Unga kvinnor används för att locka äldre män till den SD-kopplade Youtube-kanalen Riks. Tanken är sedan att de ska ta med idéerna som torgförs hem till sina fruar – och på så sätt ska Sverigedemokraterna växa som parti. Det påstår partiets kommunikationschef Joakim Wallerstein under en hemlig inspelning i ny dokumentär. Mer
SD-chefens strategi: locka 50-åriga män med unga tjejer på Youtube
Under tisdagen publicerade TV4:s Kalla fakta en granskning av hur Sverigedemokraterna tillsammans med Youtube-kanalen Riks använder trollfabriker för att sprida desinformation och propaganda. En av programmets reportrar går undercover som anställd och lyckas med dold kamera bevisa att Riks och Sverigedemokraterna har tighta band till varandra, trots att man upprepade gånger hävdat att kanalen är en fristående verksamhet. Kalla fakta kan bland annat visa att man samordnar ett stort antal anonyma konton från Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning för att sprida lögner som att Magdalena Andersson vill ”förgöra Sverige” och att en vanlig dag i Malmö kantas av män som springer runt med kalashnikovs.
Målet med den här typen av påverkansoperationer är att inläggen, där det inte framgår att Sverigedemokraterna är avsändare, ska delas av andra trollkonton för att så småningom plockas upp och delas vidare av riktiga personer. Liknande metoder används av den ryska regimen, och är enligt Ola Svenonius, vid Totalförsvarets forskningsinstitut, ett ”problem ur demokratisynpunkt eftersom det skapar falska bilder om hur debatten går till”.
Men i Kallas faktas granskning ”Undercover i trollfabriken” framkommer också andra intressanta saker. I ett klipp som filmats med en dold kamera på en väska säger Joakim Wallerstein, Sverigedemokraternas kommunikationschef, att man använder unga kvinnor framför kameran när man spelar in Riks för att locka äldre män.
– Män i 55-årsåldern tycker om att titta på unga tjejer som säger konservativa saker, säger han i programmet.
Sedan går de hem till sina fruar och ger uttryck för den typen av åsikter, fortsätter han.
Tanken var aldrig att locka kvinnliga väljare
Inför valet 2022 uppmärksammade flera medier det faktum att allt fler unga tjejer syntes i högerextrema kanaler kopplade till olika partier. VeckoRevyn intervjuade kvinnor från bland annat Riks om fenomenet, och pratade också med ledande forskare inom strategisk politisk kommunikation som sa att ett sätt att utöka väljarbasen är att visa personer som representerar den gruppen.
Men så har alltså inte Sverigedemokraterna resonerat. De unga kvinnorna på Yotube-kanalen har i själva verket varit ett lockbete för att få manliga tittare att prata om konservativ politik och SD med sina fruar. Dessutom, säger Wallerstein i en dold inspelning som Kalla fakta visar, att ”kvinnor tycker inte om kvinnor”.
VeckoRevyn har sökt Wallerstein för att få svar på en rad frågor. Vet de tjejer som frontat Riks om att de fungerat som ett slags visuellt lockbete för att locka äldre män? Ser han några problem med att Sverigedemokraterna, i egenskap av Sveriges näst största parti, ger uttryck för den här synen på kvinnor som objekt för att locka väljare? Vad säger det här om Riks och SD:s syn på sin personal? Och vad menar han egentligen med att kvinnor inte tycker om kvinnor?
Via partiets presschef får vi reda på att Wallerstein inte är tillgänglig för intervju, men han lovar att vi kan få svar via mejl. Men när vi skickar över våra frågor så får vi bara som svar att: ”Vår strategi för att locka väljare, oavsett kön, bakgrund, ålder, osv, är att prata om samhällsproblem och hur vi vill lösa de problemen. Vi tror att alla har ett intresse av att stoppa invandringen och bekämpa kriminaliteten. Vi anställer folk som är bra på vad de gör, vi utgår från att även Riks gör det.”
När vi frågar om vi ska tolka detta som svar på samtliga frågor, eller om de behöver mer tid för att besvara våra frågor, får vi inget svar.
Så säger Riks om SD-chefens uttalande
Hur ser Riks på Wallersteins uttalanden, samt påståenden som görs i dokumentären om att Riks är en förlängning av SD:s kommunikationsavdelning och ej en oberoende och fristående kanal? Vi kontaktar kanalens ägare Jacob Hagnell som går med på att ge oss ett skriftligt uttalande:
”Vi på Riks är glada över vårt lag av unga och äldre människor som brinner för konservativ nyhetsförmedling. Jag är särskilt glad över att vi blivit en plattform där vi kan lyfta unga och kunniga opinionsbildare och reportrar. Vi har blivit Sveriges ledande plattform för konservativa debattörer och kommer fortsätta utveckla och arbetare vidare med konceptet framöver.
Riks startades av Sverigedemokraterna under 2020 och jag tog över verksamheten i mitt egna bolag den 1 oktober 2023. Att det tar en viss tid för vår verksamhet att stå helt själv på egna ben är helt naturlig resa. Jag nämnde själv till tidningen Dagens ETC i oktober 2023 att bolaget har en affärsmässig relation till Sverigedemokraterna, mitt arbete består nu i att vidareutveckla vår affärsplattform och få in fler kunder till verksamheten framöver.”
När vi frågar om detta betyder att han inte ser några problem med att SD:s kommunikationschef ger uttryck för att hans unga anställda används som lockbete för att nå äldre män får vi inget svar.
Riks-reportern om uttalandet: ”Om 55-åriga män lockas av mina inslag är väl det toppen”
Daniella Hansson är en av de unga kvinnorna som jobbar som reporter och programledare på Riks. Vi frågar henne vad hon tänker om Wallersteins uttalande: att kvinnor på hennes redaktion används för att locka män.
– Vad gäller SD:s kommunikationschef och hans uttalande så har jag inte så mycket att säga om det egentligen. För det första har jag aldrig varit medlem i SD eller nåt politiskt parti överhuvudtaget, så jag kan inte tala för hur de tänker när det kommer till deras kommunikation. Sen är ju Joakim Wallerstein en pr-strateg med mångårig erfarenhet från reklambranschen och jag tror att de flesta är medvetna om att man inom marknadsföring och kommunikation delar in målgrupper utifrån olika kategorier. Jag har dock själv ingen större kunskap på det området så jag kan inte säga så mycket mer om det egentligen.
Hansson menar att hon, i egenskap av konservativ kvinna, inte tycker att frågan är särskilt kontroversiell – hon har inga problem med att man pratar om manligt och kvinnligt. Hon menar att hon inte tog jobbet för att nå ut till en särskild åldersgrupp eller könskategori.
– Däremot får man ju räkna med att synas när man väljer att söka sig till en sån här offentlig roll, om det sen är 55-åriga män som lockas mest av att se mina inslag och höra vad jag har att säga så är det väl toppen. Förhoppningsvis kanske de kan få sina fruar, flickvänner, mammor och systrar att också göra det.
Hon berättar att i de sammanhang och arbetsplatser hon varit på tidigare, har det främst uppstått problem mellan just kvinnor.
– Ja, jag kan verkligen hålla med om det Wallerstein säger om att kvinnor inte gillar kvinnor.
Vad tror du det beror på?
– Kvinnlig konkurrens kanske, att kvinnor generellt ser andra kvinnor som ett hot. Särskilt om man inte på alla punkter delar en feministisk livssyn utan faktiskt vill vara en kvinnlig kvinna och till viss del uppskattar traditionella könsroller. Men jag är inte beteendevetare så jag kan inte svara på varför det är så, bara att jag själv upplevt det.
Vi frågar om vad hon tänker kring hur det framstår i Kalla faktas granskning – att det finns täta kopplingar mellan Riks och Sverigedemokraterna.
– Det är klippt och klistrat, det är så journalister jobbar. Och jag köpte själv den utmålade bilden av Riks innan jag började jobba här och tvekade länge ifall jag var beredd att ta en tjänst som skulle innebära en risk att jag själv skulle kunna framställas att ha sådana kopplingar. Men idag är jag glad att jag vågade se igenom den felaktiga beskrivningen som massmedia fortfarande gör allt för att försöka måla upp.
Är det så ni jobbar också?
– Nej, jag skulle just säga det. Inte alla journalister, vissa har mer pressetik. Och därför känns det även helt rätt att jag befinner mig just här idag. Dessutom är Riks en fantastiskt mångfasetterad redaktion och jag som ensamstående mamma har aldrig haft lika bra anställningsvillkor på någon annan arbetsplats tidigare.
Artikel av Irena Pozar och Frida Olheden.