in

”Att föna håret blev viktigare än att byta idéer med smarta feminister”

linn svansbo influencers ta ansvar
Nadja Endler

Veckans text från Maktsalongen handlar om att lägga tid på att piffa sig istället för att förändra världen, och varför man måste förlåta sig själv för det. Mer

Ibland när jag tycker att mitt dygn har för få timmar tänker jag på min morgon den 8 mars i år. Den internationella kvinnodagen är en intensiv dag för en som tillbringar största delen av sin vakna tid med feministiskt arbete och jämställdhetspolitik. Mitt uppdrag som ordförande för Maktsalongen är ideellt, vilket betyder att mina dagar endast kan fyllas på med Maktsalongen-relaterat arbete innan mitt vanliga jobb, på lunchen eller efter jobbet. Så även min Internationella Kvinnodag. Med andra ord – alarmet var ställt tidigt den morgonen för att hinna inleda dagen hos fackförbundet Vision, tillsammans med deras ordförande Veronica Magnusson, Fatemeh Kavari och ett gäng andra inbjudna feminister. Jag blev sen.

Inte för att barnen var för långsamma på med overallen (har en 2-åring som oftast propsar på att göra exakt allting själv, vilket är minst sagt utmanande klockan 06.00 på morgnarna), för att förskolelämningen tog för lång tid eller för att tunnelbanan stod still – vilket kanske hade varit tre rimliga ursäkter för att ramla in på minglet tjugo minuter efter start. 

Nej, jag var sen eftersom jag var upptagen med att fixa håret och sminka mig. Innan jag somnat kvällen innan tänkte jag: ”Imorgon ska jag vara extra snygg och piffig, så att folk tänker ’WOW vilken powerkvinna. Smart OCH snygg!’ när de träffar mig på alla mingel och seminarium”. Så jag valde helt enkelt att prioritera mitt hår, min ögonskugga och att korva på mig strumpbyxor med ”firm shaping”-effekt framför 20 minuters extra idéutbyte med smarta feminister. 

Jag kritiserar vår patriarkala samhällsstruktur

för att det känns viktigt att vara piffig.

Vi är många unga kvinnor som för jämställdhetskampen framåt, och ibland undrar jag hur begränsade vi är av de normer och könsroller som format oss – och vad vi skulle kunna uppnå om vi orkade ta oss ur dem. Men det är också viktigt, för vår egen del, att inse att allt en feminist gör inte måste vara feministiskt. Att vi inte bär ansvaret för att bryta alla normer på egen hand – att vi också är produkter av det samhälle som format oss. 

Så även den där dagen, fredagen den 8 mars, var jag som alla andra dagar piffad, shapead, sminkad, fönad och klädd i klackskor. Och jag kritiserar vår patriarkala samhällsstruktur för att det känns viktigt att vara det, men jag förlåter mig själv för detsamma. Men ibland när dygnets timmar känns knappa funderar jag ändå på vad jag hade kunnat åstadkomma om jag inte var så förbannat upptagen med att piffa till mig stup i kvarten. 

Linn Svansbo, ordförande för Maktsalongen.

Vad är Maktsalongen?

Maktsalongen är en organisation vars mål är ett jämställt samhälle, där makt och inflytande fördelas rättvist. Vi vill att fler unga kvinnor ska kunna ta ledarpositioner i samhället. Jämställdhet är ofta en fråga om kultur, normer, vanor, mönster och attityder och för att komma åt dem är det viktigt att börja tidigt. Genom att arbeta med att stärka och lyfta unga engagerade kvinnor kan vi tidigt utmana normer som sätter snäva ramar för hur makt ser ut och vad en ledare kan vara