Snart kommer en massa personer sätta sig ner i en biostol för att se remaken av ”It”. Och jag är absolut inte en av dem. Mer
Därför avskyr du läskiga filmer – enligt vetenskapen (vi visste att det fanns en riktig förklaring!)
Om det finns något jag verkligen avskyr här i världen, förutom spindlar, så är det skräckfilmer och clowner. Med andra ord är It en mardröm för mig. Jag hatar att *internet* har börjat skriva mer och mer om filmen så jag tvingas se den där jävulskt läskiga clownen. Precis. Över. Allt.
Sista skräckfilmen jag såg var när jag var 14 år. Min spansklärare visade filmen Barnhemmet för alla åttondeklassare (om ni fortfarande vill ha mardrömmar tio år senare – se den) och jag har men för livet. Ni som sett den vet hur den lilla läskiga killen ser ut och det var troligtvis där min skräck för clowner kom till. Ryser till och med nu när jag skriver om det, vilket är varför jag inte alls kan förstå att det finns människor som faktiskt gillar skräckfilmer.
Men varför avskyr man egentligen skräckfilmer? Förutom den uppenbara anledningen att de är gjorda för att skrämma livet ur en. Huffington Post har pratat med en expert om varför man inte gillar skräckfilmer.
Personer som älskar skräckfilmer upplever stress annorlunda
De personer som är sensationssökande kan söka sig till skräckfilmer på grund av hur de tolkar kroppens reaktion till stress, enligt Margee Kerr, sociolog som studerar rädsla. En film som skapar rädsla kommer höja en persons hjärtfrekvens och göra att kroppen känner att den behöver använda energi.
– Vissa får en positiv känsla av det, de känner verkligen att de lever i sin kropp. Nästan som man känner efter ett riktigt intensivt yogapass eller något där man lägger all fokus på sin kropp. Andra människor tolkar det nästan som en panikattack, de känner en känsla av att de inte har kontroll över vad deras kropp gör, förklarar Kerr.
Personer som hatar skräckfilmer kan vara väldigt känsliga
Högkänsliga personer kan lätt bli överstimulerade av sin omgivning och tenderar att vara mer empatiska än de som inte är högkänsliga. Detta innebär att de kan ha en annorlunda eller mer intensiv psykologisk reaktion till våld eller läskiga filmer.
Barndomsupplevelser kan påverka hur någon känner kring att vara rädd
Personer som hade en positiv upplevelse när de var unga med, vad forskare kallar, ”roligt läskigt” – en händelse som skrämmer upp en, men som inte bidrar till verklig rädsla – har redan kopplat ihop vissa läskiga aktiviteter med en spännande känsla.
– Om deras föräldrar utsatte dem för precis rätt mängd ”roligt läskigt” som barn, alltså inte tog med dem att se It innan de visste vilka monster som var verkliga eller inte, kan påverka om de gillar hela genren eller inte, säger Kerr.
Vissa personer ser läskiga filmer som ett sätt att knyta an med andra
För vissa personer kan det vara roliga att titta på skräckfilm om de delar upplevelsen med nära och kära.
– Det kan vara en riktigt härlig, social upplevelse. Vi vet att banden vi skapar under stress ofta är mer intensiva, särskilt med personer du redan har en positiv association till. Så om du är med dina vänner och ska göra något roligt, intensivt och läskigt kan du komma att skapa rikare minnen, förklarar Kerr.
Rikare minnen eller inte, jag tänker fortfarande inte gå med mina vänner på bio när de ska kolla på en läskig clown.