Vill du få in ett parti som du tror på, eller stoppa ett som du hatar? Här är två vanliga taktiker som du kan använda när du ska rösta i valet 2018. Mer
Tänk taktiskt i riksdagsvalet – två sätt att maxa din röst
Att taktikrösta kan rädda kvar ett mindre parti och sätta käppar i hjulet för ett större. Men det kan också slå fel för inom politiken finns inga garantier, betonar statsvetaren.
Taktik 1: Rädda ett mindre parti
I Sverige råder blockpolitik. Det innebär att flera partier slår sig samman i “block” för att öka sina chansen att få igenom sin gemensamma politik i riksdagen. Och så innebär det att du som väljare kan rösta taktiskt.
Du kan exempelvis välja att rädda kvar ett mindre parti, som Vänsterpartiet, även om du egentligen skulle röstat på ett större parti, som Socialdemokraterna. Orsaken väljer du själv – kanske gillar du partiets ställning i sakfrågor eller motstånd till andra partier?
Taktikrösta kan du göra just för att de partier som ingår i ett ”block” ofta har snarlik politik i mångt och mycket. Därför kommer de sannolikt ingå i en gemensam regering, vilket innebär att en röst på det ena blir en röst på det andra.
– Då röstar man med hjärnan i stället för hjärtat. Man sätter alltså sin ideologi åt sidan i hopp om att kunna påverka hur samhället ska styras under de kommande fyra åren, förklarar Andrea Spehar, statsvetare vid Göteborgs universitet.
LÄS MER: Det här händer om du röstar blankt i valet
Taktik 2: Minska politiskt inflytande
En annan taktik är att rösta emot det parti du inte vill se vid makten, för att minska deras politiskt inflytande. Då kan du exempelvis rösta på ett parti som varit tydligt med vilka de kan samarbeta med, ett parti som har en motsatt ideologi eller på ett parti som ännu inte har en plats i riksdagen men är uttalat emot det parti du ogillar.
Risken med det sistnämnda är att din röst blir lika mycket värd som en flytväst på land om partiet i fråga, exempelvis Feministisk initiativ, inte når över fyra procent-spärren.
– Demokratin tillåter dig att rösta precis som du vill för att förverkliga det samhälle du vill leva i. Och det här är en relativt utbredd taktik, säger Spehar.
Kom ihåg att vara källkritisk
Oavsett vilken taktik du väljer så finns det risker längs vägen, för det handlar trots allt om politik. Och du har väl kikat på House of Cards? Politiker lindar gärna in sanningen i guld och gröna skogar-retorik som får även det knivigaste av problem att framstå som en dans.
Och när det väl kommer till kritan? Då kan det sluta i besvikelse.
– Man vet aldrig riktigt vad man får som väljare. Politiker är duktiga retoriker så det gäller att läsa på noga, följa debatten och tänka själv, säger Spehar.