En bra och fungerande relation kräver arbete, det vet vi alla. Men HUR mycket arbete är det rimligt att lägga på relationen, det finns såklart en bortre gräns för vad man orkar med. Ja, var drar man egentligen gränsen för vad som är en destruktiv relation? Mer
Känner du att din relation tömmer dig på energi när det borde vara tvärtom att den GER dig energi? Att du inte får något tillbaka trots att du gör allt du kan för att rädda relationen? Då kanske det är dags att säga ”hej då”. Att stanna kvar i en destruktiv relation smular ner ditt självförtroende, tömmer dig på energi och tar fram dina sämsta sidor så att du till slut börjar tycka illa om dig själv.
4 tecken på att du är i en destruktiv relation
1. Det är alltid du som ”ger”, precis vad din partner också förväntar sig. En sund relation innebär ett givande och tagande i lika delar, även om det förstås inte kan vara någon millimeterrättvisa. Båda parter förväntas bidra med ungefär lika mycket tid och energi. Om det är du som nästan alltid är den som tar hand och servar din partner är det något som är fel – du är inte hens förälder. Och ställer din partner alltid sina behov före dina är det lika illa. I en välfungerande relation möts man på halva vägen och ser sin partners behov samtidigt som man inte negligerar sina egna.
2. Din partner använder sig av hot och skuldkänslor för att känslomässigt manipulera dig. Att vara i en relation är en överenskommelse som bygger på ömsesidig respekt, kärlek – och frivillighet. Om den ena personen försöker kontrollera eller beskära den andres frihet är det ett tecken på en osund och ojämlik relation. Även om detta kontrollbehov ofta maskeras som ”kärlek”.
3.Ni bråkar hela tiden. Det här är förstås ett väldigt tydligt tecken, och även om det kan vara bra att rensa luften ibland är det destruktivt för förhållandet om ni konstant bråkar om allt mellan himmel och jord. Det är ett tecken på att ni inte respekterar varandra tillräckligt mycket och därför inte är villiga att kompromissa. Vissa kallar stormiga förhållanden med mycket gräl ”passionerade”, men gå inte i denna ”romantiska” fälla.
[adSpace placement=”auto”]
4. Relationen är full av avundsjuka, svartsjuka, osäkerhet och brist på tilltro för den andre. Din partner anklagar dig utan anledning för det ena och det andra och misstänkliggör dig när du vill umgås med andra utan hens sällskap. Du har kanske haft en lunchdejt eller ett mobilsamtal med en vän, helt oskyldigt, men blir ändå misstänkt för att vara otrogen. Din partners svartsjuka gör att du känner dig låst och ständigt kontrollerad. Kanske är det din partner som i själva verket är otrogen och låter det återspegla sig på dig? Det inget ovanligt i så fall. Oavsett så är detta tecken på ett högst ohälsosamt förhållande.
5. Du gör hellre en rotfyllning hos tandläkaren än umgås med din partner. Det har gått så långt att du inte längre längtar hem till din partner, utan snarare tvärtom. Det finns ingen spänning i relationen längre, positiv spänning alltså. Du kanske känner dig obekväm när ni är tillsammans – och i värsta fall är du rädd för vad din partner ska säga eller göra. Du hittar på allt mer fantasifulla ursäkter för att slippa umgås. Då är det dags att dra ett streck och gå vidare!”
Obs! Detta är bara några exempel på hur en relation kan vara destruktiv – det finns såklart många fler. Skulle det vara så illa att du blir fysiskt eller psykiskt misshandlad i din relation har det givetvis sedan länge gått alldeles för långt. Kontakta närmaste kvinnojour eller ungdomsmottagning för att få hjälp.
Tack för inspirationen
yourtango.com och
thedailypositive.com
Läs mer om osunda och destruktiva relationer exempelvis
här.
VeckoRevyn Shopping