VeckoRevyns gästredaktör Therése Lindgren öppnar upp om viljan att få barn, hur hennes drömbröllop ser ut och vad som skulle få henne att lägga ner Youtube.
Therése Lindgren: ”Då slutar jag med Youtube”
– Jag har inga större problem med att åldras. Jag hade ingen 30-årskris, till exempel, utan har alltid känt mig äldre än jag är. Däremot kan jag bli stressad av samhällets normer kring åldrande, att vissa saker ”ska göras” vid en viss ålder. Jag vill till exempel ha barn någon gång i mitt liv, men det känns jobbigt att behöva känna en press bara för att jag har passerat 30.
Therése Jessica Lindgren jobbade som mediesäljare när hon 2013 blev sjukskriven för psykisk ohälsa. Under sin sjukskrivning var det enda hon orkade med att kolla på makeup-tutorials på Youtube. Hon startade snart en egen kanal, som växte. Och växte. Men trots att det började med sminkvideos är det inte de som har legat till grund för hennes framgång, utan snarare hennes transparens och ärlighet om sin pyskiska ohälsa.
– Det var ingen strategi att jag började prata om psykisk ohälsa och panikångest i mina videos, det bara blev så. Jag märkte att de som tittade var mer intresserade av min psykiska ohälsa och mig som person, än av sminket.
Hur har tonen på Youtube förändrats sen du började vlogga?
– Tonen har blivit mycket hårdare. I början kunde jag filma när jag låg i sängen och grät eller när jag var mitt i en ångestattack, och fick så mycket kärlek och stöd tillbaka. Idag skulle jag aldrig göra en sån film, för jag vet hur hatiska kommentarerna skulle bli. Jag har börjat censurera mig mer.
Hur ser du på transparens och integritet? Är det viktigt för dig?
–Det är absolut viktigt. Jag berättar mycket om mig själv och mitt liv, men jag skulle aldrig göra en video om ett familjegräl eller om min pojkvän Anders och jag hade en dålig period.
När jag kollade imorse hade du 883 videos på Youtube. Vilken har betytt mest för dig personligen?
– En som handlar om grooming. Där jag själv berättar om mina första kontakter med män, att jag var tolv år första gången jag fick en snoppbild, om första gången någon bad mig posera sexigt. Den videon är riktad till mina yngsta följare, för att stärka dem och få dem att förstå allvaret, men framförallt att det aldrig är deras fel om de någon gång utsätts.
Av alla lifehack-videos du har gjort, är det något du använder i din vardag?
– Ett lifehack som jag använder hela tiden är om man ska tända ett ljus i en stor glaskupa och tändstickan inte når ner, så kan man tända eld på ett torrt spaghettistrå för att nå!
Vilken är din mest sedda video?
– Den när Anders hade gjort slut med mig.
När kommer du att lägga ner Youtube?
– Jag kommer lägga ner Youtube den dagen det kostar mer än det smakar. När jag får mer hårda och hatiska kommentarer än stöttande och peppande. Den dagen Youtube bara ger mig ångest, då lägger jag ner.
Hur mycket pengar tjänar du?
– Haha, det kan jag ju inte säga.
Varför?
– Folk skulle bli jättearga då … Det går bara inte.
Therése Lindgren: ”Så är mitt drömbröllop”
Therése har nästan 850 000 följare på Instagram, och nära 650 000 på Youtube. Det händer då och då att några av dem väntar på henne utanför hennes bostad. I 99 fall av 100 är de snälla, menar Therése.
– De kanske vill ta en selfie eller lämna ett paket. Men jag har också varit med om obehagliga grejer. Jag har till exempel fått päls i brevlådan, bara för att folk vet att jag är vegan.
Det är som att alla har rätt att tycka, skriva och säga vad de vill om mig, bara för att jag är influencer
Vilka fler för- och nackdelar finns det med att vara en offentlig person?
– Den största nackdelen är att så fort man blir en offentlig person är det som att man blir allas egendom. Som att alla har rätt att tänka, tycka, skriva och säga vad de vill om mig bara för att jag är en influencer. Den största fördelen är att man träffar så mycket folk man aldrig skulle ha träffat annars.
Vad betyder dina följare för dig?
– Otroligt mycket. Framförallt eftersom jag lär mig väldigt mycket av dem. Innan jag började med Youtube var jag ganska självupptagen och egoistisk. Jag tänkte att alla kan lyckas om man bara vill och att varje person är sin egen lyckas smed. Men eftersom jag får kommentarer från folk i alla samhällsskick, från minoriteter, från folk med olika sexuell läggning och från folk med olika psykiska problem, har jag lärt mig att alla inte har det så himla lätt. Alla har inte samma förutsättningar och livet är inte svart eller vitt, som jag trodde innan.
Många av dina följare känner sig ju väldigt nära dig. Som att du är deras vän. Men kan ett fan bli vän med dig på riktigt? Hur skulle hen göra då?
– Haha, absolut! Det enklaste sättet att bli vän med mig vore nog om vi skulle träffas via ett jobbsammanhang. Med kommentarer eller mejl kan det nog vara svårt att nå fram. Men om vi skulle ses i något sammanhang och klicka så kan vi absolut bli vänner!
Vem vet mest om dig?
– Anders!
Sedan oktober 2016 är Anders Vesterlund och Therése ihop igen, efter ett och ett halvt års uppehåll. Idag bor paret ihop och är förlovade.
Tror du att ni kommer gifta er?
– Ja, det tror jag. Kanske inte i kyrkan, eftersom ingen av oss är medlem i kyrkan, men jag tror absolut att vi kommer gifta oss.
Har du ett drömbröllop? Eller en bild av hur ert bröllop skulle se ut?
– Jag är ju en ganska introvert person som varken gillar att stå i centrum eller stora sociala situationer. Det känns som normen är att vilja ha värsta stora bröllopet, men jag vill inte det. Mitt drömbröllop är extremt litet och intimt, med bara de närmaste i familjen och de närmaste vännerna.
”Jag har perioder där jag känner mig fel och ful”
Runt 2015 blev Therése vegan, och hon märkte hur svårt det var att hitta veganska skönhetsprodukter. Redan då började en dröm om att en gång ha ett eget skönhetsmärke, och tidigare i år blev drömmen sann. Indy beauty består i dagsläget av 17 produkter som alla är certifierande av Djurens rätt.
– Jag är superstolt över produkterna, och över certifieringen.
Vad har varit viktigast för dig i processen?
– Att produkterna skulle bli veganska, prisvärda och lättillgängliga. Jag vill att så många som möjligt ska kunna göra enkla, smarta val för djurens och klimatets skull.
Indy beauty har också en tagline, love yourself. Varför ville du koppla ihop ditt skönhetsmärke med kroppspositivism?
– Det här är mitt största projekt hittills i livet. Jag ville att produkterna skulle spegla mig och mina kärnvärden. Därför var det självklart att produkterna skulle ta upp psykisk hälsa. Det, och veganism, är två frågor som ligger mig väldigt nära och varmt om hjärtat.
Hur jobbar du för att vara snäll mot dig själv och inte kritisera?
– Jag har perioder där jag inte lyckas, när jag står framför spegeln och känner mig fel och ful. Men då försöker jag att vara tacksam för vad min kropp kan och vad den är till för. De här låren som jag kan tycka är för stora, det är ju samma lår som jagade bort min lillebrors mobbare. Eller min stora näsa, den hjälper mig att andas och gör att jag kan känna dofter. Men jag tror också att det är en naturlig del av livet. Man känner sig inte som världens snyggaste alla dagar. Det är okej, det också.
ÅLDER: 31 år.
GÖR: Youtuber och författare till böckerna
Ibland mår jag inte så bra
och Vem bryr sig? En tung röst inom veganism och psykisk ohälsa.
AKTUELL: Lanserade nyligen sin egen veganska skönhetslinje Indy beauty.
PS!
”Det är skillnad på att äta vegansk mat, alltså växtbaserad kost, och att ’bli vegan’, vilket ofta även innefattar att sluta använda animaliska produkter som till exempel skinnskor och läderväskor.”
Just nu får du ett lyxigt kit från Estelle & Thild när du börjar prenumerera på VeckoRevyn. Klicka på bilden för att komma till erbjudandet!
Följ oss på Instagram för inspiration, skratt,
nyheter och tävlingar!