in

George Floyd och upplopp i USA – detta har hänt

upplopp usa george floyd
Bild: Phil Roeder / Flickr

Bilder och filmer från massiva protester i USA fyller just nu nyhetsflödet och sociala medier, tillsammans med hashtaggen #justiceforgeorgefloyd. Men vad handlar det om? Vi reder ut. Mer

Måndagen den 25 maj sprids en film på Facebook. Den visar hur 46-årige George Floyd ligger på magen på marken bredvid en polisbil i Minneapolis. Han har handfängsel och över honom sitter en polisman. Polisen trycker sitt knä mot hans nacke och i videon hörs George vädja till polisen flera gånger med orden ”I can’t breathe”. När ambulansen kommer till platsen är George inte vid medvetandet och han förklaras senare död på sjukhus. Detta blir startskottet för massiva protester runt om i landet mot rasism och polisens övervåld mot svarta personer i USA.

Det som har hänt innan dess att filmen spelas in är att butikspersonal larmat om att de misstänker att en man, George Floyd, försökt betala med falska sedlar i deras butik. Men varför detta övervåld? Tyvärr finns många liknande exempel i USA. Bara under våren 2020 har flera fall rapporterats där svarta utsatts för vita polisers övervåld. I mars tog sig tre poliser in i en kvinnas hem i Kentucky och sköt henne. Ett annat uppmärksammat fall är mordet på Ahmaud Arbery som i februari sköts till döds under en joggingtur. Ett mord som polis och åklagare i Georgia utredde först när en film från mordet började spridas på sociala medier. Hela 74 dagar efter mordet grips två personer.

Under en presskonferens tisdagen den 26 maj säger Minneapolis borgmästare att de fyra poliserna som deltog har avskedats och att fallet utreds av FBI. George Floyds familj säger i en intervju med CNN att poliserna borde ställas inför rätta för mord, och därefter samlas tusentals människor i Minneapolis för att protestera. Under dagarna som följer kommer protesterna att trappas upp, demonstrationer hållas i flera städer och kravallpolis använda tårgas.

Torsdagen den 28 maj är protesterna inne på sin tredje dag. Nationalgardet kallas in och borgmästaren i Minneapolis utlyser undantagstillstånd i 72 timmar. Ungefär vid den här tiden twittrar president Donald Trump och kallar oroligheterna för ”brist på ledarskap”.

Under en tweet där Donald Trump kallar demonstranterna för ligister och skriver “när plundringarna startar, då börjar skjutningarna” (och därmed uppmanar till våld) lägger Twitter en varning.

Fredagen den 29 maj kommer beskedet – en av de fyra poliserna, Derek Chauvin, åtalas för dråp och vållande till annans död. Fortsatt utreds de övriga för brott. Minneapolis inför samtidigt utegångsförbud, och efter att hundratals demonstranter samlats utanför Vita huset stängs området ner och ingen får komma in eller lämna, skriver SVT. Samtidigt förs Donald Trump till underjordisk säkerhetsbunker.

Natten till lördag blir en svensk journalist som bevakar demonstrationerna skjuten i låret med en gummikula, skriver Aftonbladet.

Artiklen uppdateras efter hand.