in

Guide: så hanterar du killgissningen

killgissa

Killgissningar är något de flesta av oss råkar ut för både privat och i jobbsammanhang. Och även om det i de flesta fallen sker rätt harmlöst, är det inte ganska tröttsamt? Mer

För två år sedan tog svenska språkrådet med mansplaining i sin nya ordlista. Ordets definition är ”förklaring som ges av män till kvinnor, som förutsätts vara mindre vetande”. Killgissningen är det svenska svaret på mansplainingens irriterande lillebror.

En killgissning, för er som missat uttrycket (men som mest troligt inte missat företeelsen), är när en man låter som en som vet vad han pratar om trots att han bara chansar. Exempelvis, vid en fråga han inte vet svaret på, så drar han till med en killgissning istället för att bara säga att han inte vet. För det är ju otänkbart.

Hur gör du då för att finta killgissningen? Vi har samlat tre tips som gör det lättare att hantera:

1. Konfrontation  

”Nu killgissar du va?” Visa att du är med i matchen – det har inte undgått dig att det ligger föga trovärdighet i uttalandet. We see you.

2. Följdfrågor  

”Jaha, men hur går det till?” Killgissningar tas lätt kål på genom följdfrågor. Om inte den påhittade teorin faller på första försöker – fortsätt med följdfrågor tills det blir tydligt att svaren inte håller. Om du verkligen vill sätta killgissaren på plats – addera tips 1.

3. Förebyggande

För att på bästa sätt motarbeta killgissningen – låt oss kalla det förebyggande arbete – var noga med att inte falla ned i tjej-vetar-träsket. Med det menas att man som kvinna, även om man är säker på sin sak, låtsas att man inte riktigt vet. Om du vet svaret: säg det utan omsvep. Om du inte vet: säg det istället. Det är okej att både veta, och att inte veta – så länge den du pratar med får ta del av vilket av alternativen som gäller.

Varför inte konfrontera en killgissare redan idag? Vi lovar, tillfredsställelsen är total.