in

Lyssna på ”Fucked up world” – Idas viktiga sång mot sexuella trakasserier

idagratte

En klapp på rumpan har de flesta tjejer fått utstå under utekvällar. Det är INTE okej. Ida Gratte har fått nog av sexuella trakasserier och kräver nu förändring med en egenskriven låt. Lyssna på den här nedanför! Mer

Det är få som har koll på vad sexuella trakasserier innebär. Någon som nyper dig i rumpan när du är ute med dina kompisar kan du väl inte göra något åt? Jo, det är precis det du kan. Sexuella trakasserier kan vara allt ifrån att någon tafsar på dig, eller sexuella antydningar som visslingar och kommentarer, till grövre angrepp. Det händer alltför ofta att tjejer får utstå att killar tafsar och det är många som känner sig rädda när de går själv hem från uteställen.

Ida Gratte, 19, från Nybro utanför Kalmar är en av alla som vill få personer att förstå att det är dags att göra en förändring i samhället. Hon har skrivit en låt som många redan har fått upp ögonen för. Namnet på låten är ”Fucked up world” och handlar om hennes egna erfarenheter och tankar om just sexuella trakasserier. Lyssna på den här:

VeckoRevyn valde att ta reda på lite mer om tjejen bakom låten:

unnamedVem är Ida Gratte?
– Jag är en 19-årig tjej som är uppvuxen i Nybro men bor mestadels i Kalmar nu. Jag tog studenten i våras från ett musikgymnasium i Torsås, och nu jobbar jag med mitt eget företag som musiker och artist.

Hur kom du på att skriva ”Fucked up world”?
– Jag ville skriva något som hade innehåll och betydde något. Jag har börjat tänka på det här mer och mer. Speciellt efter en gång när jag skulle gå hem själv efter att ha varit ute och min mobil dog. Jag kunde inte prata med någon på vägen hem och då var jag rädd. Och mitt bästa sätt att få uttrycka det jag känner är genom att skriva låtar.

Varför döpte du den till ”Fucked up world”?
– Jag ville ha något med attityd så att folk skulle förstå att det var något jag var trött på. Som det är nu så är det liksom vardagsmat för oss tjejer när vi är ute att till exempel bli tagna på rumpan. Det ska inte behöva vara så.

Hur känns det att låten blivit så uppmärksammad?
– Jag fattar det inte riktigt. Det var lite ”what-känsla” när det gått upp till
40 000 lyssningar men nu är det över 580 000, tror jag.

Vad har du fått för reaktioner?
– Mest positiva, och personer från hela Sverige skriver till mig att de håller med i det jag sjunger. Jag tror det har varit en ögonöppnare för många, det hoppas jag i alla fall.

Hur hoppas du mer att du påverkar med din låt?
– Att människor inser hur viktigt det här är att prata om. Framför allt att jag hoppas att den startar mycket diskussioner som leder till förändring.

Hur ser din tid ut framöver?
– Jag har snackat med lite olika studios och tror jag har bestämt mig för en. De vill spela in min låt och sedan fortsätta jobba med mig, så det är jättekul! För det är det här jag vill göra, skriva låtar som gör skillnad. Och det verkar också vara det människor vill höra.

Vad skulle du vilja hälsa till alla tjejer där ute?
– Våga säga ifrån. Fnissa inte om någon tar dig på rumpan, visa istället att det inte är okej.