in

Kawtar, 29: ”Slöjan ger mig styrka och frihet”

Kawtar Chibli

Vi har träffat Kawtar Chibli – en ung muslimsk singeltjej som är född och uppväxt i Sverige. Kawtar bär av egen vilja slöja och ber sina dagliga böner. När hon möter folks fördomar säger hon ifrån. ”Inget ska stoppa mig från att ha ett värdigt liv i det här landet”, säger Kawtar till Veckorevyn.com. Mer

Kawtar Chibli, 29, är en av de medverkande i SVT:s dokumentärserie ”Jag är muslim” där tittarna får följa svenska muslimer i deras vardag. Kawtar jobbar som bröllopsfotograf och kurator, två jobb hon tycker liknar varandra en hel del.
– I båda fallen handlar det om att jobba med människor och att få dem att slappna av, öppna upp och visa sina känslor, antingen i syfte att hjälpa dem eller för att dokumentera deras stora dag.

Kawtar i Jag ar muslim
Foto: Agnes L Myrehed

Kawtar är född och uppväxt i Malmö där hennes föräldrar och tre småsyskon fortfarande bor. Föräldrarna kommer från Libanon men har palestinska rötter. Kawtar gifte sig som vuxen med en muslimsk man och flyttade till södra Stockholm, men är numera skild och lever för tillfället som singel.

Hur kommer det sig att du är med i Jag är muslim?
– Jag blev kontaktad av programmets redaktion och jag tyckte det lät som en nyttig och vettig programidé, så jag hoppade på tåget. Jag deltar utifrån att jag är svensk muslim och pratar om de fördomar jag och mina vänner möter och de rasistiska strukturer som finns i samhället.

Vilka är de vanligaste fördomarna om muslimer?
– Det största problemet är egentligen inte att folk har fördomar, vi har alla fördomar. Det är de rasistiska strukturerna i samhället som är det problematiska. Strukturer som gör att vi muslimer systematiskt särbehandlas, vilket gör det mycket svårare för oss att exempelvis få ett jobb eller ta oss in på bostadsmarknaden.

Vilka frågor får du apropå att du är muslim och bär slöja till vardags?
– Det kan vara ”Tvingar din pappa dig att bära slöja?”, ”Har du blivit bortgift”, eller ”Inser du att du är en förtryckt individ?” Jag svarar såklart ”nej” på dessa och liknande frågor, och att jag exempelvis har valt att bära slöja helt själv. Men det jobbiga är att man oftast blir tagen för en svag, förtryckt individ och även om du säger emot så blir du inte trodd. Det stänger ju möjligheten att kunna föra en dialog med den som frågar.

[adSpace placement=”manual”]

Vad betyder slöjan för dig?
– Slöjan står inte för något som helst förtryck, vad gäller mig i alla fall, utan snarare för frihet. Det ger mig styrka att ta på den, även om jag är medveten att den också gör mig till en levande måltavla för folks fördomar och påhopp. Många tror att jag bär slöja för att täcka mig för mannen, mäns blickar, men så är det inte utan det handlar helt och hållet om min relation till Gud.

På vilka andra sätt uttrycker du att du är troende och muslim?
– Framför allt genom hur jag behandlar mina medmänniskor, exempelvis genom att helt enkelt vara snäll och respektera andra människor. Jag går inte till någon moské, men ber mina böner varje dag och fastar under Ramadan. Varken min bön eller fastan syns ju utåt.

Kawtar Chibli
Foto: Ernst Henry

Har du varit med om några påhopp, som du kallar det, på grund av att du är muslim?
– Det har inte hänt mig så mycket, men jag hör ofta från mina vänner att de blir knuffade, spottade på och får höra glåpord från folk när de rör sig ute på stan. Allt sådant tycker jag att man ska polisanmäla. En gång var det en äldre dam som sa ”Åk hem med dig” till mig. Då gick jag fram och sa ”Vad var det du sa?” Då stirrade hon bara på mig och gick därifrån.

Inga problem på din arbetsplats?
– Inte vanligtvis, men för en tid sedan fällde en före detta arbetskollega en rasistisk kommentar. Först blev jag chockad, men efteråt mest arg och irriterad. Jag tog tag i det direkt och pratade med chefen om det, så det redde ut sig. Är du tyst när något sådant händer så visar du att du accepterar det. Den händelsen har gjort att jag vågar ta för mig mer och jag har bestämt mig för att inget ska stoppa mig från att ha ett värdigt liv i det här landet.

Hur kan samhället blir bättre när det gäller muslimers situation?
– Det är komplicerat eftersom rasismen i samhället är strukturell och har blivit allt mer normaliserad. För det första krävs tydliga politiska ställningstaganden. Man behöver jobba på många nivåer – inom skolan, på arbetsplatser, inom polisen, sjukvården och myndigheter. Och så är det viktigt att vi alla visar civilkurage när vi ser att någon blir påhoppad, oavsett anledning.

Jag är muslim har premiär den 26 oktober på SVT2. Programmet som Kawtar medverkar i är del 2 av 6 och visas 2 november kl 20.