Är du förväntansfull över att bli förälder men lider av klimatstress? Vi hjälper dig att lindra din ångest och istället bli en miljömedveten förälder.
Mer
Klimatångest och barnlängtan? Så kan du klimatkompenserar för ditt barn
Kvinnor är mer benägna att ändra sin kost och livsstil jämfört med män i samma åldersspann. Detta framkommer i WWFs, Världsnaturfondens, senaste klimatbarometer som görs varje år i mars. Rapporten visar på att kvinnor mellan 18-29 år är den grupp som är mest klimatstressade. I samma veva som vi börjat prata mer om klimatet så har barnskaffandet som miljöpåverkan tagit större plats i debatten. I både forum och debattartiklar argumenteras det å ena sidan om hur ansvarslöst det är att skaffa barn, och å andra sidan att det är en absurd uppmaning att försöka få folk att avstå barn för miljöns skull.
Även om valet att inte skaffa barn är ett bra beslut för miljön så finns det fler alternativ till att vara klimatsmart. Här listar vi några alternativ du kan utföra i vardagen för att klimatkompensera och minska koldioxidutsläppen:
Håll koll på maten
Att äta en mer varierad och växtbaserad kost är inget nytt. Fler och fler provar på vegetariska alternativ i vardagen. Men tänk även på svinnet och att inte kasta mat. Försök att ät säsongsbaserat.
Resor
Du har hört det förr. Lämna bilen hemma och ge dig ut i kollektivtrafiken, alternativt börja samåka. Skippa utlandsresemål och res färre gånger.
Skippa engångsprodukterna
Bebisar kräver blöjor, våtservetter och tvättlappar – men dessa måste inte vara engångsartiklar. Idag finns det bra tygblöjor på marknaden och samma gäller servetter och lappar!
Ta till vara på det gamla
Du kan återvinna mer än plast, glas och metall. Glöm inte att fynda barnböcker och leksaker på second hand. Ta även snacket med dina vänner och familj om presenter. Tänk igenom familjens konsumtion. Presenter till födelsedagar, dop och julklappar kanske inte alltid behöver vara nya grejer? Ärv av vänner och familj.
Lär ditt barn om miljön
Att i en tidig ålder ta med ditt barn till återvinningen, lära barnet att på rutin släcka lampan och inte slösa på vatten är bra första steg. Uppmuntra till att göra en aktivitet som familj. Samla skräp, panta burkar eller ge bort onödiga prylar från hemmet.