in

Ny telefonlinje flyttar fokus från offer till förövare – för att stoppa våld i nära relationer

telefonlinje hjalp for valdsamma man

Snart öppnar en telefonlinje, Välj att sluta, dit personer som är våldsamma i relationer kan vända sig för att få hjälp. Det är länsstyrelserna i Stockholm och Skåne som tillsammans med Manscentrum i Stockholm har bestämt sig för att flytta fokus från offer, till den som faktiskt utövar våldet. Mer

Våld i nära relationer är ett stort problem i Sverige. År 2017 anmäldes över 12 000 misshandelsbrott där gärningspersonen var en närstående till offret. Gärningspersonen är oftast en man, offret ofta en kvinna och mörkertalet otroligt stort. Därför öppnar länsstyrelserna i Stockholm och Skåne, samt Manscentrum i Stockholm, nu en telefonlinje som riktar sig till personer som vill ha hjälp att sluta utöva våld i nära relationer.

Tidigare har det funnits telefonlinjer och projekt med det uttalade målet att hjälpa den misshandlade att göra sig fri, att fly eller lämna den som misshandlar. Men nu lanseras ett nytt projekt, Välj att sluta, där fokuset förflyttas till den som slår istället för mot den som blir slagen.

”De flesta känner inte till att man kan få hjälp att förändra sitt våldsamma beteende”

Syftet med telefonlinjen är att fånga upp de som utövar våld eller riskerar att utveckla ett våldsamt beteende i relationen.

– De flesta känner inte till att man kan få hjälp att förändra sitt våldsamma beteende. Genom Välj att sluta, dit man kan ringa anonymt, hoppas vi sänka tröskeln för att självmant ta steget till att söka hjälp, säger Christina Ericson, utvecklingsledare i arbetet mot våld i nära relationer vid Länsstyrelsen Stockholm i ett pressmeddelande.

Telefonlinjen öppnar den 4 februari och personer som ringer kommer att tas emot av erfarna behandlare på Manscentrum för att få hjälp och stöd att påbörja behandling.

Känner du någon som är utsatt eller känner du själv att du befinner dig i riskzonen så är numret till telefonlinjen är 020-555 666, och telefontiden är måndag–fredag, klockan 9.30–16.00.