in

Zara Larsson: ”Jag hade postat samma slags innehåll även om jag hade haft 500 följare”

zara dragare

Zara Larsson har tagit hela världen med storm, och det är nog ganska safe to say att hon är på god väg att bli en riktig världsstjärna. I en exklusiv intervju med VeckoRevyn pratar hon om feminism och vad som är nyckeln till ett bra självförtroende. Mer

Zara Larsson har vetat att hon skulle bli stor inom musik sen dag ett. Sången och showen är som en förlängning av henne, en självklar del av vem hon är. I lågstadiet sjöng hon på skolavslutningar och talangtävlingar. Som tioåring vann hon programmet Talang på TV4. Som nybliven tonåring skrev hon skivkontrakt och den första EP:n släpptes strax efter att hon hade fyllt 15 år. Idag är hon 19 år och har redan släppt två framgångsrika fullängdsalbum.

När VeckoRevyn pratar med Zara är det passande nog den 8 mars, Internationella kvinnodagen. För även om Zaras musik har hörts av många, har hennes politiska tweets och Instagram-inlägg hörts och setts av minst lika många. Räknar man ihop hennes följare på Twitter och Instagram, följs hennes dagliga uppdateringar av nära 3,5 miljoner personer. Men det är inte antalet följare som är det viktiga för henne, berättar hon.

– Jag hade skrivit minst lika mycket och postat samma slags innehåll även om jag hade haft 500 följare. Jag har aldrig haft några problem med att ”speak up”. När jag var yngre ledde det till många möten med lärare och mamma, haha, men det är bara sån jag är. Jag säger vad jag tycker.

Men känner du någon typ av ansvar när så många följer dig? 

– Ja, det gör jag faktiskt. Jag är verkligen inte arg på andra med många följare som inte pratar om rasism, feminism eller jämställdhet i sina kanaler, men personligen tycker jag att det är jätteviktigt. Om jag kan göra någon slags skillnad eller få en person att känna ”men gud, så här är det ju faktiskt”, så är ju det fantastiskt.

Har du en tydlig gräns mellan privatliv och ditt offentliga liv? 

– Alltså jag vet inte riktigt. Jag tror inte det. Det är inte så att jag har någon policy om att ”det här kommer jag aldrig prata om”. Jag är en väldigt öppen person, och skulle nog kunna skriva om det mesta. Ibland känner jag ”gud vad jag lämnar ut mycket av mig själv”. Men who the fuck cares? Jag kommer ju ändå dö om 80 år. Kanske kan det jag skriver hjälpa någon eller få någon att relatera, och då är det värt det.

[adSpace placement=”auto”]

Tidigare när du har skrivit om ämnen som feminism har du fått både hat och hot. Har det ökat eller minskat på sista tiden? 

– Det har minskat, och jag tror att det beror på att jag har slutat blogga. Nu har trollen inte lika mycket att gå på, eftersom det främst var i bloggen jag skrev längre inlägg om mina tankar och åsikter. Sen tror jag inte att folk i USA har fattat att jag är asradikal. Inte än i alla fall.

Det känns som att det är väldigt självklart för dig att göra din röst hörd och ta plats. Var kommer det modet eller självförtroendet ifrån? 

– Jag har vuxit upp i stöttande miljöer med bra lärare, bra klasskompisar och i en bra familj där vi alltid har diskuterat mycket. Det har alltid funnits många runt omkring mig som har lyft mig. Men delvis handlar det nog bara om hur jag är. Ta min lillasyster Hanna som exempel. Hon har vuxit upp i samma miljö och familj, men är mer blyg och tillbakadragen än jag. Så jag tror att det är något personligt också.

Har du några tips på hur man får bättre självförtroende? 

– Omge dig med folk som får dig att känna att du är bra och som lyfter dig! Jag tror det är jätteviktigt att ha en plats eller ett gäng där du känner att du kan vara dig själv och säga vad du tycker. Det kan vara klurigt att hitta rätt vänner, men att ha ett bra gäng som du blir glad av gör SÅ mycket! Du blir mer självsäker och tillåts vara som du är. Det tror jag är en nyckel till bra självförtroende.

Hela intervjun med Zara hittar du i VeckoRevyn nr 3 som finns ute i butik nu!

Veckorevyn #3 2017