in

Haka på slow travel-trenden: res långsammare och upplev mer

slow travel sa funkar det
Foto: Alexandra Eriksson

I en tid då allt ska gå snabbt, snabbt, snabbt blir det allt viktigare att stanna upp och njuta. Det är precis det fenomenet slow travel handlar om, och du kommer vilja testa det asap. Mer

De flesta semesterresenärer idag försöker hinna med så mycket som möjligt på så kort tid som möjligt, om målet inte är att enbart koppla av på hotellet förstås. Semesterdagarna är knappa och lusten att utforska och uppleva mycket är stor, men ska man verkligen behöva stressa sig igenom sin välförtjänta semester? Och blir resan verkligen bättre bara för att man hinner uppleva alla ”måsten”? Inte om man reser enligt fenomenet slow travel. 

Vad innebär slow travel? 

Begreppet slow travel handlar om att skapa djupare dimensioner i resandet, ta dagarna som de kommer och njuta av själva resan. Det handlar även om att djupdyka i landets kultur, språk och kulinariska upplevelser på ett helt nytt sätt än förut. 

Att resa idag innebär ofta att ta sig till sin destination så snabbt som möjligt, gärna med direktflyg, för att sedan hinna besöka så många sevärdheter som möjligt innan det är dags att åka hem. Sevärdheterna man besöker hittar man i en reseguide och har man bil använder man sig av en GPS för att ta sig dit. Man håller sig gärna till de välkända matkedjorna och butikerna som finns på huvudgatan, och lägger sig på samma ställe vid stranden varje dag. Med andra ord stannar man kvar i sin trygghetszon där ingenting kommer som en överraskning.  Och det är den raka motsatsen till vad en slow traveler hade gjort. 

Så reser en slow traveler 

Om du är en slow traveler gillar du att gå mot strömmen. Du gillar att upptäcka nya gator, nya butiker och lokala restauranger när du befinner dig på resande fot. Förmodligen frågar du någon som bor i staden vart lokalbefolkningen gillar att hänga på sina lediga dagar, då det med all säkerhet inte är samma ställen som finns med i de reseguider du har läst. 

När en slow traveler ska ut och äta middag undviker de välkända matkedjor och promenerar hellre in på smågator för att upptäcka hål i väggen som serverar lokala delikatesser. 

Istället för att spendera varje lat eftermiddag i skuggan av samma palm utforskar de nya stränder och hyr en cykel för att ta sig dit istället för att ta en taxi. Kanske hittar de ett bra glasställe eller en utkiksplats längs vägen?

Slow travel innebär att man njuter av det oplanerade, även om det inte alltid blir perfekt. Det handlar om att sänka kraven och inte veta vad som väntar – det är oftast då resan blir som allra bäst. 

E8F457E9 CE10 49A4 A5CB 80B77B1F790C 2
Bild: Alexandra Eriksson

Slow lifestyle?

Det är inte bara slow travel som är på tapeten just nu, det talas även om slow living och slow food – en slow lifestyle helt enkelt. 

Hela konceptet med att ”leva långsamt” kretsar på många sätt kring hållbarhet och miljömedvetenhet. När det gäller livsstilen kan det handla om att återanvända, laga och bygga eget medan det i matlagningen främst handlar om att laga mat innehållande bra råvaror (kanske som du själv odlat) från grunden. 

När det gäller slow travel ligger fokus på själva resan – kanske att ta tåget istället för flyget eller att promenera istället för att ta taxi. Det handlar minst lika mycket om att stötta lokala butiker, restauranger och caféer istället för att vända sig till välkända kedjor.  

5 snabba tips för att bli en slow traveler

  1. 1. Att flyga är bekvämt, men genom att istället ta tåget eller bussen kan du skapa minnen för livet. 
  2. Promenera istället för att ta en taxi till din destination, men ta en väg som du aldrig tidigare gått. Ta inte upp din GPS förrän det verkligen behövs. 
  3. Ta kontakt med lokalbefolkningen! Fråga dem om tips på stränder, restauranger eller sevärdheter de själva gärna besöker. 
  4. Slå dig ner i en park eller på ett lokalt café, lägg ner din telefon och ägna dig åt ”people watching”. Det finns mycket att lära sig om en plats bara genom att fokusera på de som bor där. 
  5. Studera språket. Du behöver inte lära dig allt, men att kunna några grundläggande fraser eller ord kan vara givande för dig och samtidigt respektfullt mot invånarna.  

Av: Alexandra Eriksson.