in

Ska du plugga i höst? Här är allt du behöver veta!

tips plugga studera
Alex Samuels / Unsplash

Har du planerat att börja studera i höst? Här kommer en lista på allt du behöver tänka på! Mer

Antagningsbesked och viktiga datum

Under juni får man kontrollbeskedsmail, det vill säga mail om att man ska kolla igenom så uppgifterna man skickat in stämmer.

Den 9 juli kommer antagningsbeskedet och man får reda på om man kommit in eller inte. Du har fram tills den 24 juli på dig att tacka ja.

Den 30 juli kommer andra antagningsbeskedet. Här har du som hamnade på reservlistan en till chans.

Det är alltid nervöst att vänta på om man kommer in eller inte. Ha alltid en plan B och kom ihåg att det inte är hela världen om det skiter sig. Om du verkligen vill ha den utbildningen kan du överväga andra orter och plugga upp dina betyg under kommande termin och söka till våren igen. En annan idé är att testa att göra högskoleprovet och hoppas på bättre snitt där.

Bostad

Det är också dags att börja fundera på bostad om du har planer på att börja studera till hösten. Ställ dig i bostadsköer, lägg ut annonser på Blocket och Facebook. Hör med kontakter och be dem höra med sina kontakter i staden du tänkt plugga i.

Att hyra i andra hand kan vara väldigt dyrt, i varje fall i stora städer som Stockholm, Göteborg, Uppsala och Lund. Många försöker också lura studenter på onödiga hyror och ibland finns inte ens objekten folk försöker sälja in. Kolla upp både hyresvärd och bostad ordentligt så du inte blir lurad på onödiga summor.

Att bo inneboende, på hostel eller i korridor är ett jättebra sätt att börja. Då har du i varje fall någonstans att ta vägen, även om det kanske inte är ditt drömscenario för resten av studietiden. Räkna med att behöva flytta några gånger innan det känns helt rätt.

Ekonomi

Du behöver se över och planera din ekonomi. Ett tips är att göra en budget för dina nya inkomster och utgifter som student. När man pluggar på högskola eller universitet får man studiemedel ifrån CSN. Det består av två delar, ett lån och ett bidrag.

Så sparar du pengar som student:

  • Gå inte ut varje dag – visst är det kul att gå ut och dricka bärs men gör det med måtta.
  • Ät hemma och gör matlådor. Ja det låter tråkigt, men ja det är värt det!
  • Använd Mecenat och Studentkortets rabatter!
  • Använd alla rabatter du kan – ofta har restauranger och butiker egna studenterbjudanden, se till att utnyttja det!
  • Låt andra bjuda. När vi annars tänker ”nej men inte ska väl morfar bjuda på fikan” kan vi nu tänka ”jag utbildar mig faktiskt, han kan mycket väl investera i mig och den här chokladbollen”.
  • Ha olika konton för olika saker. Döp ett konto till ”Leva”, ett till ”Spara” och ett till ”Lånepengar”.
  • Skaffa ett extrajobb.
  • Första månaden på höstterminen får man dubbelt studiemedel, lägg undan större delen av det du inte behöver. CSN kommer i förskott vilket innebär att du kommer behöva de pengarna i slutet på terminen.
  • Träna utomhus istället för att lägga hundratals kronor på gymkort.
  • Gå på klädbytardagar, sy om gamla kläder, byt och skänk kläder eller handla på second hand.
  • Köp även begagnad studentlitteratur.

Första dagen på universitetet eller högskolan

Försök få någon vecka ledig mellan jobb och innan första dagen på din utbildning. Vila är alltid bra, men speciellt innan man börjar ett nytt kapitel i livet. Och väl på första dagen: se till att komma i tid, anteckna och ställ alla frågor du kommer på.

Om du även är ny i staden, ha gärna någon ledig dag avsatt för att kolla upp viktiga adresser och känna av området.

Sist men inte minst, slappna av och ha kul. Alla är förmodligen lika nervösa som du.