Andreas Pallinder är gruppchef för en utredningsgrupp för nätbaserade sexualbrott mot barn inom polisen. I sitt arbete ser han hur sexbrotten online ökar och uppmanar alla att anmäla dickpics och andra typer av sexbrott. Mer
Polisen Andreas utreder sexbrottet dickpics: ”Barn så unga som 7 år har blivit utsatta”
I år startade polisen i region mitt (Västmanland, Gävleborg och Uppsala län) en särskild grupp som ska utreda sexbrott som sker online. Andreas Pallinder är chef för gruppen och jobbar dagligen med att utreda olika typer av sexbrott. Det kan handla om allt från grooming (att någon tar kontakt med ett barn i syfte att så småningom begå ett sexuellt övergrepp) till dickpics.
I dag jobbar 15 personer i gruppen som Pallinder är chef för, de jobbar med allt ifrån att spåra ip-nummer till att bevaka olika forum. Gruppen startades eftersom man såg att antalet nätrelaterade sexbrott ökade.
– Det är alltid svårt att säga om det är så att brotten ökar eller om det i själva verket är så att fler brott anmäls. Men min uppfattning är att det faktiska antalet nätrelaterade sexbrott ökar.
Att skicka oönskade dickpics till någon anmäls i princip aldrig, enligt Andreas.
– Vi har sett över just hur det ser ut med anmälningar kring dickpics och det är väldigt sällan sådana anmälningar görs.
Vad beror det på?
– Jag tror att de flesta tänker att det inte ens är ett brott, vilket det är. Och att polisen ändå inte kommer bry sig.
Men ni bryr er?
– Ja, absolut. Det är ett brott, samma brott som att blotta sig ute på gatan. Det hade många säkert anmält, man ska göra det med dickpics också.
Enligt Pallinder är det svårt, men inte omöjligt, att utreda dickpics. Det som krävs för att det ska bli lättare är att de olika sociala medierna, där den här typen av sexuella ofredanden sker, hjälper till att ta fram info om användarna.
– Det samarbetet blir bättre och bättre. Utvecklingen går åt rätt håll och de sociala plattformarna är mer villiga att hjälpa till nu.
– Ibland kan det också vara så att konton som till synes är anonyma förekommer i andra utredningar, och då kan det vara så att vi redan har deras identitet. Så det är viktigt att alltid anmäla. Många som vi hittar blir fövånade och undrar hur vi har hittat dem, de har trott att de varit helt anonyma, men så är det inte.
Gruppen som Andreas Pallinder är chef för har hittills bara haft fall där dickpics varit en del av själva brottet, inte det enda. Det har då handlat om att någon har skickat dickpics, men sedan fortsatt med att skriva sexuella kränkningar eller liknande.
[adSpace placement=”auto”]
– Vi har fall där män har blivit dömda för den här typen av brott, och där har dickpicsen spelat en stor del och också varit en del i brottet.
Hur unga barn har du jobbat med som fått dickpics eller blivit utsatta för andra typer av nätrelaterade sexbrott?
– Vi har barn som är så unga som sju-åtta år som har fått bilder skickade till sig eller tvingats posera nakna.
Det vanligaste brottet om handlar om att män, vilket det nästan alltid är enligt Pallinder, tvingar minderåriga att klä av sig och skicka bilder eller filmer.
– Ibland kan också olika typer av utpressning vara kopplat till det, säger Andreas och fortsätter:
– Det kan vara så att man hotar till sig bilder genom att påstå att man redan har en bild och kommer sprida den. Det barnet kanske har skickat bild till någon någon gång, och tror därför att personen som hotar faktiskt har en nakenbild. Men så är det ju nästan aldrig.
”Ibland tar vi kontakt med barnen”
I dag är sexbrott fortfarande ofta förknippat med skam för de som blir utsatta, trots att de aldrig är offrets fel. Det gör att många drar sig för att anmäla att de blivit utsatta för olika typer av övergrepp.
– Föräldrar anmäler ibland, det kan vara så att de har hittat något konstigt i sitt barns dator eller surfplatta. Men ofta är det också så att vi hittar barnen i samband med att vi beslagtar en misstänkt persons dator och ser att han har haft kontakt med olika barn, då är det vi som tar kontakt med dem.
Har du också fått oönskade dickpics? Är du sjukt less på det? För att delta i kampen för att #stoppasnopparna kan du höra av dig till Veckorevyn.com genom att mejla [email protected].
Läs fler artiklar i VeckoRevyns serie #stoppasnopparna:
Veckorevyns chefredaktör Irena Pozar: “Det är ingen skillnad på att skicka en dickpic och att blotta sig på gatan – när ska killar fatta det?”
8 tjejer berättar om att få oönskade dickpics – nu får det fan räcka
Stjärnadvokaten Elisabeth Massi Fritz: ”Anmäl alla dickpics – det är sexuellt ofredande”
Här kan du också ladda ner bilder som du kan skicka om du vill svara på en oönskad dickpic: