in

Trailer: Förlossningskrisen – en granskande podcast

podme1
Bildkälla: Tembinkosi Sikupela/Unsplash

VECKOREVYN GRANSKAR. Vad är det egentligen som händer inom den svenska förlossningsvården? Vad finns bakom alla larm om en förlossningsvård i kris? Det försöker VeckoRevyn och PodMe svara på i en granskande podcast i tre delar. Premiär den 24 mars – exklusivt hos PodMe. Mer

Den svenska förlossningsvården har ryktet om sig att vara en av världens bästa, men de senaste åren har vi också mötts av rubriker om en förlossningsvård i kris. Vad finns bakom alla larm? VeckoRevyn och PodMe har granskat samtliga förlossningsrelaterade IVO-anmälningar mellan 1 januari 2018 till sista augusti 2021, för att ta reda på hur, varför och i vilken omfattning mammor och bebisar far illa.

Till IVO, Inspektionen för vård och omsorg, kan den som upplever sig felbehandlad av vården, eller vårdgivarna själva, göra en anmälan. Bland nära 300 anmälningar, som gäller både skador på mammor och bebisar, träder en bild fram som bekräftar rubrikerna om att mödrar, barn och vårdpersonal far illa i den svenska förlossningsvården.

Lyssna på trailern här:

Avsnitt 1 om bebisar som far illa: ”Skadade och döda barn”

I det första avsnittet möter vi Tove Spånberg, vars bebis Henry bara blev fem dagar gammal. Efter en långdragen förlossning på Centralsjukhuset i Karlstad söker Tove efter svar, gick allting verkligen rätt till och hade Henrys liv gått att rädda?

CTG är det verktyg som används för att mäta bebisars hjärtljud, och mellan 2018 och hösten 2021 har VeckoRevyn och PodMe hittat 63 fall som anmälts till IVO och som handlar om att vårdpersonal antingen misstolkat CTG-kurvan eller inte agerat på den i tid. I drygt hälften av dessa fall har bebisar dött, och IVO bedömer att majoriteten av dödsfallen hade kunnat undvikas.

Medverkar i första avsnittet gör Tove Spånberg, som förlorade sonen Henry 2018, och Karin Källén, som är professor i obstetrik och klinisk gynekologi vid Lunds Universitet.

Avsnitt 2 om förlossningsskador: ”Som en urvriden trasa”

I det andra avsnittet får vi möta Sara, som sedan sin fjärde förlossning kämpat med omfattande förlossningsskador. Nära 90 procent av alla som föder barn vaginalt får någon form av bristning, men de är sällan allvarliga. Däremot får omkring 4 av 100 svenska kvinnor så kallade sfinkterskador varje år, det vill säga skador på ändtarmen. Trots det är det svårt för många att få den hjälp som behövs, och ibland tar det flera år innan skadorna upptäcks.

Medverkar i podden gör Sara, barnmorskan Asabea Britton och undersköterskan Julia Eriksson.

Avsnitt 3 om övergrepp inom förlossningsvården: ”Sviken, övergiven och utelämnad”

Att hög arbetsbelastning, platsbrist och dålig kommunikation skapar dåliga förlossningsupplevelser är ingen nyhet. Men bland de IVO-anmälningar vi granskat och en enkät som VeckoRevyn själva skapat och som drygt 500 personer svarat på, upptäcker vi något som det sällan pratas om; förlossningar som känns som rena övergrepp.

Hur är det att inte få information, att saker bara händer? Att inte få känna sig delaktig i sin vård? Hur känns det att bli tagen, klämd och tryckt på trots att man säger nej? Vad lämnar det för spår? I det tredje avsnittet hör vi Majda, vars förlossning ska sätta både fysiska och psykiska ärr i henne under en lång tid framöver.

Medverkar i podden gör Majda (som egentligen heter något annat), barnmorska Asabea Britton och Åsa Mörner, barnmorska och förbundsstyrelseledamot på Vårdförbundet.


Vi som har gjort podden:

Programledare: Irena Pozar
Reporter: Frida Olheden
Researcher: My Vingren
Producent: Ellen Hammarskiöld
Ljudläggning och mix: Timmie Strandberg
Exekutiv producent: Emilia Melgar Arnheim

Bli vår Patreon!

Hjälp oss göra fler viktiga granskningar för unga kvinnor! Läs mer här.