in

Ny rapport: Tydligt samband mellan övergrepp och ätstörningar

storasyster
Bildkälla: Freepik

Sambandet mellan sexuella övergrepp och ätstörningar är tydligt – men något som vården ofta missar. Det visar en ny rapport från Storasyster. Mer

Rapporten består av över 1 200 vittnesmål – och resultatet är slående: 70 procent uppger att de ser en koppling mellan sexuella övergrepp och ätstörningar.

– Ätstörningarna blev i mitt fall, ett sätt att hantera övergreppen. Kroppen var inte min, den var mina förövares och jag ville inte kännas vid den. Att plåga kroppen var ett sätt att ta avstånd från såväl min kropp som övergrepp, säger en person i rapporten, som är säker på att hen inte skulle drabbats av ätstörningar om hen inte blivit utsatt för övergrepp.

En annan förklarar att svälten blev ett sätt att skydda sig själv.

– Jag började svälta mig själv för att skydda mig från de upprepade sexuella övergreppen. Jag var livrädd för att vara attraktiv och på så sätt trigga min partner.

I rapporten får vården kritik för att fokusera för mycket på vikt, mat och BMI, medan saker som trauma och skam får mindre uppmärksamhet. Det här riskerar att utsatta kan bli missförstådda, inte få rätt stöd eller bli bollade mellan instanser.

  • Hit kan du vända dig om du lider av en ätstörning eller utsatts för sexuella övergrepp:
  • Du kan alltid söka hjälp hos din närmaste vårdcentral. 
  • Storasyster erbjuder stöd och hjälp för dig som utsatts för sexuella övergrepp, eller om du är anhörig.
  • Ring 1177 för råd om var du ska vända dig. De har öppet dygnet runt. 
  • Frisk och Fri är riksföreningen för ätstörningar. De erbjuder telefonsamtal och chatt för både drabbade och närstående. Deras telefonnummer är 020-20 80 18.
  • Shedo är en ideell förening som erbjuder stöd för drabbade av ätstörningar och närstående.
  • Bris erbjuder stöd på 116 111 för barn under 18 år. De har öppet dygnet runt och du är alltid anonym.