in

Vi börjar dagen ALLDELES för tidigt – enligt forskning

somn dragare

Att det är svinjobbigt att gå upp varje morgon klockan ringer orimligt tidigt är inte så konstigt, eftersom att det stör våra kroppars naturliga klocka. Mer

Forskning om att människor tvingas börja arbets- och pluggdagen för tidigt är inte ny, men det är ändå sjukt viktigt!

Dr Paul Kelley, Oxford University, säger att det behövs en stor samhällsförändring då man måste flytta fram starttiden för skola och jobb för att tiden ska fungera med människans naturliga klocka. Dygnsrytmen hos personer under 55 år är inte synkade med de vanliga 8-17 tiderna många jobbar, som utgör ett hot mot prestation, humör och mental hälsa.

Experiment som gjorts där man studerat människors naturliga klocka visar att en 10-åring inte börjar fokusera ordentligt för skolarbete innan halv nio på morgonen. En 16-åring borde börja skoldagen klockan 10 för värsta resultat och universitetselever borde få starta dagen klockan 11. Låter drömmigt om det skulle vara så, eller hur?

Starta senare höjer betygen

Dr Kelley har varit lärare på Monkseaton Middle School och ändrade skoltiden för barnen så att de började klockan tio istället för halv nio, och antalet toppbetyg steg med 19 (!) procent. Han tror att man kan höja den genomsnittliga siffran för betyg med tio procent bara genom att låta eleverna börja skolan senare på förmiddagen.

Anställda på företag som behöver starta jobbdagen tidigt löper stor risk för att råka ut för diverse hälsoproblem, enligt Dr Kelley.

– Anställda borde börja jobba klockan 10, ofta lider man av sömnbrist. Hela vårt samhälle lider av sömnbrist. Det är mycket skadligt för kroppens system då det påverkar det fysiska-, känslomässiga- och prestandasystemen i kroppen. Din lever och ditt hjärta har olika mönster och vi tvingar dem att ändra de mönstren med två eller tre timmar. Det är ett internationellt problem. Våra kroppar lider men det behöver inte vara så, sa han till Telegraph Festival of Business.

Sömnbrist är farligt för kroppen

Sömnbrist påverkar vår kropp otroligt negativt. På bara en vecka där man sover mindre än sex timmar per natt görs det 177 ändringar i hur generna fungerar. Sömnbrist påverkar prestation, fokus, långtidsminne och uppmuntrar till drog- och alkohol användning. Det leder också till utmattning, ångest, frustration, ilska, impulsivt beteende, viktökning, risktagande, högt blodtryck, försvagat immunsystem, stress och annan psykisk ohälsa. Vem visste att sömn påverkade kroppen så mycket?!

Dr Kelley säger att nästan alla elever förlorar omkring tio timmar sömn i veckan eftersom att de tvingas att gå upp förtidigt.

– Bara genom att ändra skoltiderna så att man börjar senare kan man förbättra livskvalitén för en hel generation av barn. Vi har en möjlighet här att göra något som skulle gynna flera miljoner människor på jorden.

Well, vi hade iallafall inte haft någon emot sovmorgon några dagar i veckan!