Varför firar vi fettisdagen egentligen? Här är allt du vill veta – och vårt favoritrecept på semlor. Mer
Därför äter vi semlor på fettisdagen (och vårt godaste recept!)
Oavsett om du är semlans största fan eller kritiker, så har du säkert hört talas om fettisdagen både en och två gånger. Men när infaller den egentligen, vad firar vi och hur gör man den godaste semlan? Vi guidar dig till allt du behöver veta!
När är fettisdagen 2024?
I år är fettisdagen den 13 februari. Semlans dag är alltid på en tisdag sju veckor innan påsk, därför varierar datumet från år till år. Fettisdagen är inte en röd dag (tyvärr!).
Historia: Varför firar man fettisdagen?
Fettisdagen hänger ihop med den kristna högtiden fastlagen, därför kallas semlor ibland för fastlagsbullar. Fastlagen är den högtid som inträffar innan 40 dagars fasta och går ut på att man ska äta upp sig ordentligt. Fettisdagen är den sista festdagen innan fastan inleds.
När börjar semlor säljas?
Tidigare fick affärerna inte sälja semlor innan fettisdagen, men nu går det att köpa semlor när som helst. Däremot börjar många bagerier, konditorier och caféer göra fler semlor strax efter jul och fram till och med fettisdagen.
Så gör du den godaste semlan och fastlagsbullen
Minisemlor, semmelwraps och prinsess-semla. Fastlagsbullen kommer i många olika former och smaker, men frågan är om inte den klassiska semlan ändå är den bästa. A och O är att semlan är saftig, luftig och att den innehåller precis lagom mycket mandelmassa och grädde. Vi är stora fans av Camilla Hamids klassiska semlor. Du hittar receptet nedan! Vill du hellre göra lite mer annorlunda semlor? Semmelcroissanter, semmelpizza, semmelcupcakes och tre andra recept hittar du här.
Till bullarna behöver du:
- 50 gram rumstempererad färskjäst (blå)
- 5 deciliter rumstempererad mjölk
- 150 gram mjukt, rumstempererat smör
- 1 deciliter strösocker
- 2 rumstempererade ägg
- 1 matsked kardemumma
- 1 tesked salt
- 14 till 15 deciliter vetemjöl
- 1 ägg + 1 matsked vatten + 1 nypa salt att pensla bullarna med
Till mandelmassan och fyllningen behöver du:
- 150 gram sötmandel
- 1,5 deciliter florsocker
- 2 till 3 matskedar vatten
- 1 nypa salt
- 6 deciliter vispgrädde (och några droppar röd karamellfärg om du vill ha rosa grädde! Tar du bara några droppar blir grädden rosa och inte röd)
- florsocker att dekorera med
Gör såhär:
Smula jästen i en bunke och lös upp den med mjölken. Tillsätt smör, strösocker, ägg, kardemumma och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg. Ha i salt och lite mjöl i taget till du får en lite mindre kladdig deg (den ska fortfarande vara lite kladdig!). Knåda i 10 minuter med maskin eller 20 minuter för hand.
Dela degen i 18 medelstora semlor och 32 delar om du vill göra minisemlor. Tänk på att grädda semlorna hälften så kort tid om du gör den mindre varianten. Rulla till bullar och lägg dem sedan på plåtar med bakplåtspapper. Tänk på att degen kommer jäsa så ha stort mellanrum mellan bullarna. Platta till dem litegrann och täck med en bakduk. Låt jäsa i två till tre timmar, tills bullarna är minst dubbelt så stora.
Sätt ugnen på 200 grader över- och undervärme. Vispa ihop ägg, vatten och salt och pensla bullarna med blandningen. Grädda mitt i ugnen i ungefär 10 till 15 minuter eller tills de fått en fin färg. Låt svalna på galler.
Sänk ugnen till 175 grader och lägg sötmandlarna på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i mitten av ugnen i ungefär 10 minuter. Häll sötmandlarna i en matberedare och mixa. Tillsätt florsocker och hälften av vattnet och fortsätt mixa. Tillsätt mer vatten tills konsistens blir bra. Mandelmassan ska gå att spritsa. Lägg över mandelmassan i en spritspåse och låt den vila i rumstemperatur. Det går såklart också bra att köpa mandelmassa och du vill göra processen lite enklare!
Nu är det dags att gröpa ur bullarna och göra lock. Kolla på videon nedan för att veta exakt hur du ska göra! Vispa grädden (och tillsätt lite röd karamellfärg om du vill ha rosa grädde). Fyll bullarna med mandelmassa och vispgrädde. Lägg på locket och pudra med florsocker. Ät upp direkt!
Hur säger man fettisdagen?
Ja, vad säger man egentligen? Fet tisdag eller fettisdag? Ordet är en sammanslagning av fet och tisdag och uttalas med betoning på första stavelsen.
Vad heter fettisdagen på engelska och i USA?
I England och andra engelsktalande länder heter fettisdagen ”Shrove Tuesday” eller ”Pancake Day”. Som namnet avslöjar är detta en dag då pannkakor ska ätas till middag! På franska heter fettisdagen ”Mardi Gras” vilket betyder just fet tisdag. Det är därifrån som Mardi Gras-karnevalen i New Orleans har fått sitt namn.
När är fettisdagen 2025?
År 2025 inträffar fettisdagen den 4 mars.