in

Då blir det vintertid 2024

när blir det vintertid 2024
Bildkälla: Unsplash

Snart är det dags att ställa tillbaka klockan till vintertid. Vi listar våra bästa tips om tidsomställningen känns tuff! Mer

Två gånger om året ställer vi om klockan. Kanske känner du inte av omställningen alls och märker knappt när det sker (för mobilen gör det automatiskt!). Men för en del kan ändringen vara jobbig och vissa kan till och med känna sig jetlaggade i flera dagar efter.

Känner du dig osäker på om klockan ska ställas fram eller tillbaka? Hur undviker man jetlag? Här är allt du behöver veta om tidsomställningen!

Vilket datum börjar vintertid 2024?

Natten till söndagen den 27 oktober ställer vi om klockan till vintertid.

5 tips på hur du klarar omställningen

Även om vi får en extra timmes sömn, kan det rubba tidsrytmen i flera dagar efteråt. Här är våra bästa tips på att undvika ”jetlag”:

  • Dra upp persiennerna och se till att få in solljus (så tidigt det går) på morgonen.
  • Ta en kort promenad i dagsljuset på förmiddagen den dagen vi ställt om klockan. Det hjälper kroppen att anpassa sig bättre.
  • Varva ner innan läggdags! Under vintertid kan det bli svårare att somna tidigt, men lägg undan mobilen, ät middag lite tidigare än vanligt och ta en varm dusch på kvällen.
  • Se till att rummet är mörkt och svalt när det är läggdags.
  • Ät D-vitamin! När soltimmarna blir färre på dygnet producerar inte kroppen lika mycket själv. D-vitamin motverkar bland annat trötthet.
försvinner vintertid
Bildkälla: Unsplash

Ska klockan ställas fram eller tillbaka när det är vintertid?

När det blir vintertid ska klockan ställas tillbaka en timme – du får alltså en extra timmes sömn! När det blir sommartid ställer vi fram klockan en timme. Om det känns krångligt kan man tänka att på våren ställer vi fram utemöblerna (och klockan) och på hösten ställs utemöblerna (och klockan) tillbaka in i förrådet.

Kommer sommartid försvinna?

Huruvida sommartid ska avskaffas och slopas har varit omtalat. Sedan 80-talet ställer vi fram klockan en timme på våren, men det kan ändras snart. EU-kommissionen har lagt fram ett förslag om att avskaffa sommartiden, vilket även Europaparlamentet håller med om. Däremot har inget beslut fattats i ministerrådet, vilket krävs för att förslaget ska gå i kraft.

Ska Sverige ha sommartid eller vintertid?

Om EU skulle besluta att avskaffa sommartiden kommer medlemsländerna att ta beslut om vilken normaltid landet ska ha. Den svenska regeringen har inte tagit ställning till om tidsomställningen ska avskaffas. De har heller inte tagit ett nationellt beslut om Sverige skulle ha vintertid eller sommartid, om EU skulle besluta att avskaffa tidsomställningen. Däremot heter vintertid egentligen normaltid, så vi antar att det i så fall skulle innebära vintertid året om.

Vilket datum börjar sommartid 2025?

Vi kommer att ställa om till sommartid igen söndagen den 30 mars 2025.

vilket datum ställer vi om klockan 2024
Bildkälla: Unsplash