Ska du snart gå på konsert? Oavsett vad du har för plats eller inställning till artisten ger vi dig de bästa tipsen för att maxa upplevelsen! Mer
Stor guide: Så får du den bästa konsertupplevelsen
Under mina 21 år har jag hunnit gå på en hel del konserter och samlat på mig erfarenhet. Jag har haft sittplats, jag har haft ståplats. Jag har köat sedan tidig gryning, jag har sprungit in precis innan första tonen hörs. Här kommer därför de allra bästa tipsen för att din konsertupplevelse ska bli så bra som möjligt!
Nedan hittar du följande:
- Tips vid ståplats
- Allmänna tips inför konserten
- Köp av biljetten
- Vad en konsertbiljett kostar
- Hur försäljning av merch fungerar
- Vad du INTE får ta med dig
- Om du kan gå själv
- Hur lång en konsert är
- Vad du gör efter en konsert
Har du ståplats? Tänk då på det här!
1. Research om fansen
Innan du beger dig till konsertlokalen kan det vara en god idé att göra lite research hur engagerade artistens fans är. Från egen erfarenhet kommer du förmodligen inte få så kallad ”barricade” (plats längst fram) till Louis Tomlinson om du börjar köa klockan 6 på morgonen. När Harry Styles spelade på Friends Arena 2022 var några av mina vänner utanför arenan TRE dagar innan – som tur är kom de längst fram.
I andra fall kan du komma en timme innan insläpp och ändå få plats allra längst fram. Det beror inte på hur stor eller hur bra artisten är, utan just hur engagerade fansen är och vad det finns för kultur kring köandet.
2. Planera innan om du ska köa
Sanningen måste fram – det kan vara påfrestande att köa. Innan dagen äntligen är kommen krävs det lite planering från din sida. Vad ska det vara för väder? Var finns närmaste toan? Hur mycket mat måste man ha med? Ha det praktiska klart, så att du kan njuta utan stressmoment.
Om du ska köa hela dagen är en vikbar stol ett tips, alternativ någon form av sittunderlag. Detta beror på om du har någon som kan hämta sakerna innan insläpp, då stolar oftast inte får tas med in.
3. Du får en otrolig upplevelse även om du kommer vid insläpp
Så vad gör du om kulturen kring att köa är helt sjuk och du inte vill vara med på det tåget? Du kommer vid insläpp eller någon timme innan insläpp. Tro mig, under några av mina bästa konserter har jag befunnit mig längst bak.
Här har du mer plats för att dansa som du aldrig har gjort innan. Det är även betydligt lugnare här och om du är orolig för att det ska bli tryck i ståplatssektionen är vårt råd att ställa dig längre bak.
4. Ha med dextrosol!
Det här är nog det bästa tipset du någonsin kommer få. Att ha ståplats kan innebära tryck och brist på frisk luft. Om du börjar tappa blodsocker kommer dextrosol vara din räddare i nöden.
Allmänna (och obligatoriska!) tips
1. Glöm inte vätska
Drick mycket vätska både innan och under konserten. Ta vätskeersättning för att få i dig salterna som din kropp behöver. Det är vanligt att svettas mycket om det är trångt och varmt. Håll vätskenivån uppe för att inte bli uttorkad. Undvik vätskedrivande drycker som kaffe och alkohol.
2. Ät innan
Likt förra punkten är det viktigt att komma ihåg att äta bra under hela dagen för att inte tappa blodsockret, humöret och orken. Försök även att äta något precis innan du går in, då en konsert kan hålla på i flera timmar.
3. Hörselskydd
Vi säger nej tack till tinnitus, så öronproppar är ett måste! Oftast säljs det på spelningarna, men för att vara på den säkra sidan bör du ta med ett par.
4. Klä dig rätt
Det viktigaste är att ha på dig kläder som du känner dig bekväm i. Om det blir köer utanför bör du ha tillräckligt varma kläder. Att redan vara nedkyld när spelningen börjar kan dra ner stämningen. Det finns oftast en garderob där du kan hänga av dig kläderna innan spelningen drar i gång. Och så till skorna – det är fint med klackar, men sköna skor är ett måste.
5. Powerbank och lagringsutrymme
Om du vill fota och filma mycket under konserten kommer det ta hårt på batteriet. Se till att ha mobilen fulladdad innan och ha gärna en bra powerbank nära till hands. En trådlös powerbank är det mest optimala, för då slipper du oroa dig för att glömma sladden hemma.
Att frigöra lagringsutrymme på din mobil innan konserten börjar är också viktigt. Du vill inte få upp ”lagringsutrymmet är fullt” mitt under en otrolig låt.
Powerbank med imponerande hastighet
Det här är en powerbank som kan ladda upp till tre enheter samtidigt med imponerande hastighet. Den är utrustad med en typ C-port och två USB-A-portar.
Här kan du läsa mer om produkten (länk till CDON).
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten (länk till CDON).
Powerbank som laddar snabbt
Den här powerbanken laddar din telefon till mer än 55 procent på bara 30 minuter! Perfekt om batteriet börjar svikta mitt under konserten.
Här kan du läsa mer om produkten (länk till Apohem).
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten (länk till Apohem).
6. Ha roligt!
Det sista allmänna tipset är självklart – ha riktigt roligt! Under konserten handlar det bara om att leva i nuet och lämna eventuella bekymmer hemma.
När du ska köpa konsertbiljetten
Här kan det gälla att ha koll på när artisten har sitt biljettsläpp. Om det är en populär artist kan biljetterna sälja slut under några timmar på själva dagen biljetterna släpps. Ibland har även artister ett så kallat ”presale”, där biljetterna släpps någon dag innan ordinarie biljettsläpp. Du kan få tillgång till en speciellt kod som ger dig förtur, genom att skriva upp dig på artistens nyhetsbrev eller ha ett konto på biljettsidor som LiveNation och Ticketmaster.
Ibland är det däremot möjligt att köpa en konsertbiljett samma vecka som konserten äger rum om det inte har blivit slutsålt!
Hur mycket kostar en konsertbiljett?
Det finns en konsert för alla, oavsett vad din budget är. Vissa artister har exklusiva biljetter som kan innebära tidigare insläpp och ”gratis” merch, samt kan det även finnas möjlighet att träffa artisten innan genom ”meet and greet”. Beroende på artist, arena och biljettyp kan en konsertbiljett kosta allt från en hundralapp till flera tusen. Lägg upp en budget innan du köper biljetten – hur mycket är du villig att betala?
Funderar du på att köpa merch?
Alla artister brukar ha ett ställe nära ingången där det säljs merch. Om du vill köpa någon produkt från artisten bör du lägga upp en budget innan. En hoodie kan nämligen skjuta i väg i pris och det är bra att vara förberedd. Om du har möjlighet – handla merch innan konserten startar. Efteråt är köerna väldigt långa och du kommer tacka dig själv för att redan ha det steget avklarat.
Kom ihåg att konserten inte är ditt enda tillfälle att få tag på något fint från din favorit. De flesta har egna hemsidor, där de säljer kläder och accessoarer.
Vad får du inte ha med dig på en konsert?
Varje arena har olika riktlinjer för vad som är tillåtet att ta med sig in på området. Kolla med arrangören vad som gäller för din konsert! Vi har samlat några generella regler om saker som du oftast inte får ta med dig på spelningar:
- Professionella video- och systemkameror
- Selfiesticks
- Mat och dryck (ibland säljs det inne på arenan)
- Alla former av farliga föremål, som exempelvis pyroteknik
- Stora väskor. En riktlinje är att ryggsäck brukar vara okej att ta med in, men du kan behöva hänga in den i garderoben. Satsa på en liten handväska eller stora fickor i stället!
Kan jag gå själv?
Ja! Du får såklart en fantastisk upplevelse även om du bestämmer dig för att ge dig ut på egen hand. Det kan vara lite läskigt första gången, men efteråt kommer du känna dig fri och självständig på ett sätt som aldrig förr.
Nedanför hittar du fler tips om du ska gå på en konsert själv.
Hur lång är en konsert?
Det brukar vara insläpp någon timme innan konserten börjar. Vanligtvis har artisten ett förband som går på först i ungefär en halvtimme, därefter brukar det vara paus i ytterligare en halvtimme innan artisten intar scenen. Hur lång själva konserten är beror på artisten. En riktlinje är att huvudartisten brukar spela i ungefär en och en halv timme – men det finns undantag. Exempelvis är Taylor Swifts och Håkan Hellströms spelningar omkring tre timmar.
Vad gör du efter en konsert?
Längtar efter nästa, såklart! Nej men se till att även ha all logistik kring detta utrett innan konsertdagen. Hur kommer du dit och hur kommer du hem? Kolla efter närmaste hållplatsen eller var den närmaste parkeringsplatsen finns. När du väl lämnar arenan är det enklast att bara följa strömmen i början – alla ska åt samma håll först.