Israels bidrag möttes av burop i arenan – men blev en favorit bland tittarna som gav låten högsta poäng. Nu väcks misstankar om att en omfattande kampanj låg bakom framgången. Mer
Kampanj tros ligga bakom Israels ESC-succé

Bidraget ”New Day Will Rise” fick 0 poäng av den svenska juryn – men högsta möjliga poäng från det svenska folket. Och Sverige var inte ensamt: Israel tog hem flest röster av tv-tittarna totalt sett i hela tävlingen.
Landets medverkan i Eurovision har kritiserats på grund av Israels invasion av Gaza. EBU, som arrangerar tävlingen, har försvarat det hela med att det är israeliska public service-bolaget – inte staten Israel – som deltar i Eurovision.
Misstänkt kampanj från Israels utrikesdepartement
Samtidigt väcks misstankar om att Israel satsat stort på att mobilisera stöd inför tävlingen – bland annat genom köpta annonser. Till exempel sattes en stor billboard, med uppmaningen att rösta på Israel, upp på Times Square i New York inför finalen.
Liknande uppgifter kom förra året. Efter finalen upptäckte det spanska tv-bolaget RTVE att dubbelt så många spanjorer röstade i tävlingen, trots minskade tittarsiffror. Tidningen El País kunde koppla detta till nätkampanjer, initierade av Israels utrikesdepartement.
Att kampanja för sitt bidrag är inte förbjudet enligt reglerna – men väcker frågor om tävlingens integritet, enligt medieforskaren Andreas Önnerfors vid Linnéuniversitetet.
– Det var oproportionerligt mycket stöd för en låt som musikaliskt inte var så märkvärdig, och inte låg högt på bettingfirmorna, säger han i en intervju med Svenska Dagbladet.
Över 120 palestinier dödades under ESC-natten
Samma natt som Eurovision pågick i Basel dödades över 120 personer i israeliska bombanfall i Gaza. Samtidigt inledde IDF nya omfattande markoffensiv i området, och för bara några timmar sedan kom beskedet från premiärminister Benjamin Netanyahu: Israel har för avsikt att ta över hela Gazaremsan.
Bör Israel uteslutas ur tävlingen?
Frågar man publiken i arenan blir nog svaret ja. Internationella medier har uppmärksammat hur slagord som “Free Palestine!” och burop hördes under Israels framträdande – något som inte var hörbart för oss tv-tittare. Detta på grund av en ”ljudsweetening”-teknik, som enligt EBU är standard vid internationella livesändningar.
Frågar man Eurovision-arrangören blir svaret nej – det finns inga regler som säger att ett land inte får ligga i krig samtidigt som man tävlar. Men 2022 stoppades Ryssland från att tävla, just på grund av landets invasionen av Ukraina. Då hade en gräns passerats, ansåg man.
– EBU och styrelsen kommer fortsätta att hävda och försöka värna evenemanget som opolitiskt. Men det finns gränser, sa Cilla Benkö, vd för Sveriges Radio och styrelseledamot i EBU, till SVT i samband med att beslutet meddelades.
– I den situation som Europa befinner sig i är detta det enda rimliga beslutet. Ryssland kan omöjligen stå på scenen på Eurovision när de invaderat ett annat land. Som jag sa igår så har det passerat alla gränser. Att Ryssland nu utesluts är ett välkommet och klokt beslut från EBU, sa SVT:s dåvarande vd Hanna Stjärne till kanalen.