Vissa påstår att killar är kåtare än tjejer, att lesbiskt sex alltid är mjukt och det är normalt att par har sex några gånger i veckan. Men stämmer detta verkligen? VeckoRevyns sex- och relationsexpert Isabelle Wahlf reder ut vad som är sant och falskt. Mer
9 sanningar om sex
Påstående 1: Killar är kåtare än vad tjejer är
Falskt Det har gjorts en hel del olika forskning kring ämnet och resultaten landar i att det inte beror på något biologiskt som gör att killar uppfattas som mer kåta, utan att det har med strukturer att göra. En man ska enligt normen ha stor sexdrift och behov av mycket sex, medan kvinnor inte bör ha samma sexuella aptit, för då blir det något ”fult”. Kvinnans sexualitet har alltid varit, och är tyvärr fortfarande, mer tabu än mannens sexualitet. Män, liksom kvinnor, saknar ibland lust och det är verkligen svårt i samhället att uppfylla alla dessa förväntningar och idéer om hur mycket en man vs en kvinna borde vara kåta. Allt är individuellt.
Påstående 2: Sperma smakar bättre om han äter en viss typ av mat
Sant Har du druckit för lite vätska blir lukterna ofta starkare och mer koncentrerade. Vad man tycker om smaken och lukten varierar från person till person. Sperman påverkas även av vad vi äter. Beska saker som sparris ger en beskare smak. Söta saker som frukt och bär ger en sötare sperma. Om sperman smakar eller luktar väldigt illa kan det bero på en könssjukdom och då bör personen gå och testa sig.
Påstående 3: I en relation är det normalt att ha sex 2–3 gånger per vecka
Falskt Först och främst är ordet normalt ganska svåranvänt eftersom vi alla är olika individer med olika behov och lust. Det är väldigt svårt att svara exakt på hur det ser ut i genomsnitt, det görs studier lite då och då med olika inriktningar. De som nått flest var en studie 1997 och en studie 2013, där kan man se skillnader som tyder på att vi har allt mindre sex i Sverige. Ingen av studierna svarar på hur många gånger i veckan vi har sex utan enbart i månaden, vilket betyder att någon vecka kanske personerna som deltagit i studien inte haft sex alls, och en annan vecka haft sex flera gånger. Det framgår inte om personerna lever i en monogam relation, polyamorös relation eller är singlar. På en månad så har en genomsnittlig svensk sex fyra gånger. Det framgår dock i studierna från 2013 att många personer vill ha mer sex än vad de för tillfället har. Du kan läsa mer under haschtaggen #sverigeligger.
Påstående 4: Lesbiskt sex är mjukare än heterosexuellt sex
Falskt Lesbiska personer kan ha sex på alla sätt, precis som heterosexuella personer. Det är bara fantasin som sätter gränser. Bara för att man är två tjejer betyder det inte att det finns några begränsningar eller regler hur lesbiskt sex ska vara. Bilden av lesbiska personers sexliv som något ömsint och trevande har att göra med förväntningar på den kvinnliga sexualiteten, att den ska vara något fint och heligt. En kvinna som tar för sig ses som en dålig kvinna. Men lesbiska personer kan praktisera BDSM, använda sig av sexleksaker och ha sex på samma vis som alla andra. Det handlar om personliga preferenser och inte sexuell läggning.
Påstående 5: Att använda kondom är som att äta kola med papper på
Delvis sant Det här är naturligtvis individuellt, men jag upplever att det handlar om två saker:
➊ Att många inte hittat rätt kondom för sin kropp, det finns olika storlekar och de som är mer eller mindre tunna, med eller utan glid, i plast eller latex. Använder du en kondom som till exempel är för trång kan du uppleva obehag.
➋ Det handlar om en vanesak. Den som sällan använder kondom kan uppleva det som lite bökigt i början. Att ha det som vana att alltid ha med sig kondomer och våga säga att du enbart vill ha skyddat sex och lära sig sätta på kondomen ordentligt. Övning ger färdighet. Föreslår man kondom visar man omsorg och eget ansvar både om sig själv och de du har sex med.
Påstående 6: Stora händer och fötter = stor snopp
Falskt Det här påstående är helt klart en myt, det går inte på något vis att se på någon kroppsdel – varken händer, fötter, näsa – eller kroppslängd vad för storlek könsorganet har. Samma sak som att du inte kan se på en person med slida om hur djup eller trång den är.
Påstående 7: Man kan bli gravid när man har mens
Sant Ja, det kan man även om det är mindre risk. Det är vid ägglossning som det är lättast att bli gravid. Oftast sker ägglossningen ungefär 14 dagar före nästa mens. Men det luriga är att spermier kan överleva upp till en vecka i äggledarna eller i livmodern. Om du har samlag under mensen och sedan har en kort menscykel, kan spermierna ibland finnas till kvar nästa ägglossning sker. Även om det inte är så vanligt.
Påstående 8: Killar får ont i pungen om de inte får komma
Sant Det här är något som vissa kallar för ”blueballs”. Det som händer är att en stor strömning blod dras till könsorganets svällkroppar när vi är riktigt kåta och då kan man uppleva smärta eller stickningar. Det har ingenting med kuken eller pungen att göra, utan det kan ske oss alla oavsett kön (fittan har också svällkroppar). Det är inget farligt och för vissa så kan det bli bättre efter orgasm men det är inget man kan kräva av sin partner, att hen ska ”ställa upp för annars får jag ont i könet”. För vissa släpper smärtan så fort kåtheten minskar, och det kan den ju göra utan att man fått orgasm.
Påstående 9: Alla tjejer kan få orgasm
Delvis sant Det finns inget recept på hur man gör för att få en orgasm som funkar för alla. Vad som gör att man blir kåt och får orgasm skiljer sig från person till person. Vissa kan känna sexuell njutning och få orgasm bara genom att fantisera, men de flesta behöver någon sorts beröring. Att man inte får orgasm kan bero på många olika saker. Det kan bero på vilket sätt man har sex, vem man har sex med och hur relationen till den personen är, hur man mår eller vad man exempelvis varit med om tidigare i livet. Andra saker som kan påverka är att man känner sig stressad, spänd, nervös eller trött. Vissa funktionsnedsättningar, skador, sjukdomar och mediciner kan också göra det svårare att få orgasm. Sex är ofta är härligt även om man inte får orgasm och alla som har sex får inte alltid orgasm.
Text: Alexandra Glahns
Foto: Istock
Denna artikel publicerades i VeckoRevyn nr 3, 2016.