in

Känner du dig avundsjuk ibland? Grattis! (så blir din avundsjuka en framgång)

avundsjuka

Känner du dig avundsjuk på vännerna som tycks ha allt – en lycklig relation, coolt jobb och pengar? Då är det dags att du lär dig att vända din avundsjuka till personlig framgång istället.

Mer

Din kompis är roligare och smartare, har snyggare kläder, större lägenhet och en hetare partner. Dessutom tjänar hen mer pengar, har ett bättre jobb och är alltid en social succé på alla fester ni går på. Du känner dig ibland avundsjuk på din kompis perfekta liv!

Känner du igen dig i situationen? Då ska du läsa vidare. VeckoRevyns coach Cecilia Duberg ger sina bästa tips på hur du hanterar dina avundsjuka känslor och istället använder dem för att bli gladare, mer positiv och mer framgångsrik.

coachen

VeckoRevyns menatala coach och psykolog Cecilia Duberg.

 
– När man pratar om avundsjuka är det viktigt att först konstatera att det alltid handlar om en själv – aldrig om den du är avundsjuk på. Det är också viktigt att komma ihåg att det är en av våra mest grundläggande känslor.
Att känna avund inför någon handlar om att du jämför dig med andra, lägger märke till att det finns olikheter och sen lägger skulden på någon annan för något du själv saknar. På så sätt uppstår en känsla av orättvisa och girighet.

Varför känner vi avundsjuka?
– I grunden är avund en guidande känsla som gör att vi inspireras av omgivningen för att förse oss själva med det vi upplever har stort värde. Missnöjdhet leder tyvärr ofta till girighet och missunnsamhet. Är du inte nöjd med dig själv och det du har, då vill du ha det andra har. Du luras att tro att lösningen ligger i att ha likadana skor som någon annan, en liknande partner eller lika roliga fester. Men lösningen är faktiskt att försöka bli mer nöjd med dig själv.

Hur gör jag för att bli mer nöjd med mig själv och mitt eget liv?
– Vägen till att bli mer nöjd med dig själv och ditt liv handlar naturligtvis inte om att ha det någon annan har, eller att ta ifrån någon annan välgång. Tvärtom. Ju mer du omger dig med lyckade och inspirerande människor – ju mer lycka får du i ditt liv. För att bli nöjd behöver du skifta fokus bort från det du saknar till det du faktiskt har. Det är viktigt att gå till botten med dig själv och att hitta dina egna vägar och önskningar och börja göra en plan för dem. Tänk på att du inte höjer ditt eget värde genom att sänka andras.

Har du några konkreta tips på hur jag kan göra när de avundsjuka känslorna kommer krypande?
– När du står där i stunden och brottas med avundsjukan – påminn dig själv om hur mycket du tycker om din vän, hur mycket du önskar henne allt gott och vad ledsen du skulle vara för hennes skull om det gick dåligt för henne. Var generös med dina känslor – det går inte att slösa med känslorna. Träna på att känna lycka för andra och på samma sätt för dig själv.

Psst. Du har väl inte missat att du kan maila frågor kring mental hälsa direkt till Cecilia på [email protected]

Kändisarnas avundsjukehistorier

Bara för VeckoRevyn avslöjar kändisar som Foki, Michaela Forni och Frida Sandén sina värsta avundsjukehistorier…

foki

Foki Wallström, 21, bloggare:

”Jag var avundsjuk på hennes skor”

– Enligt mig så är avundsjuka ett psykologiskt otyg som man inte ska ödsla tid och energi på, och jag har i stort sett aldrig varit avundsjuk på mina vänner. Dock så har jag varit avundsjuk på min lillasyster vissa gånger, precis som hon har varit avundsjuk på mig. Men det är nog ett oundvikligt fenomen som ingår i den typiska syskonkärleken. Förut kunde jag jämföra mig med min syster och bli avundsjuk på henne. Det kunde orsakas av allt från betyg i skolan till hennes skosamling.

frida sanden

Frida Sandén, 18, artist:

”Min bästa vän hade en perfekt kropp”

– Jag var galet avundsjuk på min bästa vän när jag var yngre. Enligt mig hade hon den ”perfekta kroppen”, hon kunde äta precis vad hon ville utan att ens behöva träna och såg ändå likadan ut. Själv såg jag mig som lite knubbig, trots att jag tänkte ofta och noga på vad jag stoppade i mig. Det var bara så galet orättvist. Men ju äldre jag blev ju mer lärde jag mig att hantera mina känslor, som mest berodde på att jag var missnöjd med mig själv och jag började istället inse det fina med min kropp. Vi är fortfarande bästa vänner och min avundsjuka påverkade aldrig vår relation negativt, det var bara jag själv och min självkänsla som fick ta stryk av det.

forni michaela

Michaela Forni, 23, bloggare:

”Jag har varit avis på kompisar med pojkvän”

– Jag tror inte att jag varit avundsjuk på någon vän i vuxen ålder. Nu låter jag som en friendly angel, men det är sant. Jag har varit avis när jag har varit singel och det är söndag och någon ska hem till sin gulliga kille. Men egentligen tycker jag bara att hon är en lucky bastard.

caty testad

Katarina ”Caty” Testad, 23, bloggare:

”Jag grät när jag inte vann Blog Awards”

– Jag blev så himla avundsjuk på min bästis Keela när hon vann Årets blogstar på VeckoRevyn Blog Awards. Jag var också nominerad men vann inte i min kategori. Jag är fortfarande avundsjuk över det. Vi hade båda drömt och fantiserat i flera år om att vinna Blog Awards och i år gick drömmen om att bli nominerad i uppfyllelse. Vi blev så glada över att vi båda hade chansen att vinna, men nu blev det inte så. Jag känner självklart glädje för hennes skull, men under prisutdelningen grät jag för hennes skull men också för min egen, för att jag inte vann. Nu använder jag avundsjukan som drivkraft för att nå mina mål och drömmar, har hon vunnit ska jag också lyckas med det en dag.