in

Det betyder ordet ”OK” egentligen (vi använder det inte som det var tänkt från början)

ok dragare

Att få ett ”OK” som svar på ett sms är typ kod för ”jag är sur”. Men var kommer ordet OK från egentligen? Vi har svaret! Mer

Om du får ett OK som svar från någon annan än din pappa, eftersom att det typ är den enda han kan skriva på sms (eller är det bara min?), så är det typ en garanti för att personen är sur eller arg.

OK är i svenskan förkortning för ”okej”, men förkortningen är ursprungligen myntad i USA, skriver Huffington Post. Den framlidne lexikografen Allen Walker Read spårade OKs ursprung ända tillbaka till 1839 då en redaktör för en tidning i Boston använde bokstäverna som ett trendigt och smart sätt att säga ”oll korrect”, alltså ”all korrect”.

Redaktören följde en populär 1800-tals trend där författare lekfullt förkortade och stavade fel på ord. De skrev till exempel ”KG” för ”know go” (no go), liknande som att många nu skriver ”bae” istället för ”babe”.

Förkortningen OK kom dock till då uttryck som var catchy var lite extra viktiga, vid ett presidentval. När Martin Van Buren ville bli omvald som president kampanjade han med hans gamla smeknamn ”Old Kinderhook” och hans slogan löd ”He’s Old Kinderhook and he´s oll korrect”.

Kampanjen fick dock inte Van Buren omvald, men uttrycket OK har hängt i.