Hur många gånger har man inte fått frågan ”kom du?” efter sex? Svaret på den frågan är inte alltid ja. Amanda Colldén och Anna Dahlbäck driver den populära podden Alla Våra Ligg och nu släpper de en bok för att reda ut vad orgasmglappet mellan män och kvinnor beror på. Mer
Orgasmglappet är ett faktum – men hur kommer det sig?
Vännerna och podd-drottningarna Amanda Colldén och Anna Dahlbäck har sedan september 2016 drivit podden Alla Våra Ligg tillsammans. Nu tänker de inte nöja sig med att prata öppet kring sex. Nu lanseras deras bok ”Kom du?- Alla våra tankar om kvinnlig njutning och (fejkade) orgasmer” där de har samlat sina egna och lyssnarnas erfarenheter kring sex, i kombination med relevant forskning.
För några år sen kom en amerikansk studie som visar på ett orgasmglapp mellan män och kvinnor i heterosexuella förhållanden. Studien visar att 95 procent av de manliga deltagarna nästan alltid fick orgasm vid sex, där motsvarigheten för kvinnorna låg på 65 procent. Ett orgasmglapp kallar författarna detta för. I sexuella relationer mellan homosexuella är det betydligt jämnare mellan hur ofta man får orgasm.
Amanda och Anna skriver i boken att de inte alls blev förvånade när de såg resultatet från forskningen. De blev istället glada då studien kunde ligga till grund för vad de redan visste, något som på längre sikt inspirerade de till att skriva en bok.
– Från början ville vi inte skriva en bok. Det kändes väldigt töntigt och en grej som alla influncers gör, säger Anna Dahlbäck.
Men efter lite övertalning bestämde sig både Anna och Amanda för att försöka sig på en författarkarriär.
– Det är ett ämne som vi brinner mycket för och därför kändes det naturligt att boken skulle handla om just sex och orgasmer, säger Amanda Colldén.
Bokens titel är de båda väldigt nöjda med, eftersom de tror att många kan känna igen sig i den frasen. Anna kom på boktiteln efter ett möte med deras bokförlag.
– Jag gick med min cykel på Birger Jarlsgatan och plötsligt kläcker Anna fram boktiteln. Den kändes klockren, säger Amanda.
Anna säger att hon har fått den klassiska frågan ”kom du?” fler gånger efter sex. Hon kopplar den till när hon haft engångsligg, och killen droppar frasen precis efter att han själv har kommit.
– Det är som att jag förväntas ha kommit samtidigt som honom eller strax innan. Att han dessutom inte skulle ha märkt om jag kommit känns bara dumt, säger Anna.
Både Anna och Amanda tycker att deras orgasmer sällan har varit prioriterad i deras tidigare sexuella relationer. Det har mer varit som en bonus om de kommit och fokuset har legat på mannens njutning.
Listar anledningar till orgasmglappet
De två vännerna är vana vid att ha flera bollar i luften och jobbar ständigt med flera projekt samtidigt. Anna menar på att de är mer effektiva än personer på vanliga kontorsjobb.
– Det är mycket fikapauser och möten och man blir mindre effektiv på ett vanligt jobb. Vi jobbar kort men intensivt, säger Anna.
Boken är uppdelad i flera kapitel som tar upp anledningarna till orgasmglappet.
– Vi pratar sällan om den kvinnliga onanin på samma nivå som killar pratar om att runka. Det påverkar kvinnans njutning, säger Anna och påpekar att det är viktigt att komma ihåg att det inte bara är anatomin spelar roll när det gäller orgasmer.
I ett kapitel förklarar de hur skolgårdssnacket såg annorlunda ut för killar och tjejer. Redan i en tidig ålder började de olika könens sexualiteter få mer eller mindre plats. Anna och Amanda berättar om leken ”runka bulle” som var vanligt när de gick i högstadiet – där killarna i klassen skulle runka i en ring och sedan komma på en bulle. Den som kom sist fick äta upp bullen.
– Kuken har alltid fått ta mer plats och lekar som runka bulle är man tyvärr uppväxt med, säger Amanda.
Kuken tar inte bara mer plats utan unga tjejer får i tidig ålder lära sig hur viktigt det är att vara sexig. Anna skriver om en händelse i femte klass i boken. Hennes kille gör slut eftersom han vill vara med en sexigare tjej som är äldre. Vi lär oss med andra ord snabbt hur avgörande det är att vara sexig. Anna och Amanda tror att det präglar oss tidigt och följer med in i vuxenlivet.
Anna och Amanda har suttit på olika håll och skrivit på boken. Trots att de båda rest mycket har de skrivit alla kapitel tillsammans.
– Vi sitter och klipper och klistrar från olika håll. Vi brukar skoja om att vi hämtar inspiration från tidningen KP och deras knep och knåp del, säger Amanda.
Trots att de har suttit mycket på egen hand tycker de båda att skrivarprocessen har gått relativt smärtfritt. De tror att det har att göra med att de via podden ständigt reflekterat över sina sexliv.
Men även om skrivarprocessen har gått bra är de båda nervösa över vad folk ska tycka om deras bok.
– Jag är rädd att folk ska bli besvikna på boken och tycka att vi har skrivit töntigheter, säger Amanda.
Boken är till för alla men Anna och Amanda tror ändå att den riktar sig till kvinnor i åldersspannet 25-30 år.
De båda skriver öppet om sina sexliv där de kritiserar problematiska upplevelser i efterhand. Men Anna vill helst inte att hennes pappa ska läsa boken, bland annat eftersom hon skriver om att hennes smeknamn i gymnasiet var ”Kuksugar- Anna.”
Svårt att vara inkluderande
Anna och Amanda tycker att det svåraste med boken har varit att inkludera alla. Eftersom orgasmglappet tar avstamp i heterosexuellt sex och författarna utgår från sina egna erfarenheter, är boken fokuserad på det heterosexuella sexet.
När de reflerkterar över hur samhället har ändats gällande kvinnans njutning tycker de båda att det blir bättre, tack vare feminismen. Men de menar också att det har skett en polarisering i samhället där ena gruppen är väldigt framåt med sexleksaker och kan diskutera kvinnans sexliv öppet.
– Men andra gruppen är mer bakåtsträvande och det är nästan trendigt att vara huslig och inte ligga runt, säger Anna.
Amanda berättar att hon alltid har haft lätt att prata om sex. Hon tror att hennes nyfikenhet kring kvinnliga orgasmer kan vara en form av en försenad tonårsrevolt.
– Jag fick min första orgasm när jag var 18 år och sen lite senare med en kille när jag var 21, säger Amanda.
Amanda förklarar hur det var viktigt för henne att försöka få orgasm, men att få killar ville prioritera hennes njutning. Det känner även Anna igen sig i.
– Jag har ofta känt mig som en giver men har inte mött lika många givers tillbaka, säger Anna.
Köp boken ”Kom du?- Alla våra tankar om kvinnlig njutning och (fejkade) orgasmer” här.