning) – kanske har du helt inte haft sex under dessa dagar? Sen ska ju en liten rackare till spermie pricka ett ägg. Så oroa dig inte överhuvudtaget, för emotionell stress gör det inte lättare att bli med barn. Har det gått ungefär ett år och det inte fungerar – kolla då upp det hos en barnmorska! Och tänk på att oskyddat sex ökar risken för att drabbas av en otrevlig könssjukdom. Kondom kan vara värt att överväga vid sex med tillfälliga partners.

”Är det ett foster jag känner?”

Det var åtta veckor sen jag hade sex sist. Finns det någon chans att jag är gravid om jag hade sex två dagar efter att min mens hade slutat, och dessutom har haft mens två gånger efter det? Grejen är att jag kände något i slidan, snett bakåt åt vänster, fick för mig att det skulle vara ett foster. Risken att du är gravid är mycket liten. Två dagar efter mens har du liten chans att bli gravid och har du dessutom haft mens två gånger borde det inte vara några konstigheter. Det du kände i slidan var nog inget foster då de absolut inte finns i slidan, utan inbäddad livmodern inne i magen. Du kan alltså inte känna ett foster i slidan. Förmodligen var det du kände bara de normala ojämnheter vi har därinne. Skulle det vara en väldigt markant knöl så besök Ungdomsmottagningen. Men du behöver nog inte oroa dig!

”Fick mens – kan jag ändå vara gravid?”

För drygt en och en halv månad sedan hade jag sex med en kille, vi använde kondom. Det var han som tog på den så jag kan inte vara hundra på att den skyddade korrekt, men jag litar på honom och han hade hanterat kondomer tidigare. En och en halv vecka senare fick jag mens. Men nu är min mens en vecka sen. Borde jag göra ett graviditetstest trots att jag har fått min mens en gång efteråt? Kan det vara så att den mensen redan var på väg och att det är mensen jag skulle ha haft denna månad som har blivit berörd av samlaget? Han var väldigt mån om att få reda på när jag hade fått min mens efteråt så jag börjar bli lite misstänksam. Nja, det låter inte som att du är gravid, för då hade med största sannolikhet även den första mensen uteblivit. Men din misstanke om han är så mån om att veta om du fått mens än är förståelig. Fråga honom om han slarvade med kondomen, om det är därför han är så nyfiken. Då vet du. Sex dagar är inte speciellt många dagar och det är troligtvis inte någon fara, som sagt. Men om du frågar honom och det visar sig att han har slarvat och du verkligen känner dig orolig, så är du i den period där det syns tydligt om du är på smällen eller ej – några dagar efter förväntad mens – och kan därför ta det säkra före det osäkra och ta ett test. Antingen köper du ett på Apoteket eller så knallar du till Ungdomsmottagningen och gör det gratis.

”Är jag steril?”

  Jag och min pojkvän använder inte kondom. Det känns mycker mer kärleksfullt utan någon gummihinna mellan oss. Jag har prövat med p-piller, men de gjorde mig yr, illamående, gav mig kort stubin och gjorde mig konstant trött och hängig. Då slutade jag ta dem och vi har fortfarande oskyddat samlag. Inte en enda gång har jag blivit med barn. Kan jag vara steril? Min mamma fick föda mig via kejsarsnitt på grund av fel på bäckenbenet och min moster kunde inte få barn på grund av sammanväxta äggstockar, kan det vara ärftligt? Att bli med barn känns inte aktuellt nu, men jag vill gärna veta. Du är nog inte steril, snarare har ni haft tur som inte åkt på en oönskad graviditet! Vänta med att oroa dig till det verkligen blir dags att skaffa barn. Så kan du göra fertilitetstester hos läkare, men det brukar inte göra det på unga tjejer som bara undrar. Kondom kanske inte känns så kul när man är i ett förhållande, men fortsätter ni så här kommer du att bli med barn. Så ni måste vara smarta nog att skydda er på annat vis. Om p-piller inte funkar finns det massvis med andra alternativ. Gå till Ungdomsmottagningen så hittar de säkert något som passar er. Passa på att göra en gynundersökning när du ändå är där, så slipper du oroa dig för att något inte står rätt till.

Fler sexiga kategorier

Analsex Kärlek Könssjukdomar Onani och orgasm Oralsex Oskuld Samlag och lust Sexleksaker Sexställningar Snoppar och stånd Preventivmedel Underliv och bröst

VeckoRevyn Shopping

1 clique sucker clitoris purple4 broklyn vibe and rotator with rabbit silicone 8 satisfyer pro deluxe next gen ligh gold white


Missa inte Horoskoppodden, där vi berättar för Sveriges härligaste profiler vilka de egentligen är med hjälp av astrologi! Lyssna på fler avsnitt här!