in

Så blir Melodifestivalen 2025 – här är alla ändringar

Melodifestivalen 2025
Bildkälla: Freepik och Melodifestivalens logga.

Nästa års Mello innehåller en rad ändringar – allt från hur finalkvalets upplägg ser ut, till när de tävlande bidragen släpps. Mer

1. Endast ett bidrag går vidare

Upplägget med fem deltävlingar och ett finalkval kvarstår, men 2025 kommer endast ett bidrag från respektive deltävling gå vidare till finalkvalet, istället för två som tidigare år. Finalkvalet kallades tidigare för ”Andra chansen” och i nästa upplaga av Mello kommer alltså endast fem bidrag tävla där.

2. Nytt tävlingsupplägg

Även upplägget i själva finalkvalet ser annorlunda ut 2025. Det bidrag som får sammanlagt flest röster, när antalet röster i deltävlingarna plus antalet röster i finalkvalet räknats, går vidare till finalen. Det betyder att de bidrag som får många röster i sin deltävling och går till kvalet har ett försprång.

3. Låtarna släpps tidigare

I nästa års tävling kommer alla låtar i respektive deltävling släppas fredagen före den deltävling som de tävlar i. Från och med då är låtarna fria att spelas i radio och på Spotify. Detta är en stor skillnad från tidigare år, då de låtar som inte gått vidare till finalen släppts för lyssning efter avslutad deltävling, medan finalisternas låtar släppts först efter sista deltävlingen (en vecka före finalen!).

När börjar Melodifestivalen 2025?

Än så länge har vi inget premiärdatum för Mello 2025, men det brukar börjar i februari.

Vem är programledare?

Förra året var Carina Berg och Björn Gustafsson programledare för Melodifestivalen. Vilka som leder programmet 2025 återstår att se!

Melodifestivalen 2025
Fotograf: Janne Danielsson /SVT