Drömmen om ett revolutionerande NFT-projekt kraschlandade i en kritikstorm. Vad hände egentligen med Vanja Wikströms och Niklas Malmqvists World of Alidia, vilket ansvar bär de och är kritiken befogad? VeckoRevyn har pratat med Sveriges just nu mest omtalade techduo. Mer
Så gick Vanja Wikströms NFT-projekt från glitter till aska – ”Det är en sorg och en lättnad”
I maj 2022 satt jag på en lunch för influencers och journalister på lyxhotellet Ett Hem i Stockholm. Jag och ett gäng andra kvinnor var där för att höra influencern och entreprenören Vanja Wikström berätta om hennes och maken Niklas Malmqvists nya NFT-projekt World of Alidia, WoA. NFT står för Non fungible token och är ett typ av ägarbevis som används vid försäljning av digital konst. Det var satsigt, lyxigt, glatt och påkostat. Lunchen alltså. Men även projektet. Vanja och Niklas var först, och de skulle bli en av de största. De som köpte en NFT skulle bland annat få ett livslångt medlemskap på ett modernt och fräscht coworking space i centrala Stockholm. Jag fick en NFT, eller jag hade kunnat få, men aktiverade aldrig den där kryptoplånboken som behövdes.
Det Vanja berättade väckte mitt intresse, och som okunnig inom web3 (ett samlingsnamn för saker som krypto, blockchain och NFT) var det enda jag kände: tänk så blir det här som Bitcoin, man sitter still för länge och missar chansen att bli multimiljonär. Men mitt ointresse och lathet var större än drömmen om att bli rik. Som journalist hade jag inte heller kunnat ta emot något som, enligt givaren själv, snart skulle kunna vara värt miljoner. Jag fortsatte att följa projektet. I många långa månader var det oerhört peppigt och jag läste om det ofta på Vanjas blogg och sociala medier. Jag visste att minten, alltså tillfället då NFT:erna skulle läggas ut till försäljning, inte hade gått som önskat. Färre än vad Vanja och Niklas hade räknat med köpte konstverken och det fortsatte gå trögt. Pengarna rullade inte in som planerat.
Redan innan World of Alidia mintade hade marknaden börjat krascha. Värdet på NFTs sjönk och skandalerna i den redan ifrågasatte branschen avlöste varandra. Men WoA de körde på. Fram till nu.
I augusti 2023 kom beskedet att projektet läggs ner. Vanja och Niklas berättar att de trots stora ansträngningar inte har kunnat få World of Alidia att överleva. De lyxiga kontorslokalerna i Stockholm som alla som WoA-ägare skulle få ta del av hade sedan länge skrotats, och i uppbyggnaden av den digitala värld (metaverse) som skulle ersätta den fysiska mötesplatsen hade pengarna tagit slut. Nu raderades även discord-kanalerna (chattforum).
Reaktionerna blev starka. Den senaste veckan har Flashbacktråden som från början granskat World of Alidia-projektet exploderat och ett kritiskt Instagram-konto och en blogg skapats. De som är arga tycks vara fler än de som faktiskt har varit delaktiga i projektet, och i takt med att Bloggbevakning satt tänderna i WoA har kritiken blivit viral.
Frågorna är många, men i de kanaler som folk nu följer finns inga svar. Jag skriver därför till Vanja Wikström och frågar om jag får intervjua henne och Niklas. Många av VeckoRevyns läsare, eller i alla fall de som tillhör vår målgrupp, verkar följa dramat och jag hoppas kunna ge några svar.
När vi hörs via videolänk är min första fråga: hur mår ni? Att inte fråga det vore konstigt med tanke på turbulensen. De mår sådär. Efter en fin sommar i det nya huset på Gotland (vi återkommer till det) har nu vardagen blivit mörk.
Var ni beredda på reaktionerna?
– Det är ett kallbad. Nej, jag trodde inte att de skulle bli så här stora. Vi hade förväntat oss besvikelse och många frågor, säger Vanja Wikström.
I viss mån hade de också förväntat sig glåpord och att människor skulle gotta sig i beskedet, menar Vanja och Niklas. De har känt sig motarbetade från start, bland annat i den nu ökända Flashback-tråden.
– Vår upplevelse är att de (kritikerna från Flashback, reds. anm) har tagit sig in i vår discord och gjort skärmdumpar. Sen har de lagt upp det på Flashback och skrattat. De har spridit osanningar helt enkelt, och därmed skapat oro.
Vad är det för osanningar?
– De pratade om att vi hade använt pengar på fel sätt, plockade ut lösryckta delar av vår budget och spred rykten.
När Vanja och Niklas i våras berättade att de köpt ett hus på Gotland blev det ännu värre.
– Flashback fick “bevis” på att vi hade tjänat massa pengar i och med att vi kunde köpa huset.
Det är också i det där huset på Gotland som beslutet att lägga ner World of Alidia växer fram.
Vad blev den avgörande faktorn för att faktiskt stänga ner helt?
– Att vi valde att stänga ner discorden berodde på att stämningen blev för obehaglig. Från att det hade varit en bra och konstruktiv diskussion så blev vi återigen anklagade för att ha lurat människor för att tjäna pengar och köpa ett hus. Vi fick lägga så mycket tid på att förklara att vi inte är genomruttna människor.
– Att vi valde att lägga ner utility-delen av WoA berodde på att det sedan länge inte fanns några intäkter, och att vi inte kunde fortsätta arrangera workshops och liknande utan pengar.
Niklas Malmqvist flikar in:
– På ett sätt känns det orättvist. Vi har jobbat utan ersättning sen jul, och vi har tagit en stor ekonomisk smäll. Responsen har aldrig varit “vad bra att ni inte ger upp”, utan bara fokus på det där huset.
Problemet, är Vanja och Niklas överens om, har varit tydlighet och kommunikation.
– Vi borde ha sagt i somras att vi går på semester och att vi inte kommer vara lika aktiva i discorden. Och vi borde ha varit tydligare från början med att alla NFT-projekt har en så kallad roadmap med visioner för saker man ska göra tillsammans, det är inga löften. För mig och Niklas har det varit självklart. Men lika självklart är det idag att det inte var det för alla. Och det är vi väldigt ledsna för.
Kritik mot den feministiska inramningen av WoA
Elin Häggberg som driver techbloggen Teknifik var en av dem som investerade i projektet. I veckan skrev hon ett blogginlägg om sina erfarenheter av WoA, och vad hon ser som de stora problemen med satsningen.
– Själva grundproblemet är att man byggde en affärsmodell utifrån en ny och extremt uppblåst marknad. Affären krävde att deras NFTs skulle sälja slut och att det skulle finnas en möjlighet att casha in på andrahandsförsäljningen. Det är redan här det börjar gå fel, säger Elin Häggberg.
För det var inte bara marknaden och kraschen som blev ett problem för Vanja och Niklas. När Opensea, plattformen där man handlar med NFTs, i början av året meddelade att de inte längre kommer betala royalties på andrahandsförsäljning försvann också det andra benet i WoAs affärsplan.
Elin Häggberg, som länge bevakat techbranschen, tycker egentligen inte att det är särskilt konstigt att det blivit som det blivit, och framhåller att kryptomarknaden alltid varit riskfylld och projekten skakiga.
– Men det jag har svårt att förstå är att de hela tiden, från början till slut, bara pratade om det i positiva ordalag. Det var så bra och peppigt allting. Man hade kunnat vara mer öppen och ärlig.
Ett annat problem, menar Elin Häggberg, har varit att visionen om ett nytt typ av community där nybörjare skulle få utvecklas inte gick ihop med parets försök att också involvera redan NFT-frälsta.
– Samtidigt som man sa att man ville göra något nytt, så höll man fortfarande fast vid att det var viktigt att följa NFT-lingot med förkortningar, hur man skrev och pratade.
– Jag upplever inte att vi som var i discorden, en plats som jag verkligen tyckte om och som jag såg som den stora behållningen med projektet, uppmanades att tänka nytt eller blev lyssnade till när vi kom med förslag och idéer.
Den feministiska inramningen kring World of Alidia har varit stark från början. Vanja har pratat mycket om, och pratar fortfarande om, vikten av att kvinnor ska lära sig och börja verka i web3.
Elin Häggberg har själv länge arbetat med att involvera och lära kvinnor om tech, både i sina egna kanaler och i olika projekt.
– Det viktigaste är att ge människor kunskap, och då måste man prata om risker också och vara ärlig. Här kantades allt av en överdriven positivitet.
När jag frågar Vanja Wikström om hon står fast vid att handlandet med WoA-NFTs var en viktig feministisk gärning svarar hon ja.
– Ja, jag står fast vid att det var en viktig feministisk gärning. Mitt mål var att ge kvinnor ett försprång. Det har vi gjort. Vi har småbarnsmorsor och unga kvinnor som vet hur man fixar en kryptoplånbok, vad blockkedja är. Vi har gjort det. Folk glömmer allt vi gjort, till exempel vårt event i Stockholm där allt var gratis för holders, och våra workshops.
Elin Häggberg håller inte med.
– Bara för att män tjänar pengar på NFTs och satsar på en sjuk marknad är det inte jämställdhet att kvinnor ska göra samma sak. I slutändan handlar det om en sak: Vanja och Niklas ville att kvinnor skulle ta pengar, omvandla dessa till krypto för att de därefter skulle hamna i deras egen plånbok.
Vanja Wikström tycker att de har tagit ansvar för att vara raka och tydliga i projektet.
Hade ni ett extra stort ansvar jämfört med andra liknande projekt, eftersom ni ju medvetet och uttalat riktade in er på personer utan erfarenhet av NFT och web3?
– Alla som sätter igång projekt har ett ansvar. Jag har läst igenom alla mina blogginlägg och jag tycker att jag har varit tydlig med att vi inte kan garantera någonting.
– Men i efterhand önskar jag att vi hade varit ännu tydligare. Det är vårt största misslyckande i detta. Det sista jag ville var att någon skulle känna sig lurad av det vi försökte skapa.
Köpte huset på Gotland med hjälp av arv och lån
Frågan som återkommer gång på gång i kritiken är hur det egentligen står till med det där huset på Gotland. Betalades det via pengar från WoA?
Hur mycket har det här huset på Gotland ställt till det för er?
– Det här huset är vår största lycka, och hade det inte varit huset så hade det blivit någon annan kritik. Men nu har det här huset blivit en symbol, men det har ingenting med det här projektet att göra.
– Det har gått bra för oss länge, vi har gjort bra vinst i våra andra bolag och lagt undan pengar. Vi har inte haft några lån, vi bor i hyresrätt och köper inte dyra väskor och klockor. Och tack vare lite arv och lån från familjen fick vi ihop till en kontantinsats.
Niklas insisterar på att de inte plockat ut World of Alidia-pengar för att köpa ett hus.
– Om man förstår hur företagande funkar så vet man att man inte bara kan plocka ut pengar och köpa ett hus.
Det flera har haft frågor kring är posten “koncernbidrag” i World of Alidias bokslut. Skatteverkets definition av koncernbidrag är: “när inkomster förs över från ett företag till ett annat inom en koncern utan att det sker någon motprestation i form av varor eller tjänster. I det här fallet handlar det om 350 000 kronor som flyttats från NFT-bolaget till parets gemensamma moderbolag Wikström Malmqvist AB.
Varför gjorde ni så?
– Redan i november 2021 började vi jobba med World of Alidia, och då tog vårt andra bolag de kostnaderna. Våren 2022 jobbade vi heltid med det, vi anlitade konstnärer, gjorde reklamfilmer, hade events och massa mer. Det här är kostnader som moderbolaget måste ta tillbaka, och att lämna koncernbidrag är ett sätt att göra det.
När jag ringer Skatteverket för att fråga om när koncernbidrag egentligen kan användas får jag svaret att utgångspunkten är att det används för resultatutjämning. Alltså, om ett dotterbolag går med vinst och moderbolaget med förlust så kan pengar föras över för att jämna ut, eller vice versa. Det ska i regel inte användas som betalning för tjänster och utgifter som ett bolag haft i ett annat.
Men, påpekar experten på Skatteverket, det behöver inte vara en stor grej att koncernbidraget i det här fallet är en betalning för utförda tjänster. Skattetekniskt blir det ingen skillnad. Men det skulle kunna finnas en momsrelaterad aspekt. Hade man istället skickat fakturor för att ta betalt för arbetet hade det tillkommit moms, något man alltså slipper betala när man täcker kostnader genom ett koncernbidrag.
Enligt Vanja och Niklas tog deras andra bolag kostnader på nästan 1,5 miljoner i World of Alidia innan projektet mintat. Sen dess har de fortsatt ta ytterligare kostnader. Delar av de pengarna har de inte fått tillbaka, säger Niklas:
– De flesta har vi täckt genom att fakturera, men inte alla. Det blir befängt att anklaga oss för att ha tjänat massa pengar.
Vanja fortsätter:
– Varje månad kommer en skuld från verksamheten i World of Alidia som vårt andra bolag ska betala. Vi har slutat skriva ner hur mycket det är, det är inte kul att se. Vi har jobbat så mycket utan ersättning.
Hur mycket pengar har ni förlorat?
– Jag vet inte, jag vill inte tänka på det. Men jag kan garantera alla som är oroliga att vi inte har tjänat pengar.
Kommer ni få upprättelse när bokslutet för Wikström Malmqvist för det här året kommer?
– Nej, det tror jag inte, vid det laget kommer väl folk ha glömt det här. Men våra kostnader kommer att synas i bokslutet.
Inte funnits diskussioner om att betala tillbaka
Niklas berättar att det känns som att Vanja, han och World of Alidia får bära skulden för hela branschens nedgång på sina axlar.
– Alla har inte så bra koll på resten av NFT-världen. Vilket vi förstår. De bortser från eller har svårt att acceptera att de flesta projekt lägger ner. Intresset för NFTs har försvunnit.
Vanja drar en liknelse.
– Tänk dig att hela världen bestämmer sig för att sluta köpa skor. Det spelar ingen roll hur bra skor du har, ingen i hela världen vill längre köpa skor.
Men hade nedgången, eller kraschen gått att förutspå tidigare?
– Det är lätt att se i efterhand, men när man är mitt i en marknad som hela tiden svänger upp och ner, och har varit med om dippar och uppgångar så tänker man att det här är en dipp, säger Vanja.
I en intervju med Breakit säger Vanja att de trodde det var en dipp ända fram till hösten 2022. Men hur går det ihop med att Vanja fortfarande våren 2023 uppmanar läsare och följare att köpa NFT och bli en del av World of Alidia?
– Vi ville aldrig ge upp. Vi ville aldrig behöva lägga ner. Och sättet att hålla igång är att få in fler medlemmar. NFT består av communities. Men vi hade en annan kommunikation, och pratade inte längre om den fysiska hubben. Visionen var radikalt förändrad.
Niklas fortsätter:
– Det kom också en vändning för krypto vid jul förra året, det började gå upp igen. NFT och krypto är ihopkopplade så när etherium (kryptovalutan i vilken man handlade med parets NFTs, reds. anm) började gå upp hade vi och de flesta andra i branschen en förhoppning om att utvecklingen skulle vara densamma för NFT. Men tyvärr har motsatsen hänt, och NFT-industrin har backat ytterligare. I dagsläget finns det inget NFT-projekt vad vi vet som går bra.
Att företag inte lyckas och projekt kraschar hör ju till entreprenörskapet. Men här handlar det inte bara om era eller stora investerares pengar, utan privatpersoner.
– Jag kan jämföra det med ett annat av mina bolag, Rimlig träning. Där ber jag följarna om pengar så att de kan köpa min produkt och förhoppningsvis vara nöjda och glada. På så sätt är det väldigt likt.
– Men jag känner också ett jätteansvar inför mina följare, som jag alltid haft en fin kontakt med. Jag är jätteledsen att det blev såhär, och jag förstår dem som är besvikna. Det finns ingenting jag velat ha mer än den här coola mötesplatsen, och det fanns aldrig något ont uppsåt.
Niklas:
– Vi har inte gjort rätt i allas ögon. Men vi har försökt göra allt så bra som möjligt.
Har ni gjort allt rätt i era ögon?
– Vi har alltid gjort det vi känt varit bäst för projektet, men med facit i hand inser vi att vi absolut gjort fel på vägen. Och det är vi ledsna för, svarar Vanja och Niklas.
Pratade ni någonsin om att betala tillbaka pengar till de som hade köpt NFTs av er?
– Det blir konstigt. Du går ju inte till Ericsson om du köpt aktier och vevar om att du ska ha pengarna tillbaka. Det här var en högriskinvestering, och vi kunde aldrig garantera avkastning, säger Vanja och fortsätter:
– Många av de vi har haft kontakt med förstår det. I vårt community har det inte funnits stora diskussioner om återbetalning.
I ett blogginlägg med rubriken “Förlåt” som Vanja Wikström publicerade under fredagen finns flera kommentarer från WoA-holders som uttrycker stöd för Vanja, Niklas och projektet. En person skriver att hon inte tvivlar på att paret har gjort allt i välvilja och så gott de kunnat, en annan skriver: “Jag är så imponerad av er att ni vågade dra igång projektet.”
Ni har kallat World of Alidia för ert livsprojekt. Hur mår ni nu när det tagit slut?
– Ja, det är min bebis som blivit slaktad. Det är tudelat, det är en jättestor sorg för jag ville verkligen ge kvinnor det här försprånget in i framtiden. Men det är också en lättnad för vi har kämpat i motvind så länge.