Nu fälls Uppdrag gransknings dokumentär ”Tranståget och tonårsflickorna” av Granskningsnämnden för radio och TV. Mer
SVT:s ”Tranståget och tonårsflickorna” fälls av Granskningsnämnden
Granskningsnämnden för radio och TV fäller Uppdrag gransknings ”Tranståget och tonårsflickorna” som sändes på SVT i april förra året. Programmet handlade om könsdysfori bland unga och om transpersoner som ångrat sina könskorrigeringar.
Programmet fälls för att ha stridit mot bestämmelsen om respekt för privatlivet. Det uppger Elin Ackerberg, på Myndigheten för press, radio och TV, till VeckoRevyn. Nämnden menar att det varit möjligt att identifiera en person som inte själv medverkat i programmet, genom att personens förälder medverkat öppet. I Granskningsnämndens beslut står också att de uppgifter som framkommit om personen i frågas kontakt med den könsbekräftande vården inneburit ett intrång i den personliga integriteten.
Efter det att ”Tranståget och tonårsflickorna” sändes på SVT mötte dokumentären stor kritik, bland annat för att berättad utifrån ett ensidigt perspektiv. I samband med första programmet sa Sandra Ehne, förbundsordförande för RFSL, till SVT att hon var orolig att inslaget skulle leda till fler fördomar mot transpersoner.
– Det är en väldigt förenklad verklighetsbeskrivning, framför allt så finns det inga berättelser från personer som är nöjda med den vård de får, och inte heller berättelser från personer som mår dåligt i brist på vård, vilket är de två vanligaste perspektiven som vi ser och möter.
I frågan om dokumentären var för ensidig tyckte nämnden att det kunde diskuteras om Uppdrag granskning, genom att måla upp en bild av unga med könsdysfori för vilka transvården inte kan garantera en långsiktig positiv effekt, tog ställning mot vård av unga med könsdysfori. Men Uppdrag granskning friades på den punkten, eftersom att nämnden menade att programmet visade personliga berättelser och att läkare fick besvara kritik som riktades mot hur svensk transvård bemöter minderåriga och argumentera för varför könsbekräftande behandling anses vara nödvändig.
Den andra delen av Uppdrag gransknings dokumentärserie, ”Tranståget del 2”, sändes i oktober 2019. RFSL tyckte visserligen att det andra programmet var mer nyanserat, men menade att även det saknade viktiga perspektiv och röster för att kunna diskutera en så viktig fråga. Granskningsnämnden håller just nu på att utreda ”Tranståget del 2”.
Domen innebär bland annat att SVT, i ett liknande program, måste offentliggöra att de blivit fällda av Granskningsnämnden för radio och TV.