Fram till den 6 oktober pågår friidrotts-VM i Doha, huvudstaden i Qatar. Valet av värdland ifrågasätts, eftersom flera av landets lagar bryter mot de mänskliga rättigheterna på en rad olika sätt. Mer
VM-arrangören Qatar bryter kvinnliga rättigheter – 9 exempel
I år är det friidrotts- VM och det anordnas av Qatar, som även ska få arrangera fotbolls-VM 2022. Beslutet har fått mycket uppmärksamhet och har ifrågasätts då Qatar är en diktatur som på flera sätt kränker de mänskliga rättigheter, inte minst de kvinnors rättigheter. Med sina två miljoner invånare styrs landet sedan 2013 monarkiskt av emiren Tamim bin Hamad Al Thani. Löften om anordnade val har gjorts men hittills har inga allmänna val hållits och inga politiska partier är tillåtna.
Expertkommentatorn och före detta höjdhopparen Kajsa Bergqvist är på plats under friidrotts-VM och tycker det känns lite obehagligt eftersom hon är öppet uttalad bisexuell.
– Vissa tycker att det är bra så att de tvingas sätta ljus på de här frågorna. Men jag tycker att kravet borde vara att man ändrar lagstiftningen och respekterar mänskliga rättigheter innan man får arrangera stora mästerskap, säger hon i en intervju till SVT.
Under friidrotts-VM i Moskva 2013 blev den svenska höjdhopparen Emma Greens regnbågsfärgade naglar en omtalad händelse.
Bergqvist anser att Greens agerande var modigt men att det fick konsekvenser.
– Helt plötsligt var mitt schema tomt och alla åtaganden som var inplanerade var borta. Jag vet än i dag inte den riktiga anledningen, men de visste att jag var gay och då kan man ju räkna ut resten själv, säger Bergqvist.
Det finns fler exempel på hur Qatar konkret kränker mänskliga rättigheter, framförallt kvinnor rättigheter. Baaam har en lista med flera punkter som handlar om hur VM-världslandet kränker de mänskliga rättigheterna. Läs mer här.
Förbud mot homosexualitet
Kvinnliga klädregler
Våld mot kvinnor
Svårt för kvinnor att skiljas
Stränga abortlagar
Kvinnans rätt till arv
Barn kan få fängelse
En man vid makten
Kvinnor kan få reseförbud
Källor: Amnesty, Nationality Report EN, ilga rapport, Globalis, Ui och Unicef,