Vässa pennorna! Högskoleprovet 2025 närmar sig och vi ger de bästa pluggtipsen. Mer
Så fixar du högskoleprovet (5 smarta pluggtips!)
Högskoleprovet är ett frivilligt prov du kan göra för att delta i fler urvalsgrupper när det är dags att söka in till högskola eller universitet. Provet kan dock medföra en hel del nerver (både innan och under), så vi hjälper till att förbereda dig på bästa sätt!
När är högskoleprovet 2025?
Provet hålls två gånger per år. Det första tillfället är den 5 april 2025 och det andra tillfället är den 19 oktober 2025.
5 tips: plugga inför högskoleprovet – öva på gamla prov
- Öva på gamla prov. När du tar hjälp av gamla prov och häften får du inte bara en idé om hur provet är utformat och vad som förväntas. Du kan även testa hur snabb du är, genom att försöka ta dig igenom alla frågorna under samma tid som det faktiska provet. Här hittar du tidigare prov!
- Fräscha upp dina matte-kunskaper. Mattedelen på högskoleprovet motsvarar nivån för Matematik 1b. Om det har gått ett tag sedan du pluggade matte kan det vara en bra idé att dra fram en gammal bok och repetera, då frågorna ändå kan vara rätt kluriga.
- Läs mycket! Ordförråd och läsförståelse är två av de centrala delarna under provet, och du kan förbereda dig genom att ha inne vanan att läsa mycket. Helst ska det vara en blandning av allt, både fack- och skönlitteratur på både svenska och engelska.
- Öva på diagram, tabeller och statistik. Lite i samma tema som att repetera matten, men se till att lägga lite extra fokus på att lära dig hur man läser och tolkar olika diagram och tabeller. En hel del av uppgifterna på högskoleprovet handlar nämligen om det.
- Sov, ät och rör på dig! Om du är utvilad, mätt och pigg kommer det att gynna dig under provdagen. Hellre en timmes extra sömn under natten än att råplugga den extra timmen. Om du har möjlighet är ett tips att även promenera eller cykla till provlokalen.
Det finns även flera appar och hemsidor, som du kan använda dig av som ett hjälpmedel under tiden du pluggar till provet.
Hur lång tid tar det att skriva högskoleprovet?
Provdagen är schemalagd en lördag, och du kan räkna med att avsätta hela dagen (bortsett från kvällen när du ska fira!). Provdagen är ungefär 8 timmar och 30 minuter inklusive rast. Provet består av totalt 5 delar och till varje del får du 55 minuter skrivtid. Här är alla delar som kommer, men i vilken ordning får du veta på provdagen:
- Två kvantitativa provpass: i dessa två delar handlar det om att lösa matematiska problemlösningar, göra kvantitativa jämförelser och läsa av diagram, tabeller och kartor.
- Två verbala provpass: dessa två delar handlar bland annat om ordförståelse och läsförståelse på både svenska och engelska.
- Ett utprövningspass: detta prov kan vara antingen ett verbalt prov eller ett kvantitativt prov. Det består av uppgifter som ska testat inför kommande prov, och du får inget resultat på detta prov. Men du får inte i förväg veta om provet är ett utprövningspass eller inte, så det gäller ändå att göra ditt bästa!
Högskoleprovet består av 160 uppgifter som är fördelade i två lika stora delar, en kvantitativ och en verbal. Till dessa uppgifter är därmed inte utövningspasset inräknat.
Tips att följa under provdagen
- Var på plats minst 30 minuter innan det börjar och glöm INTE giltig legitimation.
- Disponera din tid rätt! Fastna inte för länge på en fråga som känns för svår, eller som du inte förstår. Då är det bättre att gå vidare och sen gå tillbaka om du får tid över.
- Fatta snabba beslut och välj det alternativ som du tycker känns mest logiskt.
- Om du hinner kan du anteckna dina svar vid sidan av, för då kan du rätta det direkt när facit kommer. Men om tiden är knapp ska detta absolut inte prioriteras, eftersom du ändå får reda på resultatet så småningom.
Hur anmäler man sig och loggar in?
För att få skriva högskoleprovet behöver du fylla minst 18 år under 2025 eller uppfylla vissa krav. Till exempel kan du skriva provet om du är under 18 år, men elev i gymnasieskolan och läser på vårterminen det andra läsåret eller senare. Du anmäler dig genom hogskoleprovet.nu, men just nu är anmälan tyvärr stängd för vårens prov. Det är även på den sidan som du kan logga in för att se mer information om just ditt prov.
Kan man anmäla sig i efterhand?
Det går tyvärr inte att anmäla sig efter att anmälningsperioden stängt. Om du missade att anmäla dig till våren finns det även ett tillfälle på hösten! Anmälan till det provet är öppen mellan den 12 och den 19 augusti.
Vad kostar det?
Det kostar 550 kronor att anmäla sig till provet. När du har anmält dig får du en bekräftelse på mejl om att din betalning har gått igenom, och på det sättet vet du att du är anmäld till högskoleprovet.
Kan jag få pengarna tillbaka om jag inte kan skriva provet?
Tyvärr är det inte möjligt att få pengarna tillbaka om du av någon anledning inte kan dyka upp på provdagen. Din anmälan är också personlig, vilket innebär att du inte kan överlämna den till någon annan eller spara den till ett annat tillfälle.
Vad kan man få för poäng?
Som resultat kan du få mellan 0.00 och 2.00. Resultatet är ett medelvärde av ditt resultat i den kvantitativa delen och den verbala delen.
När kommer resultatet för högskoleprovet 2025?
Rättningen för högskoleprovet brukar ta omkring en månad. Du ser sedan ditt resultat på högskoleprovets hemsida. Ditt provresultat är sedan giltigt i 8 år.
Var hittar jag facit för högskoleprovet?
Strax efter att provet har varit brukar facit publiceras på studera.nu. Observera att det alltså inte är ditt personliga resultat, utan bara ett facit. Om du har antecknat dina svar under provet kan du alltså få en idé om hur det har gått.
Några saker att tänka på efter provet
- Om du har planer på att eventuellt skriva provet igen är det bra att fundera över vad du tyckte vad lättast respektive svårast. Det är många som skriver provet flera gånger, innan man förstår vad det är som förväntas och vad man ska fokusera på.
- Var stolt över dig själv! Du grejade det och se till att fira med något roligt på kvällen.