I somras började samtyckeslagen gälla, och redan nu har första domen som tar stöd av den nya lagstiftningen kommit. En 34-årig man har dömts för oaktsam våldtäkt. Mer
Man döms för oaktsam våldtäkt – första domen efter nya samtyckeslagen
Efter år av utredningar och debatter trädde i somras den så kallade samtyckeslagen i kraft. Den har tagit sikte på att göra principen ”allt annat än ett ja är ett nej” till norm, genom att i sexualbrottslagstiftningen tydliggöra att allt annat än ett ett muntligt ja, eller genom att med kroppsspråk aktivt visa ett ja, är olagligt. Det krävs alltså inte längre att gärningsmannen använt sig av våld eller hot, eller att offret varit i en särskilt utsatt situation för att en handling ska klassas som våldtäkt.
Man införde också två nya brottsrubriceringar: oaktsam våldtäkt och oaktsamt sexuellt övergrepp med ett fängelsestraff på högst fyra år. För att någon ska dömas för något av brotten krävs inte uppsåt, utan det räcker att inte ha fått samtycke.
Nu, drygt fyra månader senare, har en första dom som använder sig av samtyckeslagstiftningen kommit. Det är en 34-årig man som dömts till fängelse i ett år för oaktsam våldtäkt.
Kvinnan gjorde motstånd – mannen såg det som en lek
Våldtäkten ägde rum i mannens lägenhet i Stockholm tidigare i höst. Mannen och kvinnan träffades hemma hos honom efter att ha stämt träff på Tinder. Båda berättar för tingsrätten att de haft samlag med varandra, men uppfattningen om samtycket går isär.
Kvinnan gjorde motstånd, och menar att mannen uppfattade det som en ”utmaning”. Mannen fortsatte medan kvinnan gjorde motstånd, men när han senare tog ett strypgrepp på henne fick hon panik och slutade göra motstånd, varpå mannen också slutade. Därefter lämnade kvinnan lägenheten, skriver Dagens juridik.
Mannen har å andra sidan hävdat att han såg det hela som en lek och ett förspel.
”Utan lagändringen hade det inte varit någon fällande dom”
I sin dom skriver tingsrätten att den som vill ha sex med någon som inte ger ett uttryckligt ja eller sänder ”dubbeltydiga signaler” sedan införandet av samtyckeslagstiftningen har en skyldighet att ta reda på om personen faktiskt vill ha sex.
Tingsrätten skriver bland annat att mannen tog bort kvinnans händer när hon försökt hålla för sitt underliv, drog i henne när hon försökte flytta sig och fortsatt ha sex även efter det att kvinnan sagt nej. Slutsatsen blir att en oaktsam våldtäkt har begåtts. Så här skriver tingsrätten i domen:
”MÄ (målsägande, reds. anm.) har lämnat vissa uppgifter om hennes och X agerande som är relevanta för den bedömningen. Exempelvis har hon berättat att hon tog av sig tröjan, klamrade sig fast runt X kropp när han bar henne till sängen, pratade om att de skulle använda kondom, sa nej först i ett sent skede och att X slutade när hon slutade ge motstånd.”
– Hade det inte varit för lagändringen i somras hade det inte varit någon fällande dom idag. Det är en upprättelse för min klient, säger målsägarbiträdet Baharak Vaziri till SVT.