All sexism och diskriminering är inte enkel att sätta fingret på, och därmed ännu svårare att motarbeta. Men det går, och steg 1 är kunskap! Mer
7 exempel på ”dold” sexism på arbetsplatsen – och hur du kan jobba mot den
De senaste veckorna har #metoo dominerat våra flöden, både privat och i form av nyheter. Tusentals kvinnor har gått ut och berättat om övergrepp och trakasserier de har utsatts för på grund av att de är just kvinnor.
Men det finns också andra, mer subtila, former av sexism och de är inte alltid så lätta att upptäcka. Under veckan kommer hashtagen #ShesGotThis att spridas i Sverige, och bakom den står en norsk ideell förening med samma namn. Deras mål är att synliggöra omedveten diskriminering som kvinnor drabbas av.
På många arbetsplatser idag behandlas fortfarande män och kvinnor olika, och det handlar inte ”bara” om lönenivåerna. Nej, det finns en rad sexistiska handlingar som drabbar kvinnor gång på gång och som utövas av såväl män som kvinnor. Vi är alla en del av en patriarkal struktur och det är därför viktigt att vi alla kämpar mot våra egna fördomar och inlärda mönster.
Tidigare i år blev ett klockrent exempel på just ”subtil” diskriminering viral när Twitter-användaren Martin Schneider skrev om vad som hände när han råkade mejla från sin kvinnliga kollegas konto. I en serie tweets beskrev han hur de klagomål som kommit in mot hans kollega Nicole Hallberg, bland annat att hon var ineffektiv, plötsligt fick en ny innebörd. Han förstod att det inte hade något med Nicoles arbete att göra, utan att allt handlade om att hon var kvinna. Martin fick nog av en klient som skrev nedsättande och elakt som han upptäckte att han av misstag råkat skicka mejlen med Nicoles signatur istället för sin egen. När han hörde av sig till klienten igen och skrev att ”Hej, nu är det Martin här” för att se hur klienten skulle reagera fick han genast positiv feedback från den fram till nyligen omöjliga klienten. Plötsligt framstod alla förslag och ideér som ”Nicole” hade som jättebra.
Det som beskrivs i fallet Martin och Nicole är vardag för många kvinnor över hela världen, ja, även i Sverige. Den här typen av diskriminering är ofta svår att bevisa och sätta fingret på, men det går.
Steg ett för att skapa förändring är att få upp ögonen och faktiskt inse att sexism och diskriminering förmodligen finns på din arbetsplats också. Här är några exempel på sexism som inte alltid är enkel att sätta fingret på:
1. Män pratar mer på möten
Det här känner nog många igen, men det är inte bara irriterande – det sätter också fingret på ett större problem. Män tar plats från kvinnor och anser att det de har att säga att det viktigaste.
Vad kan man göra åt det?
Det finns appar som mäter hur mycket män respektive kvinnor pratar i exemplevis ett möte. Ladda ner en sådan app och mät, mät, mät. Faktiska siffror gör det lättare för dig att gå till chefen och peka på att det som händer faktiskt inte är okej.
2. Kvinnor får agera sekreterare
Vi har alla varit där: det är dags för möte, alla sätter sig ner och innan man vet ordet av har en kvinna i gruppen blivit ombedd att anteckna. Det ses av många (säkert omedvetet) som kvinno-göra och gör att kvinnan måste fokusera på att skriva istället för att faktiskt prata och delta i samtalet.
Vad kan man göra åt det?
Säg NEJ när någon ber dig anteckna. Känns det jobbigt? När frågan om någon kan anteckna kommer upp kan du direkt säga en man i gruppens namn och på så sätt slippa säga nej. Samtidigt räddar du dina andra kvinnliga kollegor från ännu ett tråkigt uppdrag.
3. Män säger det en kvinna redan sagt (och hyllas för det)
När en man bekräftar det en kvinna redan sagt får orden en ny och tyngre innebörd, känner du igen det? Det är inte ovanligt att i möten som kvinna sitta och tvingas höra det man själv precis sagt upprepas av en man som sedan hyllas. Orden väger helt enkelt tyngre när de kommer från en man.
Vad kan man göra åt det?
Prata med dina kollegor och bestäm att ni ska markera varje gång det händer. Så fort en man upprepar något en kvinna redan sagt, utan att credda henne, så kan ni tillsammans säga: ”Ja, precis som Eva sa nyss”.
4. Kvinnor förväntas sätta på kaffe och te
På många arbetsplatser finns det en tyst överenskommelse och förväntan på att det är kvinnorna som ska sätta på kaffet på morgonen, se till att arbetsplatsen ser fräsch ut och att mjölken inte är sur. Det klassiska ”din mamma jobbar inte här” har ordet ”mamma” i sig av en anledning. Det är precis så vi sett våra mammor, inte pappor, göra hela våra liv: fixa i hushållet. Det hör inte hemma på en modern arbetsplats!
Vad kan man göra åt det?
Inför kökscheman och var stenhårda med regeln att den som gör sista kaffet ska sätta på nytt. Säg ifrån om du ser män som inte följer de reglerna, hur svårt kan det vara liksom? Om du inte själv vill ta fighten så be din chef.
5. Pappaledighet hyllas, mammaledighet straffas
I Sverige tar kvinnor i snitt ut 82 procent av föräldraledigheten. Det gör att arbetsgivare förväntar sig att kvinnan ska vara hemma längre än mannen, om mannen ens är hemma något alls utöver de härliga sommarmånaderna och under långsemestern på vintern. Vad händer då om en man bryter mot detta mönster? Hyllningar, fanfarer, hurra! Och ja, det är såklart jättebra att män är hemma med barnen. Men vad händer om en kvinna vill vara hemma länge? Lite besvärligt och gammeldags. Och om hon vill komma tillbaka till arbetet direkt? Ojoj, hur ska det gå?!
Vad kan man göra åt det?
Prata med din chef och HR-avdelningen om hur man ser på föräldraledighet och kräv att det skrivs in i jämställdhetspolicyn att mammor och pappor ska behandlas lika när det gäller ledighet. En annan konkret sak som du kan be till exempel facket om hjälp med är bättre förmåner och lön när man är föräldraledig, så att kvinnorna på arbetsplatsen inte hamnar efter i lön.
6. Kvinnliga ledare ses som hårda
Om en kvinna råkar besitta ”manligt” kodade egenskaper ses hon som hård och kall. Vi vet alla hur Anna Kinberg Batra och Magdalena Andersson har beskrivits i media, men detsamma händer på våra arbetsplatser. Framgångsrika kvinnor hamnar ofta i ett moment 22: för att nå framgång måste de bete sig som ”män”, men gör dem det så ses de som osympatiska.
Vad kan man göra åt det?
Rannsaka dig själv: hur pratar och tänker du kring kvinnor i ledarpositioner och deras egenskaper? Har det något att göra med dina förväntningar på män och kvinnor? Garanterat. Försök att släppa de föreställningarna och jobba aktivt med att säga till exempel: ”Ja, men så hade du aldrig sagt om en man om han betedde sig så” när någon kritiserar kvinnor för något män gör hela tiden. Steg två är att vi tillsammans alla försöker uppvärdera och premiera klassiskt ”kvinnliga” egenskaper, så att kvinnor inte ska behöva anpassa sig till manliga jargonger för att nå framgång.
7. Kvinnor beskrivs som känsliga
En kvinna yttrar sin åsikt och framstår plötsligt som känslosam, känslodriven och hysterisk alternativt skör. Att visa känslor eller till och med börja gråta ses som svagt, trots att det i själva verket borde tyda på mod och engagemang. Sedan urminnes tider har kvinnors tankar och känslor avvisats med att vi är överkänsliga, tänker för mycket och tar allt personligt. Det är förstås inte sant, men dessa argument används för att avfärda och förminska oss.
Vad kan man göra åt det?
Säg emot när någon beskriver en kvinna på arbetsplatsen som känslig, i alla fall om det används på ett negativt sätt. Lyft också frågan med din chef om hur man pratar om män och kvinnor och vilka egenskaper som premieras eller ses ned på. Den här punkten är svår att skriva en policy för och lösa. Börja med dig själv och försök att se känslosam som något som kan vara bra istället för dåligt!
___