Konflikter förekommer i alla relationer och alla sårar förmodligen varandra någon gång – men du ska kunna känna dig trygg och respekterad i ditt förhållande. Hur vet man att man är i en destruktiv relation? Mer
17 tecken på att ert förhållande är osunt
En misshandel behöver inte vara fysisk utan kan vara psykisk och verbal. Om du tvivlar på om det faktiskt handlar om misshandel eller om din partner bara hade en dålig dag – läs de här punkterna från psykiskmisshandel.se och se om du känner igen något.
1. Din partner glömmer och ignorerar
Din partner ”glömmer bort” det ni har kommit överens om och gör aldrig de saker hen har lovat dig. Din partner säger ”jag gör det snart” men att ”nu när du tjatade så tappade jag lusten”. Det kan ge dig bekymmer men då får du kommentarer som: ”alla glömmer ibland, ska du döda mig eller?”. Det är ett passivt-aggressivt beteende, ett sätt att visa fientlighet och komma undan med det.
2. Din partner är kontrollerande
Din partner vill ha kontroll över vem du umgås med, vem du pratar med och vilka kontakter du har på Facebook. Hen vill alltid veta var du är och vad du gör, blandar sig i dina studier, ditt arbete och är överdrivet svartsjuk. Din partner kommer med obefogade anklagelser och kan hota att skada dina anhöriga eller din egendom om du inte gör som hen säger.
3. Din partner gör sig rolig på din bekostnad
Din partner säger saker som kränker eller sårar dig och när du talar om det så får du höra kommentarer som: ”tål du inte ett skämt eller?” Det här är ett slag under bältet, speciellt när det händer när ni är runt andra människor.
4. Din partner säger att du alltid gör/har fel
När du uttrycker dina åsikter eller berättar om hur du upplever något säger din partner emot och hävdar att du har fel. Om du säger ”det är lite kallt ikväll” svarar hen emot och säger ”det är inte kallt, det är kyligt!”. Eller om din partner tycker att ni fick vänta för länge på att beställa på restaurangen, men du inte håller med, kan hen säga ”du har fel!”.
5. Din partner ger dig ständig kritik
Din partner tycker att du är för känslig, för uppkäftig, för tjock, för smal, för pratig, för tyst. Kritiken kan också komma mer inlindad som ”goda råd”, när din partner gör sken av att ”vilja hjälpa dig att förbättras”. Det är väldigt tärande på självkänslan att ständigt höra vad det är för fel på dig. Din partner kan också berätta om dina misstag när ni umgås med andra och få dig att känna dig dum.
6. Din partner trivialiserar det som är viktigt för dig
Din partner förminskar och gör ner dina tankar, känslor och det du lyckats med. Det du tycker är viktigt är bara strunt. Det du lyckats med betyder ingenting.
7. Din partner agerar blockerande eller avledande
När du försöker prata med din partner om något du tycker är viktigt så blir du blockerad och du får kommentarer som ”vem frågade efter din åsikt?”, ”skitsnack!” eller ”du tror att du vet allt” . En annan variant är när din partner ändrar samtalsämnet och ser till att du måste försvara dig från hens anklagelser: Till exempel: Du frågar vart sparpengarna tagit vägen och får något av de här svaren: ”Du är bara ute efter mina pengar!”, ”Men du har ju inte gjort något på XX år själv”. Din partner avleder dig nästan från det ursprungliga ämnet och du får aldrig något svar på det du ville diskutera. Det slutar med att du känner dig förvirrad och frustrerad.
8. Din partner är anklagande
Din partner anklagar dig och behandlar dig som om du vore hens fiende. ”Du vill bara ha problem”, ”du attackerar mig”, ”du lämnar mig aldrig ifred”.
9. Din partner döljer sina känslor
Din partner kan tiga flera dagar i rad utan att tala om vad som är fel. Du får höra att många saker inte angår dig och det får dig att undra vad hen känner för dig. Din partner vägrar att planera framtiden med dig och vägrar att visa ömhet. Försöker du få till ett samtal så tiger din partner eller svarar något i stil med ”Det finns inget att prata om” eller ”du är ändå inte intresserad”.
10. Din partner kallar dig för kränkande namn
Du blir kallad för idiot, bitch, slampa, hora eller andra nedsättande ord.
11. Din partner kräver orimliga saker av dig
Du ska släppa allt du har i händerna så snart hen vill ha någonting av dig. Du ska vara tillgänglig hela tiden. Din partner är aldrig nöjd hur mycket du än anstränger dig.
12. Din partner bestämmer över er ekonomi
Du har inget bankkonto som du disponerar själv och du har ingen insyn i ekonomin. Du måste lämna över dina pengar, och sedan får du böna och be om lite fickpengar. En annan variant är att hen låter dig betala alla räkningarna och först då du ber om hjälp med betalning ger hen dig mycket motvilligt en mindre summa. Vad din partner gör med resten av lönen tycker hen inte du har med att göra.
13. Din partner hotar att fysiskt skada dig
Din partner slår sönder saker i ert hem och hotar att skada dig eller någon du tycker om. Hen kör bil så fort och vårdslöst att du fruktar ditt liv när hen är arg.
14. Din partner får dig att verka galen
Din partner förnekar saker som ni båda vet har hänt, till exempel att hen har kränkt dig. Din partner påstår att du ljuger eller inbillar dig och får dig att tvivla på det du hört och sett, till och med tvivla på ditt förstånd. ”Det har jag aldrig sagt!”, ”Du måste vara galen”, ”Du hittar bara på!”
15. Din partner tvingar dig till sexuella handlingar
Din partner tvingar dig att gå med på sexuella handlingar som du tycker är obehagliga. Om du säger nej så hotar hen dig med våld eller med att skaffa en annan partner som ställer upp.
16. Din partner är oförutsägbar
Din partner får plötsliga utbrott utan någon konkret anledning och reagerar helt olika på samma situation från gång till gång. Vad hen sa igår gäller inte idag och dennes humörsvängningar gör att du aldrig kan veta vad som ska hända härnäst. Din partner startar bråk med dig utan att ni är oense om någonting. Du känner dig rädd och på helspänn när du väntar på din partners nästa utbrott – som kan komma när som helst.
17. Din partner ger dig order
Din partner pratar till dig som om du vore en tjänare. ”Städa upp här” ”Du tar inte på dig de där kläderna!” ”Nu går vi!” ”Ingen diskussion!”
Glöm inte att det är du som bestämmer dina gränser! Läs mer på psykiskmisshandel.se. Du kan också kontakta Kvinnofridslinjen, som är en nationell stödtelefon som drivs av Nationellt centrum för kvinnofrid eller ta kontakt med en mansjour som finns på flera platser i Sverige.