Sex ska vara härligt och skönt, men om du får ont under akten är det viktigt att ta reda på varför. Här listar vi några tänkbara anledningar, stämmer någon in på dig? Mer
8 anledningar till varför sex kan göra ont (och hur du slipper smärtan)
Den här artikeln publicerades första gången 2014.
Vi måste börja med att klargöra en sak: sex ska inte göra ont. Om det gör det, är det något som inte står helt rätt till och då kan det vara läge att uppsöka läkare. Börja dock med att ställa dig frågan ”gör det ont ibland eller varje gång?”.
Om det gör ont ibland:
1. Du kan ha en infektion
Har du exempelvis en svamp- eller urinvägsinfektion, så kan det kännas obekvämt att ha sex. Ofta kan du behandla den typen av åkommor på egen hand, men man är inte alltid medveten om att man bär på dessa infektioner och därför kan det vara så att de uppdagas först vid sex. Antibiotika ska hjälpa och läkare kan eventuellt avråda dig från att ha sex under själva behandlingskuren, men sedan är det bara att sexa loss igen. Kvarstår smärtan, eller att urinblåsan gör ont, är en undersökning på sin plats.
2. Du är eventuellt inte våt nog
När du är kåt produceras en vätska i könet (lubrikation) som gör att det blir fuktigare, och när en tjej blir kåt öppnas könet upp och blir djupare. Att ha sex utan att vara tillräckligt upphetsad kan alltså vara smärtfyllt.
Lösningen? Lägg mer tid på förspel. Och köp glidmedel för extra hjälp.
3. Du kan ha använt någon ny intimprodukt
Idag dyker det upp fler och fler intimprodukter på marknaden, som till exempel deodoranter för fiffi eller tvålar av olika slag. Du behöver dem inte. Det bästa du kan göra för ditt underliv är att skippa tvål helt och hållet och nöja dig med vatten – det är gynekologens grundregel när det gäller att hålla underlivet fräscht. Vill du ändå prova den här typen av produkt så gäller det att vara varsam. Det kan – precis som alla andra skönhetsprodukter – orsaka torrhet och hudirritation, eller ännu värre: allergi. Aj.
4. Du kan vara menssvullen
Om du är svullen på grund av menstider, eller om du har ägglossning, så kan det göra ont att ha sex. Smärtan kan vara på olika sidor sida varje månad, beroende på vilken äggstock som släpper ägget. Denna smärta varar oftast i några timmar, så avvakta med sex så länge det är extra svullet och ömt.
5. Du kanske inte har sexlust
Alla har olika sexlust och det kan också variera över tid. Under vissa perioder i livet kan du tänka på sex ofta och lätt bli kåt, medan det i andra perioder kan vara tvärtom. Sexlust kan också visa på hur du mår i övrigt. Om du till exempel mår dåligt under en tid, eller inte trivs med din kropp, kan sexlusten minska. Det kan också vara så att du är väldigt fokuserad på något i livet och riktar din energi mot det istället. Att sexlusten ibland är svag eller försvinner i perioder behöver inte det vara något konstigt.
Lösningen? Se till att bara ha sex när du verkligen vill och känner lust.
Om det gör ont varje gång:
1. Du kan ha vestibulit
Om du har vestibulit gör det ont i slidöppningen när du har samlag. Nerver i slemhinnorna runt öppningen har blivit överkänsliga, och minsta lilla beröring kan göra ont. Var 10:e kvinna, mellan 18 och 25 år, är drabbad. De flesta som har Vestibulit blir bra med behandling. Vestibuliten kan komma tillbaka till exempel om man blir stressad, men man kan lära sig sätt för att hantera smärtan och att komma till rätta med besvären.
2. Det kan vara kramper
I slidan finns muskler som ”sluter den” när det behövs, genom att dra ihop sig. För tjejer med Vaginism sker den sammandragningen som en reflex de inte kan styra över. När något ska komma in i slidan krampar den och det gör ont. Det är lätt att tolka symptomen som att man är ”för trång”, alltså att slidöppningen är för liten. Men så är alltså inte fallet. Behandling: Vaginism kräver behandling. Vissa klarar att göra det på egen hand, genom att långsamt vänja slidan vid penetration (till exempel genom att föra in fingerspetsen och hålla kvar den tills det slutar krampa). Andra blir hjälpta av att gå i terapi för att bearbeta upplevelser och känslor som kan ha påverkat sexualiteten.
3. Du kan ha endometrios
Om livmoderslemhinnan, som vid varje menscykel byggs upp för att kunna ta emot ett befruktat ägg, finns på andra ställen än på insidan av livmodern kallas det för Endometrios. Även livmoderslemhinnan utanför livmodern blöder vid mens och orsakar då en inflammation. Många får väldigt ont – särskilt när de har mens – men även vid andra tillfällen, till exempel under sex. Ungefär en av tio kvinnor får Endometrios. Man kan få läkemedel som innehåller olika hormoner för att minska besvären och om man har ihållande smärta kan man också behöva ta smärtlindrande läkemedel. Ibland behöver man opereras.
Summa summarum: ignorera aldrig smärta. Om du har ont, och det inte släpper – boka en tid hos läkaren eller gynekologen. Låt inte folk intala dig att det sitter i ditt huvud. Får du inte ett tillfredsställande svar eller en förklaring till dina problem, uppsök en annan läkare och be om en andra åsikt.