in

Experten tipsar: så blir du bra på att prata inför folk – i 5 enkla steg

tips för att hålla tal

Andreas Ekström har blivit utsedd till Årets talare och har mååånga års erfarenhet att av prata inför folk. Nu ger han sina fem bästa tips för hur du lyckas med ditt tal! Mer

Journalisten Andreas Ekström vann nyligen pris som Årets talare i Sverige. Här är hans fem bästa tips för dig som läser Veckorevyn och som vill bli riktigt bra på att prata framför människor – i skolan, på jobbet eller när du ska hylla en kompis på en fest.

1. Gör grundjobbet

Då är du redan bättre än åttio procent av alla andra. Ställ dig nära scenkanten, i mitten. Stå kvar. Backa inte. Presentera dig. Gå rakt på sak. Håll tiden, riktigt noga, av hänsyn både till publiken och till den som kanske ska prata efter dig. Var tydlig med att du är klar. Tacka.

2. Använd mikrofon

Var inte rädd. Du bestämmer över den! Mikrofonen ger dig kontroll över rösten. Det är inte svårt – det kräver lite träning bara. Det viktigaste är att ha mikrofonen riktigt nära munnen. Mot hakspetsen. Låt den snudda emot hela tiden, så att du inte gradvis råkar sänka den tills den plötsligt är i höjd med naveln. Fördelen med att prata nära är att volymen på ljudanläggningen kan vara lägre ställd – du hörs, även om du väljer att sänka rösten. Du kan gasa och bromsa. Du riskerar inte att börja låta spänd och skarp i diskanten eller skakig och osäker i basen. Mikrofonen är din bästa vän. Lär dig hur du ska ta hand om den bara och kolla ljudet i förväg. Är du ändå inte övertygad? Här kommer ett skäl till: det kan finnas personer i rummet som inte hör lika bra som du. Ta hand om dem. Ge dem chansen att höra vad du säger.

3. Tänk på kroppen – men lagom mycket!

Man kan inte gömma sig på en scen. Man syns, som den person man är, och det är okej. I flera år brukade jag ha konstig träningsvärk i kroppen efter att jag hade föreläst. Jag förstod inte varför. Men så plötsligt en dag kom jag på det: Jag stod ju och höll in magen. Ren idiotisk fåfänga. Som om det gick att lura publiken att jag är 23 år och i galet bra form. Lägg ner. Publiken fattar att jag är en 43-årig farsa som gör allt jag kan för att slippa att träna. Mitt liv som talare blev så fruktansvärt mycket enklare från den där dagen – också för att jag blev bättre på att acceptera och stå ut mig med själv som jag ser ut på en scen. Det får vara som det är. Men! Det finns saker med kroppen som spelar roll. Står man rak i ryggen talar man med större kraft. Gestikulerar man med spretiga fingrar ser man helt annorlunda ut än när man håller ihop fingrarna. Testa lite framför en spegel, eller ännu hellre, ta mobilen och spela in första minuten på den presentation du ska göra. Du kommer att bli dubbelt så bra av det.

4. Om du vill visa bilder – tänk dig för!

Jag har sett talare i elitklass, med jobb på internationell toppnivå, med världens historia att berätta och suveräna kunskaper i sitt ämne, som kvaddar hela intrycket med en Powerpoint som min son skulle ha gjort bättre. (Han börjar ettan till hösten.) Bilderna ska vara enkla. Läsbara. Tydliga. De ska innehålla mindre text än du tror, och de ska berätta något mer än det du förmedlar med ditt prat. Annars kan det faktiskt kvitta. Det kan vara smartare att rita något på ett blädderblock.

5. Se folk i ögonen!

Flytta blicken medan du pratar, skapa kontakt med dem som lyssnar. Om de är många, eller om du har en lampa som lyser dig i ansiktet, så kan det vara svårt. Då låtsas du. Du tittar mitt emellan folks huvuden som om det satt någon där. Du stirrar rakt in i mörkret men med ett ansiktsuttryck som om du såg en kär gammal vän. Tittar du upp för mycket verkar det som om du hittar på. Tittar du ner för mycket verkar det som om du inte vet vad du ska säga härnäst. Men det vet du ju. Du vet var du ska börja, du vet var du ska sluta, och du vet hur lång tid det kommer att ta. Och varför vet du det? Enkelt: för du har förberett dig. Du jobbar som ett proffs.

hålla tal tips
Andreas Ekström in action.