in

6 tecken: Så vet du om du är för stressad på jobbet

stress
Bildkälla: Unsplash

Att aldrig kunna stänga av jobbet skapar stress, hjärntrötthet och risk för utmattning. I förlängningen är det en tickande hälsobomb, menar stressexperten Giorgio Grossi. Mer

Det här är en sampublicering med Handelsnytt. Artikeln är skriven av Anna Hjorth.

Den som ständigt måste vara tillgänglig, oavsett om det är på telefon, sms eller sociala medier, kan få svårt att vara riktigt närvarande. Och när man faktiskt är ledig känner man sig ändå inte riktigt ledig

– I längden kan det få mycket allvarliga konsekvenser, som hjärntrötthet, sömnproblem och utmattning, säger Giorgio Grossi, legitimerad psykoterapeut, verksam vid Stressmottagningen i Stockholm.

Kvinnor drabbas oftare av utmattning

I sitt jobb möter han ofta personer som har drabbats av utmattning och andra stressrelaterade sjukdomar. Gemensamt för många av de som drabbas är att de är mycket engagerade i sina jobb. Kvinnor är överrepresenterade och många har yrken som innehåller mycket sociala kontakter.

Giorgio Grossi förklarar att olika människor är olika känsliga för stress. Personer som har svårt att hushålla med sitt engagemang är mer känsliga än andra.

Farligt med för lite återhämtning

Det ställer stora krav på den enskilda medarbetaren, som måste slå vakt om sina gränser och ta ansvar för hur hen mår. Till exempel genom att gå undan och ta en kort paus mellan kunderna eller att avstå från att kolla sociala medier på ledig tid.

– Det är sorgligt att individen ska behöva hitta en lösning på ett organisatoriskt problem. När man aldrig känner sig riktigt ledig så vill hjärnan hela tiden ha kontroll på tillvaron. Om man får för lite återhämtning och aldrig kan stänga av jobbet blir det farligt. Det är en tickande bomb. 

Varningssignaler – så påverkas du av att vara ständigt tillgänglig

  1. En känslomässig trötthet. Att vara väldigt trevlig och jobba med sina sociala förmågor medför risk att man blir tömd på positiva känslor gentemot andra människor. Särskilt om du är mycket engagerad i ditt yrke och i dina kunder. 
  2. Kort stubin. Du blir lättare irriterad. Oftast är det inte kunderna som får ta emot, utan familjen.
  3. Fysisk trötthet. Ofta blir sömnen lidande när man tar med känslan av att vara ständigt anträffbar. Det är inte farligt någon gång ibland, men under längre tid finns risk för utmattning.
  4. Hjärnan påverkas och man glömmer saker. Missar möten och tappar ord till exempel.
  5. Känslighet för intryck som ljud, ljus och rörelse. Frisersalonger och butiker i gallerior är miljöer som är väldigt påfrestande för hjärnan. 
  6. Huvudvärk, ont i nacke och axlar (kan också bero på arbetsställningen för frisörer och kassapersonal), yrsel och problem med magen.