in

Parisa Amiri fick presentkort på plastikkirurgi i brevlådan – ansvariga: ”Beklagar att det uppfattas på fel sätt”

parisa
Bildkälla: privat

När programledaren Parisa Amiri öppnade posten och fann ett presentkort på 5000 kronor för plastikkirurgi blev hon chockad. Ett erbjudande med tydlig tidsgräns – som utan förvarning trycker på idén om att förändra sitt utseende. Oansvarigt och skamlöst, säger Amiri.

Beklagligt att det uppfattats fel, menar The Faculty, som skickat presentkortet. Mer

När programledaren Parisa Amiri under tisdagen gick igenom sin post hittade hon ett presentkort på 5000 kronor för plastikkirurgi. Avsändaren var The Faculty, som ska inviga en ny kirurgisk enhet, och som vid sidan av presentkortet innehöll en inbjudan om att se och fira en ny klinik som är ”en av världens största och modernaste i världen”. Amiri fotade av inbjudan och presentkortet, som bara är giltigt till den 31 december i år och därmed ger mottagarna mindre än tre månader på sig att fatta beslut om en plastikoperation, och skickade det i en gruppchatt.

– Först var vi vi alla bara chockade men roade över hur otroligt skam- och gränslöst tilltag det här var, tills jag började fundera på vad det egentligen innebär.

Skärmavbild 2024 10 02 kl. 10.00.31

Presentkortet är ingenting Parisa Amiri har efterfrågat, att återigen påminnas om att granska och fundera över sitt utseende är ingenting hon önskar. Ändå ligger det där på bordet, 5000 kronor rabatt för att förändra sitt utseende. Oansvarigt och skamlöst, menar Amiri.

– Tänk om jag aldrig hade tänkt tanken att jag vill göra något med mitt utseende? Eller aktivt måste jobba med att inte kritiskt granska mig själv och mitt utseende? Så kommer detta från ingenstans och sätter sig i huvudet.

Extra illa är det att presentkortet är en ren uppmaning till operation, och dessutom med en tidspress, menar hon.

– Ett tidsbundet erbjudande gör garanterat att fler hetsas till ett ingrepp, som de inte riktigt tänkt igenom eller kommer att ångra.

Men problemet är större än så, och det här tilltaget med inbjudan och presentkortet är ett tydligt exempel på hur företag tjänar pengar på att få kvinnor att hata sig själva och sina kroppar, säger Parisa Amiri.

– Jag tycker att frågan om skönhetsingrepp har fastnat i missriktade ordalag om att man är fri att göra som man vill, när vi borde kolla på vilka vinstintressen som gynnas av att främja ingrepp som något odramatiskt, och hur den här kritiska självgranskningen är så djupt förödande för mångas mående, och alltså sträcker sig bortom förändringar på ytan.

The Faculty beklagar att inbjudan uppfattats på fel sätt

VeckoRevyn har sökt The Faculty för en intervju, men enbart fått ett kortare svar via mejl:

”The Faculty är en högteknologisk kirurgisk klinik som erbjuder rekonstruktiv kirurgi så väl som estetisk kirurgi. Utskicket innebär en inbjudan till att delta vid en invigning av kliniken. Att detta har uppfattats på fel sätt beklagar vi.”

Vilken roll personen som har skrivit mejlsvaret har på företaget framgår ej.

VeckoRevyvn har även sökt Bindefeld Kommunikation, som är event- och pr-företaget som skickat ut inbjudnningarna till The Facultys invigning.